krpan in druščina postani član

Naslov teme: Tečajne razlike posojilo

562  14.02.2019 - 09:56h / DDPO / Avtor: Lana / 88 / 0

Smo d.o.o. in smo dali posojilo za dve leti drugemu podjetju, ki ima sedež v Srbiji v ameriških dolarjih.

Na dan 31.12.2018 smo v računuvodstvu ta kredit preračunali po ref.tečaju ECB 1,145 $/€;

Pri tem so nastale zelo velike tečajne razlike.

Sedaj pa sem čisto "zmedena" kako ali sploh to knjižiti?

SRS 3.20-3.22 3.22. Dokazani dobiček ali dokazana izguba iz spremembe poštene vrednosti finančnega sredstva, ki ni del razmerja pri varovanju vrednosti, se pripozna takole: a) dokazani dobiček ali dokazana izguba pri finančnem sredstvu, izmerjenem po pošteni vrednosti prek poslovnega izida, se pripozna v poslovnem izidu prek finančnih prihodkov in odhodkov; torej je knjiženje 07/77 oz. 74/07 in posledično temu zmanjšuje ali povečuje dobiček. Razmišljam prav? Ali je možno na kakšrenkoli drug način razmejiti to prevrednotenje tega posojila (19 ali 9 ) ?

Bega me tudi priznavanje odhodka na račun prevrednotenja/oslabitev  tega posojila?-berem TDDPO okoli tega:

4.odst.21.člen ZDDPO

4) Ne glede na prvi odstavek tega člena , se odhodki, nastali zaradi prevrednotenja oziroma preračuna terjatev, ki se po računovodskih standardih prevrednotujejo zaradi spremembe valutnega tečaja, priznajo kot odhodek v celoti.

22. člen zddpo
(prevrednotenje finančnih naložb)
(1) Pri ugotavljanju davčne osnove se odhodki zaradi prevrednotenja kot posledica oslabitve kratkoročnih in dolgoročnih finančnih naložb oziroma finančnih inštrumentov ne priznajo.

(2) Odprava oslabitve iz prvega odstavka tega člena  se upošteva na način, da se prihodki iz odprave oslabitve, ki ni bila priznana kot odhodek, izvzemajo iz davčne osnove.

(3) Ne glede na prvi odstavek tega člena  se odhodki zaradi prevrednotenja finančnih naložb oziroma finančnih inštrumentov, izmerjenih po pošteni vrednosti prek poslovnega izida priznajo kot odhodek v obračunanih zneskih v skladu z 12. členom tega zakona .

 

Bodite prvi, ki bo komentiral.