krpan in druščina postani član

Naslov teme: NEPREMIČNINA IN 2 odst. 12. čl ZDOH-2

1701  23.05.2019 - 10:16h / Dohodnina / Avtor: NINJAGO / 68 / 2

Spoštovani,

prosim za pomoč, ker ne vem kako naj se lotim nastale situacije. Knjigovodska vrednost (neodpisana) nepremičnine je 250.000,00 eur - vodeno po NV, nepremičnina je last d.o.o., le ta je enoosebna družba, katere lastnik je fizična oseba, rezident RS. Vrednost celotne aktive v BS na enak presečni dan je 467.000,00 eur. Nepremičnina je že dolgo v mirovanju, v njej se dejavnost ne opravlja več in je že kar nekaj časa namenjena prodaji. Sedaj imamo kupca, ki bo za to nepremičnino plačal 550.000,00 eur. Po vseh izračunih, ki smo jih naredili pa smo prišli še do 2. odst. 12. čl. ZDOH-2, ki pravi:

12. člen
(vir dohodka od nepremičnin in od dohodka iz kmetijske in gozdarske dejavnosti)

(2) Dobiček iz kapitala od odsvojitve nepremičnine iz prvega odstavka tega člena je tudi dobiček iz kapitala od odsvojitve lastniških deležev in pravic iz lastniških deležev v gospodarski družbi, zadrugi ali drugi obliki organiziranja, katerih več kot 50% vrednosti izhaja posredno ali neposredno iz nepremičnin in pravic na nepremičninah, ki so v Sloveniji.

Vljudno naprošam, če nam lahko kdo pomaga, da bom/o razumeli pomen tega člena in ali pride v poštev v našem primeru.

Simbi - 23.05.2019 - 17:59

Mislim, da za vaš primer ne velja, ker prodajate samo nepremičnino.

Če bi lastnik prodal delež v firmi, bi pa po mojem mnenju prišlo v poštev.

me bo kdo popravil, če narobe razmišljam....

NINJAGO - 24.05.2019 - 07:09

Simbi,

zahvaljujem se vam za odgovor. Obstaja tudi opcija, da lastnik družbo proda v celoti, predhodno bo določen del premoženja prenesel na novoustanovljeno družbo, nepremičnina pa ostane na tej družbi ki se/bo prodajala, seveda bi bilo rahlo zakomplicirano, vendar bi se v primeru prodaje celotnega deleža izognili poračunavanju vseh ostalih davščin (predvsem DDV-ja v zvezi s to nepremičnino), kar pa ni mali zalogaj.

Hvala vam še enkrat.