krpan in druščina postani član

Naslov teme: Manjko ur

1426  16.04.2019 - 05:32h / Ostalo / Avtor: MamProblem / 802 / 6

Zdravo,

sem prebrskal po tem forumu, pa nisem našel podobne objave. Zaposlenemu v podjetju je uspelo v slabem letu nabrati kar velik kup minus ur (ne 1 ali 2 ali 10). Tega nihče ni opazil ali pa ni hotel opaziti. In sedaj je to ratal moj problem.

Pri osebi z minus urami so tudi druge težave (nesodelovanje s sodelavci, neupoštavanje navodil itd.).

Osebno se mi zdi, da so že te minus ure dovolj velika podlaga za prekinitev delovnega razmerja. Ne bi se rad ukvarjal še z dokazovanjen nekakovosti njegovega dela.

Najraje bi mu dal rok, da minus ur nadoknadi, drugače pa prekinitev delovnega razmerja.

Kaj bi kdo od vas naredil?

MamProblem

IO - 16.04.2019 - 05:36

To je problem poslovodstva.

Neža - 16.04.2019 - 06:50

Takšne stvari se bi morale reševati sproti. Delavca opozoriti z opominom, neupravičena odstotnost iz dela in tako dalje. Potem imate osnovo, da bi sprožili prekinitev delovnega razmerja.. Če ga niste ni opozarjali na to proti. Ste mu kar ure priznavali, čeprav ni bil na delovnem mestu? Ali ste mu pisali dopust? 

Jaz bi vsekokor taakšno zadevo reševala sproti mesečno. Za prekinitev delovnega razmerja potrebujete dobre argumente, pisna opozorila, disciplinski postopek in tako dalje.... Vsekakor morate začeti ukrepati in to na pravilen način. 

katka - 16.04.2019 - 09:32

res je, če do sedaj tega niste opazili, spregledali, je to problem tistega, ki mu je neposredni vodja. predlagam, da zdaj se pogovorite s tem sodelavcem, mu predočite situacijo in naredita akcijski načrt...kaj bo delal (kdo je pa sedaj opravljal njegovo delo, če ga ni bilo v službi?), kdo ga bo nadziral in da boste imeli tedenske sestanke z njim. v primeru katerekoli kršitve, takoj zapisnik, opomin in se poslovite...kratko...malo vas je izkoristil, vi pa ste to tolerirali :-(

Opa Zovalec - 16.04.2019 - 12:52

Jaz bi uporabil 85. člen ZDR-1 in začel (pred)postopek odpovedi iz krivdnih razlogov. Delavcu bi pojasnil, da je v zadnjih 6 mesecih (pozor: dobro preberite zakon, prednost ima postopek pred vsebino!!!) resno kršil delovne obveznosti in da tega ne bom več toleriral. Jasno bi ga opozoril na mesečni fond ur in da mora toliko ur oddelati brez kompromisov. Izročil bi mu pisno opozorilo (to ima enako lastnost kot npr. rumeni karton pri nogometu) v katerem se poudari, da pomeni ponovna kršitev v obdobju enega leta (npr. da v naslednjih 12 mesecih samo enkrat ne oddela celotnega fonda ur) prekinitev DR iz krivdnih razlogov (rdeči karton).

 

Če me spomin ne vara, v takem primeru ni ne odpravnine, ne zavoda za zaposlovanje. Ampak to pa le še razčistite sami.

Helma - 17.04.2019 - 06:59

Jaz delavcem v takih primerih, mesečno...sproti pišem dopust. ČE bi se odločili za odpoved iz krivdnih razlogov, se točno držite postopka, opozorila, opomini in nikakor mu ne pozabite dati možnost zagovora,...tukaj so v enem podjetju padli na celi ravni črti. Mogoče bolje kakšnega pravnika vprašati kot pa tvegati tožbo. Pa srečno 

rozca - 23.04.2019 - 09:32

sedaj za nazaj ne vem kaj lahko rešite. Predividevam, da ste mu na plačilni listi niste prikazali "neupravičenega izostanka" ampak ste mu pisali polni fond ur.

Za naprej lepo vodite evidenco in pri plači obračunate neopravičeni izostanek. V zakonu poglejte kdaj ste upravičeni prekinit delovno razmerje.