krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV tujina - samoobdavčitev in popravek napake

112  10.01.2019 - 13:02h / DDV / Avtor: mimika / 534 / 3

Prosim za nasvet: 

Spodaj je tekst glede samoobdavčitve cestnin iz tujine.... Če se je zgodilo ,da se je tudi cestnina vseeno samoobdavčila in hočemo to samoobdavčitev sedaj popraviti, kako naredimo popravek? Damo tako obveznost kot terjatev v minus (stornacija) in ali je potrebno obračunati kakšne zamudne obresti ?

 

Hvala in lep pozdrav

Mimika

 

 

 

 

Re: DDV in tujina

mimika napisal/-a:kaj pa storite v primeru, ko dobite račun iz EU za storitev (konkretno: cestnina) in je na njem obračunan 20% Ust. Tega lahko zahtevam nazaj, to že, ampak ali moramo v Sloveniji vseeno napraviti samoobdavčitev?
 
Omenjeni davek je obračunan v smislu našega 27. člena ZDDV_1: kraj obdavčitve nepremičnin je kraj kjer nepremičnina leži. Ceste (nepremičnina) so v drugi državi EU, zato imajo te države pravico do obračuna DDV. Račun ne gre v davčne knjige in zato tudi ni samoobdavčitve. Za zaračunan davek pa vzpostavite terjatev, ampak le, če bi bili tudi po naši zakonodaji upravičeni do odbitka DDV: npr. če je cestnina plačana pri uporabi osebnega vozila, tudi pri nas nimate pravice do odbitka.
lp

Uredništvo - 10.01.2019 - 14:27

Vse napake iz preteklih obdobij vključite v tekoči obračun - za previsoko obračunanega DDV ne obračunavate zamudnih obresti, prav tako jih ne morete zahtevati od davčnega organa, če ste preveč plačali. :)

V DDV-O se lahko vpisujejo vrednosti z negativnim predznakom.

PS: popolna davčna rešitev - za nove člane v januarju 2019 tudi lepo darilo:

http://www.superdavki.com/account/register/subscribe

Vabljeni pa tudi na seminar Izdelava davčnega obračuna DDPO za leto 2018:

http://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/122/davni-obraun-ddpo-za-gd-skladno-z-doloili-zddpo-2-za-leto-2018-na-praktien-nain

ali

Davčne delavnice - tokratna tema Tristranski posli znotraj Unije:

http://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/delavnice-aktualno

mimika - 10.01.2019 - 15:11

lepa hvala za odgovor !

 

Ampak to bedarijo o zamudnih obrestih je izpostavila kontrolorka na FURS, da bi morali za vhodni del DDV, ko smo si preveč odbijali davek od samoobdavčitve, zaračunati zamudne obresti ne glede na to da smo ga tudi z samoobdavčitvijo plačali. Poleg tega je šlo za napako in ne za premalo plačan ali preveč odbit DDV.....

Uredništvo - 10.01.2019 - 20:50

To pa je nadaljevanje, na kar smo pozabili (spregledali v vprašanju) ... če ste si odbijali DDV, pa morate zaradi previsokega odbitka (do odbitka niste bili upravičeni, torej 0) plačati zamudne obresti .... to pa ima žal kontrolorka prav :) Berite 88.b člen ZDDV-1 (drugi odstavek) - zaradi prenizko obračunanega ali previsokega odbitka DDV. V vašem primeru žal pride do takšne situacije. Od 1.1.2019 naprej - letna obrestna mera 3% - izračun tudi na popolni davčni rešitvi:

http://www.superdavki.com/calc/zamudne-obresti