krpan in druščina postani član

Naslov teme: NAKUP NEPREMIČNINE NA DRAŽBI

2118  23.07.2019 - 13:00h / DDV / Avtor: SPELA / 549 / 5

Zanima me ali ima kdo izkušnje z nakupom zarubljenih nepremičnin na dražbi ki jih izvaja sodišče. Ker gre za novo stanovanje, je v kupnini zajet 9,5% DDV, ki pa v sklepu sodišča o domiku nepremičnine ni izkazan ločeno, oziroma sklep ne vsebuje vseh elementov ki so obvezni, da si kupec lahko odbija DDV.   V skladu z 67.členom  ZDDV-1 mora  davčni zavezanec za uveljavljanje pravice do odbitka DDV imeti račun ali drugo ustrezno listino, izdano v skladu z 80.a do 84.a členom ZDDV-1.  

 

Kdo je v tem primeru zavezan izdati ustrezen dokument - dolžnik (lastnik nepremičnine) ali sodišče, ki je samo nek posrednik pri prodaji  oziroma kako kot kupec nepremičnin pridemo do dokumenta, na podlagi katerega bomo lahko  uveljavili odbitek DDV?

 

 

sonček - 24.07.2019 - 07:25

Zdravo,

kaj pa sama pogodba o prodaji nepremičnine... kjer je navedeno vse podrobno...

Glede na to, bi mogoče bilo najboljše, da se obrnete na stečajnega upravitelja, kako postopati v tem primeru.

lp

SPELA - 24.07.2019 - 08:36

Pogodbe ni, edini dokument ki ga imamo je sklep o domiku nepremičnine, ki ga je izdalo sodišče in ne vsebuje vseh elementov, da bi si lahko odbijali DDV, ki je zajet v kupnini. Nepremičnino smo kupili na dražbi v izvršilnem postopku, lastnik nepremičnine - dolžnik  pravi, da računa ne bo izdal.

NivesL. - 24.07.2019 - 17:43

Tudi mi smo na dražbi kupili nepremičnino. Račun zanjo je izdal stečajni upravitelj, ki je vodil dražbo.

V vašem primeru je dražbo vodilo sodišče, posledično menim, da za račun pokličete na oddelek sodišča, ki je vodilo dražbo.

Tomzi - 09.04.2021 - 07:12

Pozdravljena, kakšne davke in prispevke mora plačati kupec v primeru da dražbo vodi stečajni upravitelj? Oz. koliko približno nanesejo dodatni stroški (poleg izklicne oz. dosežene cene)? Hvala.
Med pogoji dražbe je namreč zapisano:
Izklicna cena ne vsebuje davščin ali prispevkov. Davščine in prispevki se zaračunajo kupcu dodatno in sicer na osnovi veljavnih predpisov. Vse dajatve in stroške v zvezi s prenosom lastništva mora plačati kupec. Pogodbo in postopek prenosa lastninske pravice na stroške kupca pripravi prodajalec oz. z njegove strani pooblaščena oseba.

SPELA - 25.07.2019 - 13:20

Stečajni dolžnik je lastnik nepremičnine in je prav da izstavi račun oz. pogodbo. V našem primeru pa je sodišče samo nek posrednik pri prodaji in edini dokument ki ga izdajo je zapisnik javne dražbe in sklep o domiku nepremičnine na podlagi katerega se nepremičnina prepiše  v ZK, vendar ti dokumenti ne vsebujejo vseh elementov, da bi si kupce lahko  odbijal vstopni DDV.