krpan in druščina postani član

Naslov teme: Upravljanje premoženja - obdavčitev

1065  19.03.2019 - 09:39h / Dohodnina / Avtor: nomnig / 120 / 1

Recimo da pri upravljalcu, ki preverljivo ima vse potrebne licence, kot fizična oseba in zaenkrat še davčni rezident Slovenije sklenem pogodbo o individualnem upravljanju premoženja. Kar pomeni, da upravljalec na moje ime odpre trgovalni račun in s pooblastilom v mojem imenu trguje z različnimi vrednostnimi papirji.

Predvsem me zanima, kako je z obdavčitvijo kap. dobičkov (in po možnosti dividend, ki bi se takoj reinvestirale) v takšnem primeru.

Ali je obdavčenje enako, kot če bi enako trgoval popolnoma individualno?

Kot vidim v eDavkih, je to treba popisovati v ločene popisne liste, ki imajo v imenu še dodatek v stilu "na podlagi pogodbe o gospodarjenju". Ali to dejansko pomeni drugačno davčno obravnavo ali je vse skupaj namenjeno zgolj temu, da te birokrati "je.... u mozak"?

In morda še najpomembnejše. Upravljalec bi investicijo razpršil v cel kup različnih v.p. (več kot 10) in z vsakim naredil kar precej tradov na leto (če ne drugega, že zato, ker bi v okviru varčevalnega načrta redno nekaj nakazoval). Ali pri tem obstaja nevarnost, da ob vsem tem kakšen veleum s FURSa nasanja, da se kakor grem "opravljanje dejavnosti" in bi se ob vsem tem moral zaj..... še s s.p. in podobnimi birokratskimi neumnostmi?

Za konstruktivne odgovore se že vnaprej najlepše zahvaljujem.

PS varianta "vprašaj upravljalca" žal ne pride v poštev, ker je lociran zunaj naše zelene referenčne blokćejn države in se mu razumljivo niti sanja ne o naših davkih.

Alma - 19.03.2019 - 11:27

Pa vprašaj koga v SLO, ki se s tem ukvarja. :)