krpan in druščina postani član

Naslov teme: stres

1104  21.03.2019 - 10:28h / Ostalo / Avtor: koda / 124 / 9

Ali obstajate kje računovodje, ki speljete obdobje dec-mar brez stresa in brez silnih nadur? Imate kakšen napotek, nauk iz izkušenj?

 

Hvala

 

IO - 21.03.2019 - 10:36

Delajte sproti, zaključujte poslovno leto v januarju, ne sekirajte se za stvari na katere ne morete vplivati.

Neža - 21.03.2019 - 11:18

V vseh teh letih ni niti eno leto minilo brez stresa in panike. Sploh v mesecu marcu je bilo vedno najhuje. 

Se strinjam z IO in tudi isto priporočam: ne sekirajte se za stvari, na katere nimate vpliva.

Delati sproti in zaključevati poslovno leto v januarju, pa marsikdo ve, da je v servisih nemogoče. Če ima delavka 25 strank in je od tega samo 5 ažurnih vse ostale pa še 30.marca prinesejo kake papirje za preteklo leto, je to upoštevat nemogoče. In ja tudi to se dogaja v servisih. 

Drugače pa ja, zapomnite si, da je to samo služba, ne nalagajte si več kot zmorete, samo zato, da več zaslužite. Ker denar ne pomeni čisto nič, ko se ti začne podirati zasebno življenje zaradi službe. 

IO - 21.03.2019 - 11:42

V januarju se da zaključiti poslovno leto, ki je enako koledarskemu. Če velika podjetja lahko zaključijo poslovno leto v začetku januarja potem ni nobenega razloga da ga tudi druga podjetja ne bi mogla. Če nimate računov se uporabljajo konti časovnih razmejitev. To je običajna praksa v podjetjih, ki imajo urejeno poslovanje. Če pa delate za stranke z neurejenim poslovanjem potem se boste pač verjetno po nepotrebnem sekirali. Stranke morate naučiti reda že v začetku. Če stranka reda ne sprejme pa naj tudi plača več! Vi se morate odločiti ali je vrdno za nekaj tolarjev prevzemti nase tudi odgovornost za neurejeno stanje!

Neža - 21.03.2019 - 11:56

Bi se strinjala z vami v primeru, če bi si zaposlene v servisih lahko same izbirale stranke.  Potem bi  si verjetno stvari uredile drugače. Ampak žal ni tako. Ni vsepovsod urejeno, kot imate morda vi. 

mona - 21.03.2019 - 12:32

Konec januarja imamo poknjiženo vse, kar nam prinašajo sproti. Sproti tudi uskladujemo stanja... Toda 1x letno se popišejo tudi osnovna sredstva, preverijo zaloge, terjatve, obveznosti, obračunajo obresti, preverijo pogodbe... Plačuje se tudi davek v tujini ali za tujino. Torej je v februarju in marcu poleg rednega dela potrebno postoriti tudi to. Glede na vrsto strank pa je glavnino tega potrebno pripraviti v računovodstvu (pripraviti popisne liste, podati predloge....). Da ne govorim o zamudnikih.

Tako da se stresu ne znam izogniti.

Res pa je, da pri pridobivanju novih strank ugotavljam, da vsega tega nekateri res ne delate.

nja - 21.03.2019 - 14:47

Blagor vam, ki januarja zaključite....Sprotna gnjavaža za dokumentacijo pomaga. In tudi to, da se ne sekiraš, če ti obrtnik, ki ni DDV zavezanec, prinese vrečko računov konec marca. JBG, njegov problem, če ne uspeš pravi čas.

Drugače pa pomaga

1. Dobri medsebojni odnosi v družini in v službi, to je temelj našega zdravja in prenašanja bremen, stresnih situacij

2. Zdrava prehrana, lahko tudi dopolnilo B komplex (povečana potreba v stresnem obdobju) in C vitamin, magnezij. Lahko kar multivitamin. In pa Ashwagandha (neka goba se mi zdi, v glavnem super pomaga)

3. Svež zrak in gibanje-vsak dan. Vsaj hiter sprehod, vsaj nekaj raztezanja.

4. Literatura : Kurc gleda in Umetnost odfukavanja. Obe knjigi močno priporočam.

Po koncu obdobja-masaža, vikend oddih, madonca, tudi psihoterapevt ni bav bav ali psiholog če se je nabralo več kot lahko predelaš. Obstajajo pa tudi skupine za samopomoč za obvladovanje stresa.

5. spanec, rabiš spanec vsako noč, saj nisi stroj.

Pomaga pa tudi to, da, čeprav si želiš za vsako strannko maksimalno najbolje-pri najboljši volji razporediš oddaje. Ne more ti obrtnik do zadnjega v mescu še iskati skupaj stroške ali pa pisat račune. Diomiodiboh. Saj ni edina oseba. 

Malo v strah, ampak sploh pri servisih, ki nimajo samo DDV zavezanecev in ažurnih strank, kjer morajo kot lovski psi skupaj loviti reči....Prihaja do izgorelosti, tudi do srčnih/možganskih kapi.

nja - 21.03.2019 - 14:59

Dodajam še to. Red se lahko dela samo pri novih strankah, malo tudi poskusiš ocenit človeka....Kako boš stranko, ki je 15 let navajena delat vse zadnji hip....Nemogoče...Ravno šefica opaža, da je vsako leto bolje, včasih je kot norc delala tudi do 22h zvečer...Zdja do 18h + sobote. Je pa nekaj stranko odšlo v pokoj, stečaj ali pa drugam. Vse nove pa od štarta privijemo....Je pa včasih tečno, ker je ogromno treba spominjat.

Redki si zapišejo, zapomnijo in imajo skrb za lastne obveznosti.

Sara - 21.03.2019 - 22:08

Kaj pa je to?

koda - 22.03.2019 - 08:48

Hvala za odgovore. Ste pomagali.