krpan in druščina postani član

Naslov teme: račun prenočišča

1816  06.06.2019 - 11:43h / DDPO / Avtor: sluzb / 137 / 1

Ali je OK, če se račun hotela v tujini glasi na ime/priimek/naslov zaposlenega in ne podjetja, ki ga je poslalo. Zaposleni je sam tudi račun plačal in ga priložil potnemu nalogu.

 

Bi lahko kdo dejal, da račun ni priznan strošek potnega naloga, ker se ne glasi na podjetje (mislim, da v zakonih nikjer te zahteve ni). Da vem, ali "težit" zaposlenim. Ker po moji logiki je pomembneje, da je razvidno, kdo je prenočil in da je bila pot poslovno potrebna, kot pa to, da se račun glasi na podjetje (po možnosti še brez navedbe imena prenočitelja).

 

Hvala za mnenja

Bemis - 06.06.2019 - 12:06

Bom napisala svoj vidik: ni pa nujno, da je čisto pravilen. Hotelski račun je po moje lahko naslovljen na osebo, če je priložen potnemu nalogu s katerim delodajalec napoti taisto osebo na službeno pot. Tudi parkirnine, cestnine, mostnine,... se praviloma ne glasijo na podjetje, vendar so čisto legitimne priloge k potnim nalogom - davčno priznani stroški.

 

Na hotelskem računu je praviloma zaračunan tuj DDV, ki pa ga določene države refundirajo na zahtevo. Če račun ne bo vseboval naziva in davčne številke podjetja, bo tuj davčni organ zahtevek za DDV zavrnil, v Slo pa bo to davčno nepriznan odhodek (zaračunan DDV na računu).