krpan in druščina postani član

Naslov teme: Kdo zaračuna DDV in registracija na HR

606  18.02.2019 - 09:50h / DDV / Avtor: tina / 149 / 2

SI zavezanes sklene pogodbo za dobavo opreme z montažo s Hr zavezancem. Po 78.členu ZDDV-1 in 36. členu Dir.EU je kraj  obdavčitev na HR.

Ker pa bo montaži vršil podizvajalec, ki je HR zavezanec, si ne znam več razložiti, kako teče obdavčitev.

Ali podizvajalec HR slovenskemu SI dobavitelju zatračuna DDV ( ker je kraj obdavčitve  Hrvaška) in kako ga zaračuna SI dobavitelj HR kupcu. Ali se v tem primeru mora SI identif. za DDV na Hrvaškem ? (Iščem tudi v DDV poznavalcu, pa ne najdem)

Uredništvo - 19.02.2019 - 09:03

En popravek - ni po 78. členu ZDDV-1 temveč ste imeli v mislih deseti odstavek 20. člena ZDDV-1.

Če predpostavljamo, da oprema ne postane del nepremičnine - torej predpostavljamo, da ne gre za storitve v zvezi z nepremičninami (glejte podrobnejšo obrazložitev tega v "Pojasnilih o pravilih EU glede kraja opravljanja storitev na področju DDV za storitve, povezane z nepremičninami":

http://www.superdavki.com/article/14810/ref_cat/95

Prav tako predpostavljamo, da gre blago iz Slovenije na Hrvaško, kjer bo blago montiral hrvaški podizvajalec.


Menimo, da vam hrvaški podizvajalci, ki vam opravijo storitev montaže, opravijo storitev, katere kraj opravljanja se opredeli na podlagi prvega odstavka 25. člena ZDDV-1 (kraj opravljanja storitev je v Sloveniji, kjer ima naročnik SI sedež dejavnosti).
SI, ki zaračuna dobavo blaga z montažo (kljub temu, da montaže ne opravi sam, temveč jo opravi drugi davčni zavezanec), se kraj dobave blaga opredeli na podlagi desetega odstavka 20. člena ZDDV-1. Kraj opravljene dobave blaga z montažo je na Hrvaškem - treba je upoštevati hrvaško zakonodajo s področja DDV - obveznosti obračuna, določitev plačnika DDV, itd...

Popolna davčna rešitev -
http://www.superdavki.com/home

tina - 20.02.2019 - 09:42

Hvala lepa za izčrpen odgovor. Sem pa tudi že našla v DDV poznavalcu PRIMER na strani 108.

Zelo ste mi pomagali in potrdili kar sem predvidevala doslej in pomagali pri navodilu, kako HR zaračuna montaži  SI - dobavitelhju opreme z montažo.

Hvala