krpan in druščina postani član

Naslov teme: boniteta za služben avto

81  08.01.2019 - 18:50h / Ostalo / Avtor: jjj / 214 / 4

Delavec je dobil v uporabo službeni avto, tudi v zasebne namene. Obračunavamo mu polno boniteto.

Z 1.12. je nastopil bolniško, ki bo trajala več mesecev.

Kako sedaj z obračunom bonitete.

1. Ali mu moramo vseeno obračunati polno boniteto?

2. Ali je smiselno, da za ta čas vrne avto in ko začne delati nadaljujemo z obračunom?, oz. če je to sploh možno?

A - 09.01.2019 - 07:04

Boniteta se obračunava od števila prevoženih km za posamezni mesec.

rakov povratnik - 09.01.2019 - 07:20

Ne vem, kako si A razlaga boniteto, vendar so prevoženi kilometri le ena od variant (do 500 in nad 500).

Bistvo bonitete je, da se obračuna od uporabe službenega vozila za zasebne namene.Dovolj je ena uporaba na mesec, pa mu že morate obračunati boniteto, saj ni omejena na količino prevoženih km (razen prej omenjeno) temveč na UPORABO za zasebne namene. Poenostavljeno, lahko gre delavec s kombijem le mimo trgovine po parket zase, pa je že boniteta... seveda, če to veste in če je to razvidno iz nalogov ali obračuna kilometrov...

Če je delavec na bolniški, avto pa ga čaka na službenem parkirišču, mu bonitete ne obračunate, ker je ni. V tem primeru vam ni treba imeti kakšne posebne pogodbe, pogoji za obračun bonitete so določeni v zakonu o dohodnini. Tu ni mogoča nobena druga razlaga, avto pa lahko v tem času uporablja drugi zaposleni.

Seveda je zgodba drugačna, če ima avto doma. V tem primeru gre za zasebno uporabo, ne glede na to, da je delavec na bolniški.

jjj - 09.01.2019 - 10:11

Prosin člen, oz. kje to piše v Zakonu o dohodnini, da se vem potem sklicevati.

Hvala

rakov povratnik - 09.01.2019 - 11:30

Jezite me. Vzamem si čas, vam odgovorim po svojem najboljšem znanju, vi pa si ne vzamete niti toliko časa, da bi sami malček pobrskali po internetu. Zato sem se prav obotavljal, ali bi vam odgovoril ali ne.

Odgovor pa: 2. odstavek 43. člena Zakona o dohodnini-2 (še vir: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO4697)

Mimogrede, to je forum, moj odgovor in vse ostalo tu zgoraj napisano, je moje mnenje, noben inšpektor tega ne bo upošteval kot strokovno mnenje, zato morate svoje odločitve znati zagovarjati.