krpan in druščina postani član

Naslov teme: Izdan račun za prevajalske storitve za kupca v ZDA

363  15.01.2013 - 21:53h / DDV / Avtor: Toma / 673 / 7

Opravljam prevajalske storitve kot s.p. in nisem zavezanec za DDV. Prvič prevajam tudi za ameriškega kupca. Prosim za pomoč pri izstavitvi računa. Ali mora biti napisan v dolarjih in si ga nato pri knjiženju po tečaju na dan izstavitve knjižim v knjige. Ali moram tudi narediti samoobdavčitev?

Zeleni Jurij - 16.01.2013 - 12:38

Znesek na računu je lahko v katerikoli valuti, DDV predpisuje le, da mora biti znesek, ki ga je davčni zavezanec dolžan plačati, v eurih.

 

Vi kot mali davčni zavezanec, opravite storitev prevajanja. Predpostavljam, da opravite storitev davčnemu zavezancu, ki opravlja ekonomsko dejavnost (podjetje) s sedežem v ZDA. Skladno s prvim odstavkom 25. člena ZDDV-1 je kraj opravljene storitve tam, kjer ima naročnik sedež dejavnosti. Ne izpolnjujete DDV-O obrazca niti RP-O.

 

V kolikor bi s transakcijo presegli mejni znesek 25.000 eur obdavčljivega prometa skladno s 94. členom ZDDV-1, transakcijo pa bi opravili za osebo, ki ni davčni zavezanec (fizična oseba, potrošnik), potem bi se kraj opravljene storitve določil na podlagi 2. odst. 25. člena ZDDV-1 - kraj obdavčitve je tam, kjer ima izvajalec sedež dejavnosti (torej v Sloveniji). Skladno z ZDDV-1 bi morali predložiti zahtevek za izdajo ID številke za namene DDV obračunati DDV.

 

Zeleni Jurij - 16.01.2013 - 12:44

Popravek - ZDDV-1 predpisuje le, da mora biti znesek DDV, ki ga mora davčni zavezanec plačati, izražen v EUR.

 

Pa še mogoče popravek pri drugi možnosti, kadar opravljate storitev za nezavezanca, potrošnika - rezultat je sicer isti! 30.d člen ZDDV-1 določa kraj opravljene storitve, kadar so opravljene storitve, naštete v tem členu za osebo, ki ni davčni zavezanec. Lahko, da se v tem primeru kraj opravljene storitve prevajanja za osebo, ki ni davčni zavezanec, določa skladno s tem členom - nisem pa šel preverjati, ker nevem če ima smisel. :) Drugače pa povejte, pa bomo pogledali.

beti - 16.01.2013 - 13:07

samo za razčiščenje osnovnih dilem.

 

Če pa bi take storitve opravljal davčnemu zavezancu v EU - ali mora pridobiti zase IDŠT za DDV?

beti - 16.01.2013 - 13:09

Govora je seveda o malem zavezancu (s.p. in nisem zavezanec za DDV).

Uredništvo - 17.01.2013 - 08:11

Tako je, če bi opravljali takšne storitve za davčnega zavezanca v drugi državi članici, bi morali pridobiti ID številko za DDV v Sloveniji, kljub temu, da DDV-ja ne obračunate, saj je plačnik za DDV prejemnik storitve. O transakciji bi poročali v RP-O in ustrezno izpolnili obrazec DDV-O.

beti - 17.01.2013 - 10:07

Hvala za izčrpno pojasnilo!

Ko ste že tako uslužni, vas bom nadlegovala še za eno pojasnilo za zadevo, ki je sedaj sicer še ne opravljamo, ampak da vemo za naprej:

Ali lahko mali zavezanec opravi reklamne storitve (v SLO medijih) za zavezanca iz EU ali je treba tudi pridobiti ID številko za DDV ?

 

Hvala že zdaj!

Uredništvo - 23.01.2013 - 08:10

Mali davčni zavezanec lahko opravi reklamne storitve za davčnega zavezanca, identificiranega za namene DDV v EU, vendar mora predhodno pridobiti ID številko za namene DDV v Sloveniji.

Za transakcijo ne obračuna slovenskega DDV, mora pa poročati v RP-O in DDV-O.

 

P.S. V kolikor še niste član(ica) superdavkov, priporočamo vstop na pravo slovensko davčno avtocesto in ob vplačilu članarine do konca januarja boste prejeli še letno vinjeto za slovensko avtocestno omrežje. Več o tem, vključno z množico koristnih davčnih informacij na http://www.superdavki.com/register.php