krpan in druščina postani član

Naslov teme: Popravek začetnega stanja

538  13.02.2019 - 09:52h / Ostalo / Avtor: šp / 89 / 2

Prevzeli smo stranko, kateri končno stanje bruto bilance ne štima z realnim stanjem.

Razlage oz. pojasnil (tudi kontokartice ne), kako je prišlo do razlike od prejšnjega računovodstva nismo dobili. 

Ali je bolj priporočljivo vnesti začetno stanje, tako kot je in popravek narediti dodatno s temeljnico, ali vnesti že popravljeno začetno stanje?

Neža - 13.02.2019 - 10:17

Smo imeli tak primer.. vnesla sem stanje, ki sem ga dobila in potem naredila popravek s temeljnico, napisala tudi obrazložitev zakaj in kako, dala v podpis direktorju... Tako sem imela sledljivost in tudi še nekaj let še to vedno ostane črno na belem.... Marsičesa se če leta več ne spomnimo, če pa je nekje napisano, pa vemo zakaj gre. 

IO - 13.02.2019 - 13:35

Dejstvo je da se morajo stanja na kontih temeljne knjige ujemati s stanji pomožnih analitičnih evidenc (material, osnovna sredstva ,...). V kolikor ste ugotovili, da se bilanca ne ujema s stanji na kontih temeljne knjige in  s stanji pomožnih knjig potem morate zahtevati popravek bilance - če gre za zadnje poslovno leto 2018. Ker obstaja velika verjetnost da se tudi davčni obračun ne sklada z dejanskim stanjem. Če do popravka ne boste uspeli priti potem je odločitev na direktorju vašega podjetja in direktorju nesrečnega podjetja in tudi  na vas kako boste ravnali.