krpan in druščina postani član

Naslov teme: Davčni nadzor: domnevno fiktivne storitve in ne-pravica do odbitka DDV

1787  03.06.2019 - 11:10h / DDV / Avtor: KK / 122 / 3

Na družbi poteka davčni nadzor in inšpektor v zapisniku dvomni, da so bile storitve izkazane na vhodnih računih opravljene in zato ne priznava pravice do odbitka vstopnega DDV. Zanima me; če bo domneva inšpektorja obveljava, ali lahko s pravnomočno odločbo inšpektorja zahteva DDV nazaj družba, ki je izdajala domnevno fiktivne račune?  Rečeno drugače: če storitve, ki jih subjekt A opravlja subjektu B, ne obstajajo – tako inšpektor – in zato B ni upravičen do vračila DDV, tudi družba A ni bila nikoli dolžna obračunati in plačati dotični DDV oz. bo lahko zahtevala, da se jih ga vrne, če pač inšpektorjeva odločba trdi, da storitve niso obstajale.  

Sabina V - 03.06.2019 - 11:16

Ne. S tem bi šli vi sicer lahko v civilno tožbo dvomim pa da bi uspeli. Predvidevam da ste račune plačali in jim niste oporekali. Torej ste priznali vašo obveznost do njih.

FURS pa bi lahko v vašem primeru tudi razširil pregled še na DDPO in izločil stroške ven ter povečal osnovo za davek.

Najbolje je da se povežete z dobaviteljem in dokažee da so storitve bile opravljene in uporabljene za poslvne namene.

B - 04.06.2019 - 12:08

Vse drugo, kar navaja Sabina, bi bili lahko znaki kaznivega dejanja.

Mat - 04.06.2019 - 13:19

Žal samorazlaga inšpektorjev in njihov prav zadnje čase nimata več logike, si kar nekaj zamislijo.  Predlagam, da se maksimalno potrudite in poskušate dokazati, da so predmetne storitve bile opravljene.  Vsaka odločba inšpektorja nikakor ne pomeni tega, kar ste vi navajali, da pač potem izdajatelj računa zahteva davek nazaj. Je pa smiselno potem sprožiti pritožbo na višjih nivojih, sicer traja, vendar če vi veste, da je zadeva ok, je to vsekakor potrebno.   Predlagam, da greste do dobrega davčnega svetovalca, ki pozna prakso in delate po njegovih navodilih !