krpan in druščina postani član

Naslov teme: brezplačni dopust

189  15.01.2019 - 18:29h / Ostalo / Avtor: kdaj / 531 / 3

Kdaj lahko delavec zaprosi za neplačan dopust, pod kakšnimi pogoji lahko zaprosi zanj in kako je z obračunom prispevkov v tem obdobju in njegovim statusom zaposlitve?

rakov povratnik - 16.01.2019 - 07:30

ZDR-1 tega ne ureja več, kar pomeni, da neplačanega dopusta ni. Nekatere kolektivne pogodbe ga še omenjajo, vendar je zaradi zakonskih določb to potem težko izpeljati.

na hitro orišem: Delavcu v času zaposlitve pripada plača oz. nadomestilo. Delodajalec mora delavcu zagotoviti delo za tak delovni čas, za kakršnega imata pogodbo, delavec mora delati po navodilih delodajalca v tem času. Za odsotnost mu pripada nadomestilo, v kolikor odsotnost ni upravičena, sledi odpoved. Zdaj pa k zapletom. Če delavec v času odsotnosti ne dobi plačila, mu delodajalec mora plačati prispevke, drugače delavec ni zavarovan. Torej ali odpoved ali pa vsi stroški na delodajalcu, delavec pa nič. Potem: lahko se tudi dogovorita, da jih (prispevke) delavec delodajalcu vrača, ima pa to svoje pasti, dogovor mora biti res trden, drugače lahko delodajalec nosi tudi druge posledice, ker ga delavec lahko toži, da ni dobil nadomestila in tako naprej...

Tretje: kakšna je odgovornost delodajalca, če se delavcu v tem času kaj zgodi? A je upravičen do bolniškega nadomestila? In zakaj bi bil upravičen do bolniške? Saj ni delal, ni bil na plačanem dopustu in delodajalec ni imel nikakršnega vpliva na delavčevo usodo... skratka, neke čiste rešitve tu ni.

Delavec naj da odpoved za tisti čas, delodajalec naj mu obljubi zaposlitev po vrnitvi, vmesni čas je delavec sam odgovoren zase. To je najbolj čisto in zakonsko korektno.

B - 16.01.2019 - 14:22

Za koriščenje brezplačnega dopusta je nujna sklenitev dogovora med delavcem in delodajalcem s katerim je potrebno urediti predvsem plačilo davkov in prispevkov za čas odsotnosti delavca. Namreč, v tem času se ohranja delovno razmerje. Obstaja možnost suspenza pogodbe kljub temu, da 53. čl. ZDR tega eksplecitno ne ureja. V času odsotnosti delavcu pravice mirujejo in ni prispevkov. Torej nujni je sporazum o obliki rešitve primera.

katka - 17.01.2019 - 09:04

še tole:

https://data.si/blog/2018/03/30/neplacan-dopust/