krpan in druščina postani član

Naslov teme: Nakup balona

756  27.02.2019 - 19:47h / DDPO / Avtor: antina / 123 / 7

Podjetje želi kupiti toplozračni balon na katerem bi bil logotip podjetja, torej bi se balon uporabljal v reklamne namene. Podpisali bi pogodbo z balonarjem, ki bi občasno izvajal polete in delal reklamo podjetju.

Kako definirati zadevo z vidika DDPO??? Kolikor razumem, to ni naše osnovno sredstvo, saj po definiciji ni namenjeno opravljanju naše temeljne dejavnosti. Prav tako to ni enoletni strošek, saj je balon večje vrednosti in bi se predvidoma lahko uporabljal nekaj let. Kaj mislite?

Kako pa bi bilo z odbitkom ddv?

Lepo prosim za mnenja.

Neža - 28.02.2019 - 07:20

Razmišljam..... Balon je večje vrednosti, torej bi ga po mojem mnenju morali knjižiti kot osnovno sredstvo. Pravite, da poleti z balonom niso vaša temeljna dejavnost. Je pa nakup tega balona, z namenom ustvariti si reklamo in posledično s tem ustvarjati prihodke. Zakaj bi ga potem sicer kupili..?

antina - 28.02.2019 - 08:01

Že res...se strinjam, ampak na spletu sem našla, da so bili v podobnem primeru v inšpekcijskem pregledu ven zmetani vsi stroški amortizacije balona in zavarovanja zanj, saj balon ni ustvarjen opravljanju temeljne dejavnosti. Po SRS 1 so opredmetena osnovna sredstva namreč stvari, ki jih podjetje poseduje, da z njimi lahko opravlja svojo dejavnost ali pa vzdržuje in popravlja druge takšne stvari. Tako tudi stroški v zvezi z njim ne predstavljajo neposrednega pogoja za opravljanje dejavnosti, kot je to določeno v citiranem prvem odstavku 12. člena ZDDPO. Kot je bilo argumentirano, tožnik v zvezi z zračnim balonom ni knjižil nobenih stroškov reklame, pač pa stroške amortizacije in zavarovalnih premij zanj. Da je davčni organ storil pravilno je potrdilo tudi sodišče v svojem izreku.

Kaj sedaj? Kako lahko še drugače izpeljemo zadevo? 

Nena - 28.02.2019 - 12:11

Kupite balon kot OS in ga dajte balonarju v najem. Seveda bo on za to zainteresiran le, če ima komercialno dejavnost in bo s tem ustvarjal prihodke.

silba - 01.03.2019 - 12:33

Zares težko verjamem, da zavezanci pristanejo na takšen pristop FURSa. Kje ste računovodje in davčni svetovalci? Jasno je, da gre za osnovno sredstvo za 'pisarniške namene'  kakor so izraz 'administrative purposes' iz originalnega  mednarodnega računovodskega stabndarda MRS 16  prevedli prevajalci v Bruslju in smo nato prekopirali v SRS.

V podjetju je veliko osnovnih sredstev, ki so namenjena pisarniškim dejavnostim, ki pa so nujna za izvajanje pomožnih dejavnosti, da izdelani proizvodi najdejo pot do kupca.  Kam pa pridemo, če vse to izločimo iz sredstev. Kdaj se neko podjetje odloči za nakup sredstva - v konkretnem primeru balona, je odvisno od tega ali bo imelo manj stroškov z nakupom v primerjavi z najemanjem. V kolikor je balon pogosto v zraku, je računica povsem jasna. V nadaljevanju nekaj členov iz računovodskioh standardov, ki jih uporabite v svojih pogovorih z davčnimi organi. ZDDPO-2 nima nobenih posebnih določb glede tega, torej veljajo standardi. 

OKVIR SR točka 2. Pripoznavanje gospodarskih kategorij v računovodskih izkazih in računovodskih razvidih

Sredstva, ki jih organizacija pridobi s kapitalom ali dolgovi, imajo obliko stvari, pravic ali denarja; organizacija jih obvladuje in iz njih pričakuje gospodarske koristi, ki pritekajo na več načinov.  Organizacija:0

a) uporablja sredstvo sama zase ali v povezavi z drugimi sredstvi pri ustvarjanju proizvodov ali opravljanju storitev, ki jih prodaja;

SRS 1.1.

Opredmeteno osnovno sredstvo je sredstvo, ki ga ima organizacija v lasti ali finančnem najemu ali ga na drug način obvladuje ter ga uporablja pri ustvarjanju proizvodov ali opravljanju storitev oziroma dajanju v najem ali za pisarniške namene in ga bo po pričakovanjih uporabljala v te namene v več kot enem obračunskem obdobju.
MRS 16.6 (slovenski prevod)
Opredmetena osnovna sredstva so opredmetena sredstva, ki:
 
(a) jih ima podjetje, da jih uporablja pri proizvajanju ali dobavljanju proizvodov ali opravljanju storitev, daje v najem drugim ali uporablja za pisarniške namene, ter
(b) jih bo po pričakovanju uporabljalo v več kot enem obračunskem obdobju.
IAS 16.6.  (izvirnik mednarodnega standarda)

Property, plant and equipment are tangible items that:

(a) are held for use in the production or supply of goods or services, for rental to others, or for administrative purposes; and

(b) are expected to be used during more than one period.

Virus - 01.03.2019 - 13:14

Sedi 5!

Če samo pomislim, da nekateri resnično izločajo pisarniške mize iz olajšav za DDPO, ker naj bi to bila pisarniška oprema od katere olajšava za DDPO ni priznana. A se hecate.... Jaz brez te mize ne morem ustaviti nobenih prihodkov!

Simbi - 01.03.2019 - 16:38

Virus, mene pa zanima kolikokrat vam je olajšava za pisarniško mizo "šla skozi" pri nadzoru. Iz opreme, za katero je možno uveljavljati  olajšavo, je namreč izločena kar po dveh kriteriih (pisarniška oprema in pohištvo). 

Tudi restavracija s klasično postrežbo hrane težko ustvara prihodke brez miz in stolov, pa ni olajšava. Tudi v prodajalno brez polic si težko predstavljam, pa police niso olajšava...   

silba - 01.03.2019 - 17:55

Vprašanje je bilo: Ali je balon osnovno sredstvo: Odgovor je:DA.

Ali bi lahko uveljavljali olajšavo za to osnovno sredstvo pa se moramo obrniti na ZDDPO-2. Če ga ne najdemo  v 55.a členu naštetega (morda bi ga kdo uvrstil med motorna vozla?), potem bi bil odgovor: DA.

Gre torej za dve LOČENI vprašanji. 

  1. Ali gre za osnovno sredstvo - o tem odločajo računovodski standardi
  2. Ali podjetje lahko uveljavlja olajšavo v obračunu DDPO - o tem odloča ZDDPO-2

55.a člen (olajšava za investiranje)

 
(1)Zavezanec lahko uveljavlja znižanje davčne osnove v višini 40% investiranega zneska v opremo in v neopredmetena sredstva, vendar največ v višini davčne osnove.
 
(2)Za opremo iz prejšnjega odstavka tega člena se ne štejejo:
 
1.pohištvo in pisarniška oprema, razen računalniške opreme, in
2.motorna vozila, razen osebnih avtomobilov na hibridni ali električni pogon, avtobusov na hibridni ali električni pogon in avtobusov ter tovornih motornih vozil z motorjem, ki ustreza najmanj emisijskim zahtevam EURO VI.