krpan in druščina postani član

Naslov teme: spet ta regres - malo drugače

1697  22.05.2019 - 16:00h / Dohodnina / Avtor: regres 2019 / 318 / 6

zasledil sem, da je lahko regres izplačan v dveh delih. podjetje je sedaj izplačalo minimalni regres, v kolikor bo čez leto dobro poslovalo obstaja možnost, da bi to izplačilo spremenili in malo dvignili. po pojasnilih furs to potem ni več regres in mora biti obdavčen - dohodnina........ v podjetju pa ne vedo kakšno leto jih čaka in ali bo dovolj sredstev za dodati vsakemu zaposlenemu 100-200 evrov....  kako bi bilo najbolj primerno, da podjetje to uredi kot poznejše izplačilo regresa in ne kakšno drugo izplačilo, da ne bi po nepotrebnem plačevali dohodnine in bi delavci dobili največ? hvala.

Bemis - 23.05.2019 - 09:45

Predpisi so jasni: regres v dveh delih lahko izplačujejo podjetja, ki so v likvidnostnih težavah. Ob morebitni davčni kontroli, bi likvidnostne težave morali dokazati, da drugo izplačilo ne bi bilo prekvalificirano v drug prejemek iz delovnega razmerja.

 

Drugi del  izplačila, ki je odvisno od uspešnega poslovanja, bi lahko izplačali kot poslovno uspešnost, za katero pa je potrebno odvesti prispevke, dohodnine ni. Pri tem izplačilu je še en hakelc: pogoji za izplačilo morajo biti vnaprej znani, stalni iz leta v leto....

Neža - 23.05.2019 - 09:45

Ja, lahko izplačate kot drugi del regresa, brez obdavčitve, če ga izplačate do 1.novembra.

Če boste izplačali kasneje ali v decembru, se morajo obračunati davki in prispevki, saj se takšno izplačilo več ne smatra kot regres ampak, kot drugo plačilo iz delovnega razmerja. 

Ilka - 23.05.2019 - 10:53

Neža - zavajate.

Samo če so likvidnostne težave je lahko izplačilo do 1.11., sicer do 1.7.

Lp

Neža - 23.05.2019 - 11:04

Ja, imate prav, če so likvidnostne težave. Ki morajo biti dokazljive. Vendar, v praksi se to pogosto izvaja, riziko delodajalca, ki želi delavcem pač nekaj več, brez da je obdavčeno. Takšno rešitev je ob novih pojasnilih glede izplačil konec leta izvajalo vedno več delodajalcev. Vendar, ko je rečeno, z rizikom ob morebitni kontroli. 

jst99 - 23.05.2019 - 12:19

Neža... pri kontroli ne gre skozi do 1. novembra... dobiš vseeno kazen. Morajo biti najbrž zelo tehtni in dokazljivi razlogi, da ni kazni. Preverjeno vem.

jst99 - 23.05.2019 - 12:12

Tole sem prebrala o regresu in vam kopiram v razmislek, kako ga boste izplačevali:

"

Delodajalec bi izplačal regres v dveh delih. Zaposluje približno 100 delavcev. Glede na njegovo dejavnost ga ne zavezuje nobena kolektivna pogodba.

Regres bo v prvem delu izplačal v znesku minimalne plače v maju, v decembru pa bo izplačal še drugi del. Znesek drugega dela regresa bo direktor določil s sklepom v novembru, ko bo že okvirno znano, kakšen bo rezultat poslovanja tega delodajalca. Delodajalec sicer nima težav z likvidnostjo. Ali lahko delodajalec za drugi del regresa upošteva ista pravila obdavčitve, kot veljajo za prvi del?

Odgovor: Do tega vprašanja se je že opredelilo tudi Vrhovno sodišče. V letu 2019 je bila izdana še ena sodba Vrhovnega sodišča X Ips 335/2016 (že prej pa X Ips 477/2012), po kateri je sodišče zaključilo,da izplačilo delavcem, ki ga je delodajalec opredelil kot izplačilo regresa in ga izplačal v decembru, davčno ne predstavlja drugega dela oziroma obroka regresa za letni dopust, ampak drugi dohodek iz zaposlitve, če delodajalec z ničemer ne izkaže, da so bili podani pogoji za izplačilo regresa v več obrokih in po 1. juliju tekočega leta.

Po razlagi Vrhovnega sodišča mora biti velikost regresa za letni dopust vnaprej določena, nepogojna ter neodvisna od prihodnjega poslovnega rezultata in likvidnosti družbe. To je zaradi koristi in varstva delavčeve pravice, kar omogoča predvidljivost in tudi iztožljivost te pravice."