krpan in druščina postani član

Naslov teme: Davčna inšpekcija

2251  14.08.2019 - 17:54h / Ostalo / Avtor: Irena / 131 / 14

Spoštovani!

Lepo bi prosila za vaše mnenje in pomoč. Leta 2016 in 2017 sem vodila računovodstvo za eno podjetje, ki je sedaj dobilo davčno inšpekcijo za ti dve leti. Prvo polovico leta 2016 sem še imela svoj s.p., od 1.7.2016 do junija 2018 pa sem pa sem se zaposlila v podjetju, kjer sem kot zaposlena vodila računovodstvo za njih ter za vsa ostala podjetja, za katere sem skrbela prej kot s.p. Junija 2018 sem dobila novo službo, podjetje ki ima sedaj inšpekcijo pa je našlo spet novi računovodski servis.
Inšpektorica je našla napako v evidentiranju oproščenih nabav. Izpis iz računalnika (iz GK) se ne ujema z oddanimi zneski oproščenih nabav na DDV obrazcih. Gre samo za evidenčno napako, zaradi tega podjetje ni plačalo premalo ddv, torej ne gre za nikakršno davčno utajo oz.premalo plačan ddv. Inšpektorica naj bi zahtevala, da se to uskladi. Ali moram kot njihov takratni računovodski servis res popravljati to napako jaz? Že več kot eno leto namreč nisem več zaposlena v tem servisu, računalnik, na katerem je to knjiženo pa je ostal pri njih. Trenutni računovodski servis, ki jim vodi knjige sedaj, pravi, da nima nič s tem in da teh evidenc ne bo popravljal, podjetje, kjer sem bila včasih zaposlena pa prav tako ne. Direktor inšpecirane firme sedaj zahteva, da moram to urediti jaz, grozi mi, da bo v primeru globe vse izterjal od mene, ker naj bi bila sedaj za vse kriva jaz. Me torej lahko ta direktor osebno toži? Podjetje pri katerem sem bila zaposlena tudi ne bo plačalo nikakršne globe, saj sem vse to delala samo jaz...Čisto sem iz sebe, ker sploh ne vem, kako se naj zagovarjam pred tem direktorjem. Ima kdo od vas kakšno takšno izkušnjo? Prosim, pomagajte mi s kakšnim nasvetom, ker sem že čisto obupana. Hvala vam vnaprej!

NivesL. - 15.08.2019 - 06:03

Vsi, ki delamo, grešimo in moje mnenje je, da se moramo odgovorno obnašati, ko pride do problemov zaradi naših napak. Ne vem, kaj pravijo predpisi, vem pa, da boste težko živela z bremenom, če ne boste naredila nič.  Namesto  sekiranja si raje vzemite par dni dopusta, popravite vknjižbe in rešite zadevo. Vse dobro vam želim!

B - 15.08.2019 - 08:40

Tako je, vsi ki delamo grešimo. Tudi direktorji, ki jih več ni v firmi puščajo za seboj mnoge luknje in se jim nič ne zgodi. Delavke, ki delajo na tem področju naj zadevo uredijo, kaj bi pa bilo v kolikor vas več nebi bilo. Naj ne komplicirajo zadevo, saj so lahko kasneje tudi one v isem zosu. Jaz se nebi sedaj vtikal v tuje zadeve, vam pa nima inšpekcijsa firma kaj zahtevati, saj niste v DR. Ostanite rpi svojih stališčih in ne popustite.

TAJA - 15.08.2019 - 09:02

Odkrito napako mora popraviti trenutno računovodstvo, oni imajo vsa pooblastila za oddajo dokumentov in tudi navodila, kako to popraviti. Mogoče bi pomagalo, če pokličete na FURS inšpektorico in jo prosite za pojasnilo in pomoč-nasvet glede popravkov in glede morebitne globe. Če gre samo za vsebinske popravke, kazni ne bo. Od podjetja, ki je imelo inšpekcijo, lahko zahtevate tudi kopijo odločbe. Ne nasedajte telefonskim pogovorom (grožnjam), naj z Vami kontaktirajo pisno.Srečno

Irena - 15.08.2019 - 12:22

Hvala vam za vaše komentarje! Vsako mnenje mi ogromno pomeni. Najbolj me boli način, kako z mano kontaktira direktor te firme in njegova nova računovodkinja. Vse seveda samo po telefonu. Računovodkinja mi je ostro povedala, da se s temi stvarmi ona ne 
misli ukvarjat, ker ima dovolj drugega dela. Po telefonu je bila odrezava, arogantna. Direktor pa ravno tako. Pravi, da se je zaradi teh
mojih napak blamiral na FURSU. Kar pa ne more biti popolnoma resnično, saj so se vmes zgodile še ostale stvari. To podjetje je v prvi vrsti inšpecirano, ker je bilo ujeto pri davčni utaji. Furs je lani pregledoval firmo, ki je izdajalo "slamnate" račune, zato so letos prišli gledat to firmo, ki je te račune prejelo. In sedaj naj bi bila za vse jaz kriva zaradi evidenčnih napak. Pri inšpektorici so potem dobili črno piko, ker je skrbnik računalniškega programa na davčno poslal trikrat napačen izpis. Sem tudi za to kriva jaz? Sedaj, ko so inšpektorico do konca razjezili, sedaj so pa začeli nad menoj izvajati takšne stvari. Direktor pravi, da je vsa ta leta plačeval moje neznanje in da lahko izterja od mene vse za nazaj. Tudi če to naredi (kar pomeni, da grem verjetno v zapor, saj nimam denarja, da bi plačevala takšne zneske), ga vseeno ne bo opralo krivde in spoznanja davčne, da je goljufal. On sam ve, da je popravljanja ogromno za dve leti, ampak je rekel, da ga ne zanima, kako bom to uredila, naj delam kadar hočem in kakor hočem (poleg službe to pomeni da delam popoldne in ponoči), on to hoče imeti popravljeno. Res sem razmišljala da bi to šla delat, ampak način s katerim to zahteva ni v redu...za mene so to že grožnje, saj mi grozi tudi s sodiščem in podobno... Resnično sem z živci že čisto na koncu...zaradi računovodskega servisa in takih nesramnih stvari pametnih direktorjev sem po 26 letih dela zbolela na živcih in s tem pridobila še nekaj ostalih bolezni....in ko sem z novo zaposlitvijo že mislila, da je vse to za menoj, me je spet vse udarilo nazaj v obraz....in to na zelo grdi način.....

IO - 15.08.2019 - 14:12

Napake se dogajajo. Popravke je dolžno napraviti trenutno računovodstvo. Odgovoren je tudi direktor. Če ste bila takrat zaposlena pri njih ste pač bila. Ker gre verjetno zgolj za napako ne vidim težav. Če se pa direktor tako nesramno obnaša pa ima očitno veliko masla na glavi in se boji, da ga odkrijejo. Prav gotovo tudi vi veste za njegove grehe. Ne pustite se izsiljevati in ne popustitve grožnjam primitivnega direktorčka. Niste dolžna popravljati za nazaj saj niste v delovnem razmerju. Če vam grozi naj to napiše pisno sicer pa naj vam da mir. Odgovornost direktorja je tudi nadzirati delo računovodje, če tega ne izvaja je odgovornost na njegovi strani.
 

IO - 15.08.2019 - 18:21

V kolikor ste v dilemi se posvetujte se pravnim zastopnikom, ki naj komunicira z direktorjem. V praksi veliko direktorjev ravna podobno a šele takrat ko imajo za vratom inšpekcijo. Goljufajo kakor se jim zdi in potem ko je problem skušajo prevalitev odgovornost na vse ostale. Ne dajte se in si raje poiščite ustrezno pomoč. V primeru pa da ste morda knjižica dokumente za katere ste vedela da niso verodostojni potem ste v takšnem primeru lahko soodgovorna oseba. Če pa ste knjižica vedno na podlagi verodostojnih listin potem se po mojem brez potrebe sekirate. Vsekakor se zaščitite. Nikar pa nič ne popravljati brezplačno.

sara - 15.08.2019 - 19:45

Imam skoraj 40 let delovne dobe v računovodstvu. Vsi delamo napake in vedno trdim , da so napake del znanja, ker se z njimi učimo.
In definitivno sem prepričana, da se vse lahko popravi, zato pa so popravki in navodila, kako popravljati napake. Tudi sama sem ob menjavi dela popravljala napake , ampak zame to ni bil problem  in nisem nikogar zato obsojala. Saj napak ne delamo namero. Kar pogumno, napako, ki kot berem sploh ni napaka pa mora popraviti ta,ki trenutno opravlja delo. Srečno

nja - 16.08.2019 - 07:55

Vsi delamo napake, dokler so naše stranke lahko popravimo mi, ker imamo pooblastila, dostop...Potem pa s elahko samo posujemo s pepelom in opravičimo, pa damo iz žepa tistih 20-40 eur, kolikor bi stal opomin. Ker za tole kar je opisano neke kazni ne more bit, lahko pa izdajo opomin.

Tudi mi smo kdaj dobili kako stranko kjer je od prejšnjih bila cela štala ali pa kaka manjša napaka...Kdo je razščiščeval? Ja, mi smo tisti,ki smo se prebijali. Brez klicarjenja prejšnji računovodji.

aninah - 16.08.2019 - 10:56

Ne vem če ste bili tak dobro plačani, kako dobro se sekirate. Res je, da mora računovodja narediti pravilno, točno, skrbno, ...pa smo tudi mi samo ljudje. Tisti ki nič ne dela, ne more nič narediti narobe. Naj vam napišejo v meilu ali po pošti in vam naj razložijo pisno, kaj bi radi. Naj vam to naročijo, da to naredite. Seveda vam morajo priložiti tudi zapisnike. 
Ne nazadnje lahko kontaktirate tudi davčno inšpektorico, vendar vam verjetno ne bo nič povedala, ker več niste pooblaščena oseba.
 
 

Irena - 16.08.2019 - 11:32

Ko prebiram te vaše odgovore, mi je lažje. Hvala vam. Zavedam se, da sem knjižila narobe in kot odgovorna oseba (ker sem človek, ki se veliko preveč sekira) bi to popravila, če bi bilo iz njihove strani normalno obnašanje. Ker pa je bil to na mene napad iz direktorjeve strani in njegovega trenutnega računovodskega servisa, pa enostavno vidim, koliko sem mu pomenila. Knjige sem mu vodila veliko let, kadarkoli se je spomnil imeti bilanco za banko, sem ostala popoldne in mu jo naredila. Za njega sem delala velikokrat pozno v noč in nikoli mu nisem rekla ne (kot nobeni drugi stranki). Ko sem pristala v bolnici, sem mu javila, da tokrat bilance ne bo dobil naslednji dan, saj je bilo zdravljenje dolgotrajno (10 dni bolnice) in bo pač malo počakal na medletni rezultat, si je pa takoj našel drugi računovodski servis. Po telefonu mi je potem kar naprej težil kdaj bo narejen prenos in kdaj bo poknjiženo do konca meseca, tako, da sem mu šla to naredit v po dveh dneh, ko sem se vrnila iz bolnice. Komaj sem bila pokonci, pa sem mu vse naredila, samo da bo vse ok. In sedaj se mi vrača vse to na tak način. Upoštevala bom vaš nasvet in takoj v ponedeljek zjutraj ob sedmih poklicala inšpektorico in se z njo pogovorila. Bomo videli, kaj bo ona rekla na vse to. Me je pa direktor spet ravnokar klical (med pisanjem tega komentarja) in seveda še vedno zahteva da mu jaz to popravljam, ker sem jaz odgovorna za ti dve leti. Ne odneha. Pravi, da od mene lahko zahteva vračilo mesečnih plačil za vsa ta leta nazaj, kajti on je plačeval, ker je mislil, da je vse v redu.....

nja - 16.08.2019 - 14:43

No...še ena. Kadar nekdo začne napadat, je moja šefica zelo ostra nazaj. Precej podobna razjarjeni levinji ali medvedu.

anelija - 16.08.2019 - 22:45

Zapomnite si: ljudje hodijo po vas samo toliko časa, dokler jim to dovolite. Postavite se zase in recite odločen NE, saj nimate dostopa do dokumentacije in pooblastil, da bi to lahko uredila. Če na vas po telefonu izvaja pritisk, mu lahko mirno poveste, naj vam neha grozit in prekinete zvezo, številko pa blokirate, pa boste imela mir. V zapor se pa tudi ne gre tako hitro. Samo če vam kdo dokaže, da ste nekaj zavestno naredila narobe in je bil potem zaradi tega nekdo oškodovan. Koliko vas je v resnici cenil, ste pa menda tudi že sama ugotovila. Postavite se zase in recite: "Sedaj je pa dovolj! Na meni si nihče več ne bo čistil čevljev!" Verjemite,samo prvič je težko, v drugo gre že lažje. :)
 

tina - 19.08.2019 - 06:56

Malo čudno se mi zdi tole pisanje. Če bi bila res le evidenčna napaka, brez posledic za plačilo DDV (kot pišete), potem ne bi bil nikakršen problem (razlika med GK in DDV-O), popravili bi DDV-O in morebitno vknjižbo v GK in pika.
Če sedanje računovodstvo te "malenkosti" noče popraviti, malo dvomom, da je samo to. Kar tako "brez veze" pa tudi direktor verjetno ne trdi, da ste delali nestrokovno, nekaj je še v ozadju.
(Ali pa vodi sedaj tak servis, od katerega smo tudi mi že prevzeli stranke - nikoli niso imeli časa za pogovor p problemih, stah zahtevati DDV vračilo in to več let, "sicer se bo FURS takoj vtaklnil... ",ali pa samo "štancajo" in se nimajo časa ukvarjati s stranko, ker jim zmanjkuje časa.; ali pa so napake večje, kot trdite)
Ko smo pri nas prevzemali poslovne knige od neodgovornih in nestrokovniih "računovodij", smo imeli ogromno dela s popravljanjem in tudi popravljanjem davčnih evidenc in obračunov (uvoz, dobave v skupnost itd za dve leti) in drugih evidenc, vendar smo to kot novi rač.servis naredili. Ampak, pri določenih strankah pa ne vem kako bi ravnali, saj niso prejele nikakršnega arhiva, pa čeprav so za vodenje  plačevali redno, kot sedanji računovodski servis pa prav gotovo ne bi prevzeli nikakršne odgovornosti za nazaj, sploh pa ne dela brez dogovora o dodatnem plačilu.

magnetek - 19.08.2019 - 08:14

Mislim, da je to samo prelaganje krivde iz enega na drugega. Najprej bi potrebovali kopijo odločbe , če ne gre drugače se povežite z FURSOM. Napake kakršne koli so že bile popravlja trenutno računovodstvo, ker ima pooblastila.  Lahko vas obvestijo o nastalih napakah, ki pa jih vi itak ne morete na daljavo reševati,saj nimate niti  papirjev za reševanje. O odškodninski odgovornosti vas pa je potrebno prvo dokazati, da je bila vaša napaka zavestne narave. Vse to pa je že stvar sodišča in takrat pa boste potrebovali tudi kakšnega advokata. Vsi sopo svoji naravi  radi šefi in noben ne mara biti kriv za napake takšno je življenje. Da boste lahko mirno spali pa najprej stopite v kontakt z davčno inšpektorico. Potem pa lepo po vrsti.