krpan in druščina postani član

Naslov teme: Praktično usposabljanje oz. praktični pouk

3058  05.11.2018 - 22:04h / Dohodnina / Avtor: marjanca / 95 / 2

Živio, 

kako običajno obravnavate dijaka, ki v podjetju opravlja praktični pouk, ki bi ga moral opravljati v šoli? Dijak pride v podjetje 1x ali 2x na teden. Kot so mi razložili to ni isto kot obvezno praktično usposabljanje, ampak dijak opravlja pouk v podjetju namesto v šolski delavnici.

Ali mu lahko sploh izplačamo neobdavčeno povračilo stroškov prehrane in prevoza ter nagrado do višine 172 (neobdavčeno) ali moramo vse obdavčiti?

Hvala za mnenja oz. pomoč.

Danja - 06.11.2018 - 07:57

Poglejte, kaj piše v pogodbi s šolo. Običajno se že v pogodbi zavežete, da boste dijaku poleg povračila stroškov krili tudi sorazmerni del nagrade. Mislim, da je dovolj že to, da sploh obstaja pogodbeno razmerje s šolo in na osnovi tega neobdavčeno preko REK-a izplačujete vse te stroške (pri nagradi pa je potrebno paziti na sorazmerje z opravljenimi urami prakse).

tina - 07.11.2018 - 15:41

Kot navajate, prihaja dijak  1x do 2x na teden v podjetje. Vedeti morate ali gre za navadno prakso ali za vajeništvo ( iz navedenega predvidevam, da gre za vajeništvo " namesto v šolski delavnici")

Če je vajenec, potem se plačuje po Zakonu o vajeništvu. Ali je podjetje vpisano v register podjetij za izvajanje vajeništva ? Ali ima s šolo podpisano pogodbo ?

Nagrade so različne po letnikih, lahko pa se delodajalec odloči s pogodbo (sklenjeno z vajencem) tudi za višji znesek