krpan in druščina postani član

Naslov teme: Dobavnica - odpremnica

1614  14.05.2019 - 12:26h / Ostalo / Avtor: bbb / 814 / 1

Mi lahko prosim kdo razloži razliko med dobavnico in odpremnico. Je sploh kakšna razlika? Kateri dokument mora spremljati blago, ki ga podjetje iz svojega skladišča s svojim tovornim vozilom dobavi kupcu? Hvala za pomoč!

IO - 14.05.2019 - 13:38

Dobvanica ni knjigovodska listina, ker le dokazuje da je bilo blago dobavljeno naročniku oziroma kupcu, kar ta potrdi s podpisom, ki potrjuje prejem blaga. Dobavnica je le dokument (delivery note), ki je namenjen dokazovanju, da je bilo naročeno blago ali material dobavljeno naročniku oziroma kupcu.

Odpremnica ali odpravnica materiala  je knjigovodska listina, ki dokazuje da je bil material odpremljen iz skladišča, običajno odpremnico prejme s strani kupca pooblaščena oseba to je prevoznik in jo priloži k drugim prevoznim listinam. Kadar se kreira odpremnica materiala mora vsebovati ustrezne podatke, ki jih mora imeti  knjigovodska listina.

Če mislite na prodajo in dobavo blaga potem je ustrezna knjigovodska listina odpravnica, ki dokazuje da je blago zapustilo skladišče oziroma podjetje in je bilo prevzeto s strani pooblaščene strani kupca kar je običajno prevoznik.

V praksi se velikokrat uporabljajo napačne listine ali pa se te ne uporabljajo na ustrezen način, da bi dokazovale gibanje in premike blaga ali materiala. Poenostavitve uporabe listin vodijo v nered v materialnem poslovanju, kar posledično negativno vpliva na poslovanje podjetij.