krpan in druščina postani član

Naslov teme: najemi po novem

2180  01.08.2019 - 14:56h / Ostalo / Avtor: Nati / 265 / 3

Pozdravljeni,
Smo srednje podjetje in smo na osnovi sprememb SRS 2019 zavezani k zavajanju najemov po novem.  Imam vprašanje glede zavajanja najema za napravo, ki jo najemamo od podjetja iz EU in plačamo na letni ravni najemnino v višini 70.000 eur. Pogodbo podaljšujemo letno. Določiti moramo obdobje trajanja najema, diskontno stopnjo in velikost najemnine v katero naj bi bile vključene tudi obresti. 
Predvidevamo, da bomo imeli napravo v najemu še 30 let. 
Želela sem izračunati koliko bo znašala naša pravica do uporabe OS, ki jo bom morala zavesti v knjigo OS izvenbilančno. Torej, če diskontiram celotno vrednost najemnine bom dobila vrednost pravice do uporabe in razliko bodo predstavljale obresti. Ali razmišljam prav ?
Kako določim obrestno mero ?

Hvala,
 

Martin Krpan - 01.08.2019 - 15:07

Iskreno povedano - ni "moje" področje :) ... samo informativno, mislim, da bo to obravnavano pod Temo B :) (seveda vljudno vabljeni):
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/aktualno
 

Nati - 02.08.2019 - 09:17

Hvala za povabilo...vendar jaz potrebujem že prej rešitev,
 

Evelin - 02.08.2019 - 09:19

1. Knjiži se bilančno in ne izvenbilačno (predlagam da odprete analitične konte zaradi razkritij)
2. Trideset zneskov po 70.000 diskonitirate, kar predsavja PDU in razliko obresti (predlagam, da v excelu uporabite funkcijo PV)
3. Za diskontno stopnjo je Odbor za sekcije preizkušenih računovodij podal mnenje, da v kolikor  najemnik od finančne institucije ali iz drugih virov ne more pridobiti podatka o višini obrestne mera za izposojanje, priporočamo, da najemnik uporabi povprečne obrestne mere sklenjenih posojilnih pogodb z nefinančnimi družbami v kreditnih institucijah v mesecu najema, ki jih bo Banka Slovenije objavljala v Biltenu na spletni strani: https://www.bsi.si/publikacije/statisticna-porocila/bilten-banke-slovenije.