krpan in druščina postani član

Naslov teme: Povezane osebe in ddv

2218  07.08.2019 - 16:52h / DDV / Avtor: KP / 84 / 2

1. Družba je zavezanec za DDV, glavna dejavnost špedicija. 95% prihodka opravi iz špediterskih storitev. 5% pa iz računovodskih storitev.
2. S.p. popoldanski normirani, davčni nezavezanec glavna dejavnost računovodstvo.
Družba in s.p. sta povezani osebi. (mož in žena).
Vprašanje: ali pade s.p. v sistem ddv, ker oba družba in s.p. opravljata isto dejavnost, četudi ni računovodstvo glavna dejavnost družbe? Ali se za sistem ddv gleda promet samo iz računovodskih storitev ali celoten promet špedicija+računovodstvo.

prosim za pomoč, ker se so tudi na fursu različna mnenja. 

Eva - 08.08.2019 - 07:47

Moje mnenje:
Kakor berem predpise, se seštevata dejansko opravljeni dejavnosti. Se pravi, da v primeru, če družba vodi ločeno knjigovodstvo za računovodsko dejavnost, lahko spremlja višino prometa iz enake dejavnosti kot s.p. V tem primeru bi s.p. lahko dokazoval, da skupni promet ni presegel praga za obvezen vstop v DDV.

Iz prakse pa vem, da s.p. odpirajo in zapirajo podjetja za malo malico in dejansko zaprejo podjetje, ko se bliža prag. Potem pa ga čez nekaj mesecev spet odprejo z novim nazivom. Ali pa odprejo podjetje z malo drugačno dejavnostjo. Npr. enkrat je računovodstvo, drugič je davčno svetovanje, tretjič je ... Ljudje so inovativni :)

Uredništvo - 08.08.2019 - 08:56

različna mnenja, ker je določilo tako "splošno" in ne zajema izrecno takšnih variant. Določilo petega odstavka 94. člena ZDDV-1 določa "če opravljajo storitve iste narave" .. in nič ni govora o glavni dejavnosti, postranski, pretežni itd.! Tako da če opravljata oba računovodske storitve, tudi če en 5%, drugi pa kot glavno dejavnost, bi načeloma moral iti s.p. v DDV zavezanost.
Kakšni so pa argumenti FURS, da ni treba? :)

PS: vabljeni na praktično izobraževanje "mala in velika DAVČNO RAČUNOVODSKA AKADEMIJA"
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/aktualno