krpan in druščina postani član

Naslov teme: regres za leto 2018

537  13.02.2019 - 09:33h / Ostalo / Avtor: Tinka / 86 / 5

Inšpektorat Republike Slovenije za delo je v teh dneh začel usmerjeni nadzor pri delodajalcih glede izplačila regresa za leto 2018, pri katerem bo izhajal iz podatkov Finančne uprave Republike Slovenije o predloženih obrazcih REK-1. IRSD pri tem pozornost namenja tako večjim kot manjšim delodajalcem.

Iz podatkov Finančne uprave RS, ki jih je pridobil IRSD, izhaja, da so posamezni delodajalci oziroma zavezanci v koledarskem letu 2018 izplačevali plače, niso pa izplačali regresa. Z usmerjenim nadzorom želi IRSD dodatno sporočiti delodajalcem, da je plačilo za delo neodtujljiva pravica delavcev, ki jo je treba dosledno spoštovati, zato bo akcijo tako kot v letu 2018 tudi v letu 2019 izvedel v več delih. 

IRSD delodajalce, ki delavcem še niso izplačali regresa za leto 2018, kljub storjenemu prekršku poziva, da jim regres izplačajo še pred obiskom inšpektorjev in tako delavcem zagotovijo pravico, ki jim pripada v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih, inšpektorji pa jim bodo v takšnem primeru lahko v prekrškovnem postopku izrekli tudi milejšo sankcijo – izrek opomina ali opozorila. Zakon o delovnih razmerjih sicer za neizplačilo (ali zamudo pri izplačilu) regresa določa globo v znesku od 3 tisoč do 20 tisoč evrov. 

 

Imamo kar nekaj podjetij, ki so enoosebne družbe, zaposlen prijavljen pod 001 (običajno je to celo direktor), regresa za dopust si ni izplačal, ker ni bilo dovolj prihodkov - po črki zakona bi moralo biti opravljeno izplačilo, vendar če ni denarja (še potni stroški se ne izplačujejo), kaj storiti za take primere?  

jernejah - 13.02.2019 - 09:41

tudi mi imamo tak problem

pija - 13.02.2019 - 12:33

V takem primeru obračunajte regres, oddajte rek, plačajte dohodnino, neto regres pa ostane neizplačan, ker ni sredstev...ko pa bodo, se pa izplača še neto... mogoče bodo pa tako zadovoljni...če lahko dokažete, da ni bilo dovolj sredstev za izplačilo, upam, da bodo razumeli...

Tinka - 13.02.2019 - 12:49

Samo, če poknjižim regres v stroške, potem bodo imeli še večjo izgubo kot jo imajo  brez regresa oz. bodo prišli v izgubo zaradi regresa = nekaterim tudi 850€ predstavlja velik strošek .... 

jernejah - 13.02.2019 - 12:37

Ampak bilanca je oddana ali lahko gre vse skupaj v leto 2019?

pija - 13.02.2019 - 13:04

Regres je treba obračunat.. izguba ni izgovor...nelikvidnost pa je... torej, če lahko dokažete, da je bilo podjetje nelikvidno, vam bodo oprostili.

Drugače pa mora vsako podjetje svojim zaposlenim obračunat regres ne glede na to, ali ga izplača ali ne... Tudi plače morate obračunat in upoštevat v bilanci...tudi če jih ne izplačate...in REK-e je treba oddati...za ostalo pa že furs poskrbi (izvršba;))

Inšpektorji so se odločili, da bodo kontrolirali zadeve, ki veljajo že od nekdaj, samo nobeden se ni s tem ukvarjal...