krpan in druščina postani član

Naslov teme: Ali ima kdo podoben primer

522  12.02.2019 - 19:18h / DDPO / Avtor: Knofek / 117 / 4

Družba ima v svojih knjigah naložbeno nepremičnino - stanovanje, ki je edini vir prihodkov. Amortizacija do konca 2017 ni presegla prihodkov od najema; vedno so bili prihodki večji za dobro tretino nad amortizacijo tako, da je družba ustvarjala iz tega naslova dobiček. V letu 2018 se je najemnik (direktor) odselil, v treh mesecih niso uspeli najti najemnika, ki bi plačal takšno višino najemnine in bo d.o.o. prvič imela izgubo oz. prihodki bodo manjši od odhodkov. Ali ima kdo podoben primer in kako ga obravnavate? Najemnina z novim najemnikom tudi ne pokriva stroškov amortizacije.  

J.G. - 12.02.2019 - 20:08

ne vidim težave. DDPO nikjer ne pogojuje, da morajo prihodki iz naložbenih nepremičnin presegati odhodke. Najemnina pod tržnimi pogoji tudi morda ne dosega amortizacije, še posebej, če je neko krajše obdobje kot vzpodbuda opredeljena kot nižja, kot bi lahko bila.

 

Ta fama v zvezi s prihodki, ki morajo biti bišji od odhodkov je nastala bolj iz prakse. Primer je, ko podjetnik upi čoln, odbija ddv kot da ga bo rental, potem pa ga ne renta in ga uporablja sam. Enako pri nepremičnnah, kupi naložbeno, potem v stanovanju živi sin. Tu dejasko gre za nepravo namebnost sredstva, kar pa se sankcionira.

 

 

simon - 13.02.2019 - 10:14

Potem pa smemo sklepati, da je (presenetljivo!!) direktor plačeval višjo najemnino od tržne in da - ker je cel doo eno samo stanovanje - bo najbrž treba firmo slejkoprej zapreti/prodati...

Knofek - 13.02.2019 - 12:10

Direktor je placeval trzno ceno ( preverjali smo oddaje, oglase, posrednike) da ne bi karkoli " oskodovali" firmo.  V Mb je bila to cena, ki pa je bila visja od Am. Novega najemnika smo par mesecev iskali, potem smo pristali na nizjo ceno. Najemnik nima nikakrsne zveze s firmo ali direktorjem. Zagotovo bo treba stanovanje prodati, ampak glede na znano situacijo na trgu nepremicnin, bo nastala se vecja izguba. Ko so stanovanje kupovali so imeli v planu, da bodo dajali v najem, kasneje pa pridati za dobro ceno in pri tem nekaj zasluziti. 

Vika - 18.02.2019 - 08:27

Vedno vsak posel pač ni dobičkonosen. To je riziko podjetništva.

Lp