krpan in druščina postani član

Naslov teme: Oprostitev davka na nepremič. Nujno

2117  23.07.2019 - 12:12h / Drugi davki in takse / Avtor: pikapolonca / 156 / 4

Spoštovani!

Vljudno prosim za mnenje ali drži, da je upokojenka, ki je hkrati tudi nosilka kmetije( 1 ha zmlje , 1 ha gozda ) opravičena plačila davka na nepremičnino ( kmetijsko zemljišče), katero bi dobila v dar ? 

Lepo, lepo prosim za mnenje za katerega se vnaprej zahvaljujem.

B - 24.07.2019 - 06:18

Pomemben je dedni red, V kolikor je prvi dedni red ni davka, sicer pa po lestvici zakona.

pikapolonca - 24.07.2019 - 17:07

Spoštovani B!

Zahvaljujem se za mnenje. To z dednim redom razumem.

Zasledila sem, da so kmetje pri podedovanju zemljišč  oproščeni plačila davka, le da pet let ne smejo teh zemljišč odtujiti . Ali to drži ali ne?

Prosim še za to mnenje - iskrena hvala za pomoč.

B - 24.07.2019 - 20:59

Vprašanje je bilo v zvezi z darilom. Je pa logično, da kmet, ki je zavarovan po kmetijski dejavnosti ne plača davka, saj kupuje takorekoč osnovno sredstvo. Tako kot pri firmah, če kupijo osnovno sredstvo lahko odbijejo davek, morajo pa opraviti poračun davka v kolikor proda osnovno sredstvo pred petimi leti lastništva. V kolikor ni pravi dedni red, je smiselno kupiti preko klasične kupoprodajne pogodbe saj je nižji davek kot preko darila.

Eva - 25.07.2019 - 08:06

Oprostitve davka na darila

Davka na prejeto darilo ne plača otrok, posvojenec, zakonec ali zunajzakonski partner darovalca, zet, snaha, pastorek in obdarjenec, ki z darovalcem živi v registrirani istospolni partnerski skupnosti. Oprostitev velja tudi za osebo, ki je prejela darilo, ki ima status kulturnega spomenika, ter za kmete, ki dobijo v dar kmetijsko zemljišče ali kmetijo. Zakonodaja pozna še nekatere druge oprostitve.

V omenjenih primerih oprostitve je treba napoved vseeno vložiti.

 

vir: http://www.fu.gov.si/zivljenjski_dogodki_prebivalci/prejel_sem_darilo/