krpan in druščina postani član

Naslov teme: Dolžnik je šel v stečaj

2050  11.07.2019 - 15:59h / Ostalo / Avtor: Homer J. / 92 / 5

Pozdravljeni,

v našem računovodskem servisu imamo stranko (podjetje), ki je šlo v stečaj. Stečajni upravitelj zahteva, da pripravimo podatke zanj ter da vrnemo strankino dokumentacijo.

Stranka nam je dolžna za skoraj eno leto in glede na to, da stečajne mase tako rekoč ni, ne verjamemo v poplačilo dolga. Prav tako ne bomo dobili plačano pripravo podatkov, ki jih zahteva stečajni upravitelj.

Vem, da je dokumentacija last stranke in jo bomo tudi vrnili. Zanima pa me kako je z dokumentacijo, ki smo jo pripravili mi (knjiga prejetih in izdanih računov, izpisani DDV obrazci, plačilne liste, bilanca, finančne kartice, saldakonti...)? 

Glede na to, da je stranka plačala le nekaj računov na začetku, nato pa nič več (skoraj eno leto) - ali lahko to dokumentacijo zadržimo (do morebitnega poplačila)?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

tina - 12.07.2019 - 09:16

Vam ne bo nič pomagalo. Če je šla družba v stečaj. morate le prijaviti svoje terjatve v stečajno maso. Po priznmanju terjatev boste lahko stornirali vsaj DDV (če ste DDV zavezanci), ostalo pa...po končanem steč.postopki vsaj davčno priznan odhodek.

Stečajni upravitelj vam je verjetno dal zahtevo za pripravo dokumentacije. To je njegovo naročilo, zato se pozanimajte, kdo bo plačal to obdelavo ( izdelavo zaključnega poročila - bilance na dan pred uvedbo steč. postopka in vse ostalo)

Naš primer : pri eni stranki smo vse, kar smo obdelovali po datumu uvedbe steč. posopka (obračuni plač, nekor.dopustov, podatki za sklad za delavce, bilance, dokumentacije GK, registrov itd) zaračunali podjetju, preko katerega vrši storitve znotraj postopka in prejeli tudi plačilo; pri drugi pa se je lastnik obvezal in nam je dodatna dela poravnal.

B - 12.07.2019 - 10:40

Če je stečajnik naročil delo, naj izda pisno naročilo, ki ga bo moral tudi plačati, sicer se dela ne lotite. Dokumentacija je od firme, zato ste jo dolžni izročiti stečajnemu upravitelju, seveda brez obdelave.

TAJA - 12.07.2019 - 11:30

V stečajno maso prijavite svoje terjatve, ki jim obvezno priračunajte zamudne obresti. Dokumentacijo vrnite stranki in ne pripravljajte nobenih podatkov. Stečajni upravitelj mora po uradni dolžnosti vse podatke pridobiti od FURS, AJPES, GURS in ostalih inštitucij. In tudi pripraviti bilance na dan, pred stečajem. Stranki posnemite njene podatke ali na CD ali na ključek z opombo, koliko časa jih mora hraniti. Tako boste imeli najmanj problemov in dodatnih pojasnjevanj.

Simbi - 12.07.2019 - 18:36

Če vam stečajni naroči določene storitve in njegovo naročilo sprejmete (zahtevajte naročilnico in se predhodno dogovorite za ceno), potem bodo tudi plačane kot strošek stečajnega postopka iz založenega predujma. Nekaj časa bo sicer trajalo, ker mora sodišče o plačilu odločiti s sklepom.

Stare terjatve pa, tako kot pravi TAJA, prijavite v stečajno maso

Ana - 12.07.2019 - 18:59

Meni je rekel stečajni upravitelj, da on ne bo nič plačeval meni za pripravo dokumentacije oz. če že vztrajam, bo on predhodno poterjal od lastnika družbe - ta pa itak nima nič denarja (ker ga osebno poznam), tako, da sem bila neumno dobrega srca in zastonj naredila :(  - skratka nič nisem dosegla s tem, da bi moral stečajnik meni plačati iz fonda, ki ga dobi od države :(