krpan in druščina postani član

Naslov teme: Zaposleni kot s.p. - delovno razmerje in prispevki

1389  10.04.2019 - 20:00h / Dohodnina / Avtor: rina / 125 / 6

Imamo zaposleno osebo na s.p., ki ima status ekonomsko odvisne osebe. V primeru inšpekcije - ali moramo plačati vse prispevke, kot da je njegova plača (izplačilo s.pju) bruto plača ali morda kar neto?! V katerem primeru moramo tako osebo zaposliti? To smo sicer že ponudili, vendar sam vztraja na s.pju.

B - 11.04.2019 - 07:38

Sklenite pogodbo o poslovnem sodelovanju, ali izdajte naročilo za posamezno opravilo. Išče si naj delo tudi pri drugih naročnikih tako, da ne bo ekonomsko odvisen od vas. Tovrstnih razmerji je mnogo največ na radiu slovenija in RTV ju.

Mimi - 11.04.2019 - 08:25

Mešate ekonomsko odvisnost in odvisno delo. Ekonomsko odvisna oseba še vedno samostojno opravlja dejavnost, pa čeprav za enega samela naročnika ali pretežno enega.

Mat - 11.04.2019 - 13:20

Imamo tudi mi podoben primer in na srečo dela za različne naročnike in se noče nikakor zaposliti pri nas . 

Imam občutek, da tako z verjetno minimalcem, veliko bolje pride čez ? 

MAM - 11.04.2019 - 18:00

Sem slišala za pravno mnenje, da če s.p. vztraja na takšnem razmerju, tudi inšpektorji nič ne morejo, ker

on kot odvisna oseba želi tako delati.

rina - 11.04.2019 - 19:28

On bi se zaposlil in se ne bi,.. v bistvu želi, da ga zaposlimo po isti plači (bruto) kot s.p, kar pa seveda ne gre, po kvalifikaciji delovnih mest, pa bi seveda bil v delovnem razmerju vendar za polovico manj, če primerjamo bruto plačilo s.pja (pač po računu) ali pa izhodišče za plačilni razred. Odprli smo celo razpis za novo delovno mesto, misleč, da se bo prijavil, pa se ni. Želi da ga zaposlimo po "obstoječi" tarifi? Celo pravi, da bo poklical inšpektorje, da mu pripada vse za nazaj, kar se je baje mnogim že dogajalo... Kakšna je sodna praksa za takšne primere?

pic - 12.04.2019 - 09:08

"Pri isti plači (bruto) kot s.p." : če mu plačate na primer 1.000 € po njegovem računu, to pomeni, da če ga zaposlite, je vaš strošek bruto-bruto plača + prevoz na delo + prehrana + 1/12-tina regresa za dopust (skupaj 1.000 €) in ne, da je to "obstoječa" tarifa 1.000 € njegova bruto plača. Zato imate izhodišče za plačilni razred (verjetno) nižje. Če sem vas pravilno razumela. In kaj naj bi mu pripadalo vse za nazaj? Upam, da ne razmišlja, da je 1.000 € neto plača... in da tudi inšpektorji ne razmišljajo tako. On kot s.p. pač mora zaslužiti z opravljenimi delovnimi urami toliko, da gre lahko tudi na dopust in tudi za morebitno bolovanje - če je zaposlen, mu to plačo zagotavlja delodajalec.

No, pa saj bi morali sami vedeti, kaj ste mu v pogodbi v ceno vključili, če ste mu priznali višjo tarifo kot jo imate za ostale delavce.  "Doma" imam en podoben primer "zaposlovanja", vendar mu ta delodajalec plača uro dela toliko, da ne pokrije zaposlitve za minimalca. Tako, da ste eni redkih, ki dobro oz.pošteno plačajo delo nezaposlenim.