krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV-VATR Francija

1407  12.04.2019 - 19:24h / DDV / Avtor: Vrtnica / 183 / 3

Potrebujem vašo pomoč pri izpolnjevanju Zahtevka za vračilo DDV iz FR. Prebrala sem že vsa navodila in druge nasvete, vendar imam še nekaj vprašanj. Zanima me ali je pravilno, da nam davčni zavezanec iz Francije za storitve posredovanja prodaje našega blaga v Franciji, zaračuna provizijo+ francoski DDV. Po mojem mnenju gre za samoobdavčitev po 25 čl. ZDDV-1. Dobavitelj trdi, da mora zaračunati francoski DDV.  Ker imamo kar nekaj računov za 2018 ali lahko vložim več 3 mesečnih zahtevkov za vračilo DDV 2018 (za vsak slučaj, če kaj zamočim), ali moram vse združiti v letni zahtevek. Zanima me tudi, ali je potrebno zahtevku priložiti tudi sken računov ali še kakšno drugo prilogo. Ali je mogoče zahtevek še kaj dopolniti. Spomnim se, da je bil pred leti portal časovno omejen in je bilo potrebno celoten zahtevek naenkrat vnesti, vključno s prilogami, sicer si moral ponoviti vnos. Sedaj pa vidim, da zahtevek lahko začasno shraniš. Ali potem lahko nadaljujem z vnosom in prilaganjem prilog.

 

Vsak vaš nasvet mi bo dobrodošel.

Hvala.

Lp, Vrtnica

sam - 13.04.2019 - 16:20

poglejte, kakšni so pogoji za zahtevke, koliko je najmanši znesek, da lahko zahtevate povračilo. Od tega je odvisno, kdaj boste vložili zahtevek, ali za 3 mesece, ali  za 4, ali za celo leto

 

Jana - 13.04.2019 - 20:42

Za storitve prodaje velja samoobdavčitev, ampak vem, kako je delati s Francozi, dopovedati se jim ne da nič. Zahtevek za 2018 lahko, kolikor vem, sedaj vložite samo 1 za celo leto, lahko pa poskusite pri določanju obdobja vnesti trimesečja, če vam dovoli, potem gre. Čas imate do 30.09. Za Francijo zdaj na pamet ne vem več, v eDavkih imate tudi možnost sneti navodilo za posamične države, vsekakor je pa priporočljivo, da zahtevku priložite scan računov ne glede na to, če so obvezni ali ne. Zahtevka ni mogoče dopolniti, niti ga ni mogoče še enkrat vnesti za enako obdobje, ko ste ga enkrat oddali! zato je bistveno, da ga prvič vnesete pravilno (npr. če imate 6 računov pa se pri enem zmotite v višini davka - tega vam bodo izločili in ga ne morete več zahtevati še enkrat v drugem zahtevku, ker zahtevka za isto obdobje ne morete oddati dvakrat, po datumih pa takega računa ne morete vključiti v zahtevek za neko drugo obdobje). Jaz sem imela za vnesti cca 300 računov, pa me v eDavkih ni prekinilo - časovno omejeno je le v primeru, če za neko obdobje prenehate delati v zahtevku (npr.greste na kosilo vmes). Priloge se dodajajo naknadno kot dodatek vloženemu zahtevku v roku (če se ne motim) največ 30 min. Torej morate imeti scan vseh faktur (1 pdf) pripravljen. Zahtevek je pa mogoče tudi začasno shraniti, ampak dokler delate aktivno v njem, vam to ni treba za vsak vnos. 

Pri vnašanju postavk za Francijo imate možnost izbire kakšen račun vnašate - tisto je potrebno pravilno označiti, pri Franciji je možno zahtevati DDV tudi za takšne račune, ki drugače ne zadostujejo ZDDV (npr. cestninski lističi), vendar je za takšne treba izbrati pravilno vrsto računa. Žal se sedaj več ne spomnim, kako se opciji imenujeta, je pa razumljiva izbira.

Vrtnica - 15.04.2019 - 16:24

Hvala za odgovora.

Prosila bi še za nasvet evidentiranja prejetih računov. Predvidevam, da je potrebno prejete račune evidentirati v davčne evidence in narediti samoobdavčitev, terjatev za tuj DDV pa knjižiti na terjatev, ki se bo zaprla z vračilom tujega DDV. Kaj pa v primeru, da tujega DDV ne dobimo vrnjenega? Ali tuj DDV davčno priznan odhodek? Ali se v takem primeru smatra, da celoten račun ni predmet SLo DDV?

Hvala za odgovor.

Lp Vrtnica