krpan in druščina postani član

Naslov teme: obrazec ddv-o rubrike 25 in 25a

298  25.01.2019 - 06:08h / DDV / Avtor: 2020 / 416 / 1

Nam lahko kdo pojasni kateri računi  kontretno se vpisujejo v obrazec ddv-o pod samoobdavčitev kot prejem blaga in storitev.  Se knjižijo sem računi iz tretjih držav ali tudi računi iz EU?

Pa še tole: imamo račun za nabavo blaga iz EU z obračunanim DDV-jem. DDV bomo preko e-davkov zahtevali nazaj. Kam v DDVevidence poknjižiti tak račun? Hvala 

Uredništvo - 25.01.2019 - 07:59

Berite navodila k izpolnjevanju obrazca:
http://www.doberracunovodja.si/article/14/ref_cat/326

Tako recimo polje 25:
"Vpisuje se obračunani DDV od na primer storitev iz prvega odstavka 25. člena ZDDV-1, ki jih opravi davčni zavezanec, ki ima sedež v tretji državi, ..."


Storitve iz prvega odstavka 25. člena ZDDV-1, ki jih opravi davčni zavezanec, ki ima sedež v drugi državi članici EU, se vpisuje v 23a (če je storitev predmet 22% DDV) ..

Obračunani DDV od pridobitev blaga iz druge države članice se vpisuje v polje 23 (blago, obdavčeno po stopnji 22% - davčna osnova v polje 32) pri čemer prodajalec ne bi smel obračunati DDV (v kolikor so izpolnjeni pogoji za oproščeno dobavo blaga znotraj Unije), kupec pa obračuna DDV v Sloveniji (obdavčena pridobitev blaga).
Če pa ste blago nabavili v drugi državi članici in ni šlo za prevoz blaga v Slovenijo (oz. prodajalec nima dokazila, da je blago zapustilo ozemlje države članice) ... potem vam je načeloma obračunal njihov DDV (npr. IKEA itd.). Takšne nabave ne vpisujete v DDV-O. Če pa ste blago pripeljali v Slovenijo, pa seveda morate narediti samoobdavčitev, davčna osnova je brez DDV, ki je bil obračunan v drugi državi članici ...

Priporočamo "Pravo računovodsko izbiro" - posebej imate prikazane primere vpisovanja v DDV-O, RP-O - z obrazložitvami:

http://www.doberracunovodja.si/category/13


PS: če še niste član(ica) popolne davčne rešitve, potem je še slab teden čas, da to postanete in dobite praktično darilo:

http://www.superdavki.com/account/register/subscribe