krpan in druščina postani član

Naslov teme: Računovodski sevisi in minimalec

626  19.02.2019 - 07:39h / Ostalo / Avtor: krneki / 120 / 12

Filozofija nekaterih računovodskih servisov, še posebej tistih, ki nudijo knjigovodenje kot po tekočem traku, je da zaposlujejo delavce na podlagi minimalca lai pa še manj kot se celo nekateri hvalijo. Njihov moto je čim hitreje knjižiti in ni važno kaj in kako, važno je da lahko zaračunajo čim več. Tkšni servisi ne morejo opravljati resnih in kvalitetnih računovodskih storitev, ker jih enostavno ne znajo in niso sposobni. Motivacija zaposlenih je tako ali tako nizka razen če so s takšnim stanjem zadovoljni ker imajo službo. S takšnim pristopom pa dejansko škodujejo sami računovodski stroki na daljši rok in posredno drugim kvalitetnim ponudnikom računovodskih storitev. Če imajo prostore urejene in velike z veliko zaposlenimi delujejo navzven kot da so veliki in dobri, žal pa je vsebina zelo skromna in celo bedna. Naročniki tega v veliki meri ne opazijo oziroma to opazijo šele takrat ko je prepozno in potem iščejo drugega izvajalca, da jim pomaga splezati iz blata v katerem se naenkrat znajdejo.

tien - 19.02.2019 - 08:03

se podpišsem pod tole

Neža - 19.02.2019 - 08:09

Se strinjam. Iz lastnih izkušenj, kot bivša delavka v takšnem servisu. Stranke smo dobivale kot po tekočem traku, nikoli šle na nobeno izobraževanje. Če smo si uspele kaj kje prebrati, večinoma doma, v prostem času, da smo bile vsaj malo na tekočem. Podatke mečeš v računalnik, nimaš časa, da bi nekatere stvari raziskal, pol pa v času bilanc rešiš, kaj se pač rešit da. Ker sem pač človek, ki tako ne more in noče delat, saj stranki moraš dat od sebe kvaliteto, sem servis zapustila in šla v podjetje, kjer cenijo tudi znanje in kvaliteto, ne samo količinsko vnašanje podatkov.

Je pa po drugi strani velik del odgovornosti na strankah, ki pa zahtevajo nizko ceno za ogromne količine dokumentacije. Dokumentacijo ti prinesejo v vrečkah, zmešano vse skupaj, tudi s privat papirji. In ne malokrat dobiš kup dokumentacije zadnji dana ali pa točno na dan oddaje poročila..In potem delaš pozno v noč v tisti pisarni, ker imaš ti odgovornost, da boš pravočasno oddal poročilo. 

Ja, začaran krog.. Sem zagovornik tega, da bi zaposleni v servisih morali imeti obvezna izobraževanja, da bi jim delodajalec moral zagotoviti, da svoje delo opravijo kvalitetno in strokovno. 

Ampak, dokler bo dopusščeno, da lahko dandanes vsak odpre računovodski servis in je po treh tednih šolanja strokovnjak za računovodstvo, se to ne bo spremenilo. Kvalitetni servisi so danes redkost. Ne glede na to, koliko poslovalnic imajo po Sloveniji, in se na veliko oglašujejo v medijih,  kader v teh poslovalnih je večino nestrokoven, preobremenjen in premalo plačan. 

IO - 19.02.2019 - 08:19

Res je, vendar bi se morali zaposleni v računovodskih servisih zavedati svoje odgovornosti. V večini primerov se tega ne zavedajo. Res je da za storitve računovodskega servisa odgovarja tudi servis sam. Vendar pa je  v primeru napačnih knjižb ki so lahko posledica malomarnosti, neznanja ali pa so tudi namerne za to odgovoren tisti, ki je te knjižbe napravil! V primeru da se takšno dejanje prekvalificira v kazensko odgovornost je za to osebno lahko odgovoren le tisti, ki je knjižil. Seveda je kazensko (običajno objektivno) odgovoren tudi direktor tiste družbe še posebej če je kriv napeljevanja h kaznivemu dejanju in podobno. Zato apeliram na vse računovdje in knigovodje, da se zavedajo tudi svoje osebne odgovornosti in da naj ne pristajajo na dejanja za kater bodo v prihodnosti lahko imeli veliko težav...

nena - 19.02.2019 - 11:46

Vsak, ki ima pet minut časa odpre računovodski servis. Iz lastnih izkušenje povem, da nekateri računovodski servisi-direktorji ne ločijo niti dobiček-izguba. Primer iz prakse, ko so oddali bilanco z dobičkom, ko sem dobila v roke bruto bilanco sem takoj videla, da je izguba. Gospa direktorca mi je odgovorila, da jim nagaja program, da je sedaj opazila, seveda saj je v podjetju DIN. Se pravi vseh tistih 50, 100 strank imajo tako "urejene".Taki delajo za malo denarja, če se temu reče delo. Kar se pa tiče zaposlenih, pa ne vem zakaj se tako malo cenijo, da delajo za tako mizerno plačo. Računovodji, ki se izobražujejo in imajo znanje je najmanj plača 1.500 eur neto. Temu posledično bi se tudi storitve zvišale, ker ne bi mogli zbijati cene, tako kot jih sedaj, ko imajo tak kader. In še, sem zaposlena, se redno izobražujem in imam dobro plačo.

tilem - 19.02.2019 - 12:15

tudi pri meni podobna zgodba, (družinsko podjetje) direktor z neprimerno poklicno izobrazbo. Pamet, znanje in svetovanja pa v "višave". Napake smo drugi reševali. Po letih opozarjan in skoraj prošenj naj se nekaj spremeni dal odpoved in šel na svoje.    

milka78 - 19.02.2019 - 12:20

podobna zgodba, ko je bilo kaj narobe pa navodilo - strankam nič govorit. Itak pa je bila na koncu stranka sama kriva, so že tako zavili v celofan. Mi je pa zanimivo, da stranke kljub temu, da niso zadovoljne z vodstvom, tam kar vztrajajo, se več bojijo se odditi drugam, "čes nas bodo pa prijavili" saj vedo kako smo delali oz.delamo. ŽALOSTNO RES 

nja - 19.02.2019 - 14:43

Od kje vam 1.500 neto? Načeloma vedno govorimo o bruto plačah. Morda, če imate bolj butične stranke, ki jim lahko upalite postavko, če imate pa veliko manjših obrtnikov potem tako visokih plač ni.

Zakaj vstrajajo? Verjetno si vmes iščejo drugo službo, morda niti nimajo zadosti znanja, da bi bili sposobni celostnega računovodstva, morda je nekaj strankam zagustilo....nešteto možnosti.

Prav je, da se cenimo, prav je, da imamo neke normalne cene glede na regijo, obseg dela. Tako kot gredo nekateri v podn s cenami, gredo pa drugi v višave. Saj ni treba vozit BMW in pit Limbay gin ter kupit Iphona X.  

xx - 20.02.2019 - 07:27

Bruto ali neto?! Kakorkoli 1.500,00€ neto ni neka plača, ki bi ti zagotavljela neke presežke. Čisto normalna plača!

no ja - 20.02.2019 - 08:57

No ja, v tako opevanjem javnem sektorju, kjer se jim cedita med in mleko, ima samostojni računovodja, a še brez napredovanj, bruto plačo malo manj kot 1.100€. Bruto, seveda.

nja - 20.02.2019 - 09:28

No, za slovenske razmere na trgu je neto 1.500 € zelo lepa plača. Ob taki ti brez težav mesečno ostane nekaj 100€. Je pa seveda odvisno kako živiš, kake so tvoje potrošniške navade. Ali si sam, v najemniškem stanovanju, koliko imaš naročnino za telefon, imaš TV ali ne, kakšno žival, otroci tudi stanejo.... Ampak ljudje to zmorejo z dvema minimalcema sfurat (otroke namreč). 

Tanha - 21.02.2019 - 08:08

Po vsem prebranem mi je lažje. Se pa strinjam, da je skrajni čas, da se knjigovodsko oz. računovodsko delo bolje ovrednoti. Zanimivi so mi oglasi, ko iščejo knjigovodjo in od njega zahtevajo poznavanje računovodskih standartov, poznavanje davčne zakonodaje.... in to za 700,00 NETO. Halooo!

Računovodje zbudite se in pridite ven iz svojih mravljišč.

Vsem skupaj želim en prijeten dan.

Pa radi se imejte in cenite svoje zanje. <3

 

aninah - 21.02.2019 - 11:16

SEdaj, ko je malo bolj napeto smo vsi malo bolj glasni. Vse kar predhodniki navajate drži. Ali ne bi bilo pametno to temo imeti aktualno tudi, ko ni takega pritiska. npr. med letom. Takrat pa vsi pozabljamo, da delamo v stroki, za katero bi morali skupno nekaj narediti. Če nič ne delamo na tem, bomo danes leto odprtli isto temo, na isti način bomo pisali in se mogoče še bolj jezili, ker bomo starejši in bomo vse težje to zraven gledali. V tej stroki delam že 30 let. Zelo dosti krat se znajdem v situaciji ko še vedno ne zam rešiti kakega strokovnega izziva.  Da bi mi bilo enkrat v prihodnosti lažje, svoje sodelavce "dobesedno" prisiljujemo, da se morajo izobraževati. Pa še vedno nimamo ideala.

Mogoče, in sigurna sem, da bi skupaj bilo bistveno lažje nekaj narediti. Okolje in naročniki bi imeli do nas neko spoštovanje, ker bi se začeli zavedati tega. Zbornica rač. servisov se trudi, da bi nekaj vzpostavila. Vmes se najde še kakšna institucija, ki tudi to podpira.

A si res tega tega želimo, da se to uredi.?? To se je potrebno vprašati. Bodimo iskreni. Če bi si res želelli, bi k temu aktivno pristopili. Bili bi glasni - poglejte samo naše sindikate, kaj vse jim uspeva v zadnjem času.

Če mi, ki v tem delamo, ne vemo glasno in javno svojega dela zagovarjati, če ga ne  podrpremo - verjemite, da bomo danes leto isto pisali in se še bolj jezili.