krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV

1640  16.05.2019 - 11:00h / DDV / Avtor: zdenka / 162 / 2

spoštovani, imam stranko ki fizičnim osebam v srbijo in zda prodaja trgovsko blago brez DDV-ja. jaz sem mu v računovodstvu seveda te račune zavrnila, da naj to popravi in obračuna slovenski ddv. on meni zatrjuje, da so mu na carini rekli, da gre za izvoz in da to ni potrebno ter se sklicuje na 52.člen ZDDV-1. ampak to bi veljalo za zavezance iz tretjih držav, ki imajo ID. sem že čisto nora, ker imajo "baje stranke vedno prav". prosim za vašo obrazložitev, ker mi računa noče popravit. ali naj jaz naredim po svoje in ga obračunam.

Uredništvo - 16.05.2019 - 14:18

Za izvoz ne gre samo v primeru, ko se proda davčnim zavezancem iz tretjih držav - velja tudi za fizične osebe (ko se pošlje recimo po pošti, oz. prodajalec sam odpelje blago izven Unije ... Po 52. členu ZDDV-1 velja, da:

5. Oprostitve pri izvozu

 

52. člen

(oproščene transakcije)

(1) Plačila DDV so oproščene naslednje transakcije:

a) dobava blaga, ki ga iz Slovenije odpošlje ali odpelje v namembni kraj zunaj Unije prodajalec ali druga oseba za njegov račun;

b) dobava blaga, ki ga iz Slovenije odpošlje ali odpelje v namembni kraj zunaj Unije kupec, ki nima sedeža na ozemlju Slovenije, ali druga oseba za njegov račun, razen blaga, ki ga prevaža kupec sam in je namenjeno za opremljanje, oskrbovanje z gorivom ali druge vrste oskrbovanja zasebnih čolnov, zasebnih zrakoplovov ali katerihkoli drugih prevoznih sredstev za zasebno rabo;

[...]


Torej po a) točki velja, da v kolikor odpošlje / odpelje blago prodajalec ali druga oseba za njegov račun = pomeni dobava blaga (izvoz), oproščen plačila DDV.

Prav tako lahko kupec sam pride po blago in ga odpelje izven Unije (pri kupcih, davčnih zavezancih je to načeloma brez problema - imeti morate dokazila, da je blago šlo iz Slovenije v izvoz - glejte 82. člen PZDDV).

V kolikor gre za blago, ki se prenaša v osebni prtljagi potnikov (npr. fizična oseba iz tretje države pride sama po blago v trgovino, pa mora prodajalec na zahtevo kupca izdati obrazec DDV-VP (trije izvodi), s katerim kupec na carini dobi žig, da je blago zapustilo ozemlje Unije ... Na podlagi predložitve tega obrazca (med drugim) s strani kupca prodajalec vrne DDV, ki mu je bil zaračunan, itd.

Glejte določilo 75. člena ZDDV-1 (vračila DDV v potniškem prometu) ter podrobnejša določila od 117. člena PZDDV naprej.

Popolna davčna rešitev:

http://www.superdavki.com/home

zdenka - 17.05.2019 - 08:29

hvala.