krpan in druščina postani član

Naslov teme: cedevita 8,5% ali 20%

5089  11.10.2012 - 08:34h / DDV / Avtor: dežek / 546 / 16

Pozdravljeni,

imam vprašanje, družba, ki se ukvarja z gostinstvom prodaja tudi plastenke cedevite, glede na to da je to gostinstvo in prodana in postrežena pijača je obdavčena z 20% ddv, ali je možno na kak način da je ta cedevita obdavčena z 8,5%, saj so jo skoz porajali z 8,5% ddv-jem, ali bo treba narediti popravke za nazaj???

Prosim za pomoč in hvala že v naprej :).

Marička - 11.10.2012 - 08:47

Ne razberem, ali prodajate embalažo ali cedevito kot hrana/pijača!

 

Prodaja embalaže - 20% DDV.

Prodaja cedevite - 8,5% DDV

Postrežba cedevite kot gostinska storitev - 20% DDV.

dežek - 11.10.2012 - 08:56

Ja, sem malo dvoumno napisala, ja kot pijača v plastenkah, vendar v gostinstvu, tako da predvidevam da 20%, saj ne moreš imeti ločeno ali jo samo prodaš in stranka gre, ali pa postrežeš....tko da bo treba kr popravke delati...groza....

lp

Hey - 11.10.2012 - 09:19

Če stranki, date na mizo zaprto cedevito in si jo sama odpre in natoči v kozarec je 8,5% ddv.

Če stranki naredite cedevito v kozarcu je 20% ddv. Tako je tudi s kavo. Ker jo postrežete je 20% ddv. Vse kar postrežete in ni v prvotni obliki je 20% ddv, ne glede na to, da ste kupili po 8,5% stopnji.

Enako velja za plastenke pijač ipd. Vse kar se servira je 20%, vse ostalo, ki ostane v prvotni obliki je 8,5%.

 

Te zadeve sem za svoje gostince res preučila in do danes nas ni noben opozoril, da je kakorkoli drugače.

Lp

novinc - 11.10.2012 - 09:47

Se ne spoznam na gostinstvo, ampak dovolite, da podvomim v gornjo definicijo postrežbe - gostinske storitve.

 

Jaz bi rekel, da če ti natakar prinese plastenko (tudi če zaprto) na mizo, je to gostinska storitev (delo natakarja!) in ne trgovinska prodaja.  lp

Tomaž - 11.10.2012 - 09:47

Na vsak način, tudi če na mizo prinesete zaprto cedevito je to storitev in je obdavčena z 20% ddv. Dejstvo je, da v lokalu opravljate gostinske storitve in pijača je obdavčena z 20% ddv, hrana pa z 8,5% ddv.

 

Če bi bilo tako kot je napisal-a Hey, bi lahko natakarji stregli vse plastenke oz.steklenice zaprte in bi bilo obdav

čeno z 8,5%, kar pa je napačno. Treba je opredeliti, kaj je pijača se pije-20% in kaj je hrana se torej je -8,5%...

Hey - 11.10.2012 - 12:38

Gledam IKS in pojasnila DURSa. Citiram napisano:

Stopnja DDV za obdavčitev pijač je odvisna od tega, ali davčni zavezanec dobavlja blago ali opravi gostinsko storitev v okviru dejavnosti, ki se po predpisih šteje za gostinsko. DDV se od strežbe brezalkoholnih pijač v gostinstvu obračunava po stopnji 20%, po stopnji 8,5% pa se sme obračunavati od blaga, za katero sicer velja nižja stopnja, vendar le če gostinec proda to blagko na trgovski način (ti jo ne servira).

Tudi piše, da ni razloga, da bi moral gostinec uporabiti splošno davčno stopnjo, trgovcu pa je pri prodaji enakega izdelka dovoljena uporaba nižje, pri artiklih v izvirni embalaži - tu gre ne za pripravo jedi, temveč za promet z blagom, ki se sme obdavčevati po nižji stopnji 8,5%. Če pa katerikoli izdelek  ni prodan v izvirni embalaži, ampak je odpakiran in postrežen, se to šteje za pripravo v gostinstvu.

 

Lp

Hey - 11.10.2012 - 12:50

Kopirano še iz pojasnila DURSa.

V skladu z Zakonom o gostinstvu (Ur. l. RS, št. 1/95 do 110/02), v nadaljevanju ZGos, lahko gostinec po spremembi navedenega zakona v letu 1999 brez posebne registracije v svojem gostinskem obratu gostom nudi posamezne izdelke, katerih ponudba je v gostinstvu običajna. Kot primere teh izdelkov ZGos navaja: tobačne izdelke, spominke, turistične publikacije, slaščice, slane palčke, žvečilni gumi ipd. Na obdavčitev navedenih izdelkov z DDV spremenjena določba ZGos ne vpliva, saj za obdavčitev po ZDDV ni bistvena registracija neke dejavnosti, pač pa dejansko opravljen promet blaga ali storitev.

Pri prometu z izdelki, ki so navedeni v 40. členu pravilnika, ni razloga, da bi moral gostinec uporabiti splošno davčno stopnjo, medtem ko je trgovcu pri prodaji enakega izdelka dovoljena uporaba nižje stopnje. Tako pri prometu blaga (izdelkov), ki ga opravijo različne osebe, tudi ne pride do različnega obdavčenja.

Če pa določenega prometa blaga ali storitev ni mogoče uvrstiti niti med pripravo jedi niti med izdelke iz prve točke 25. člena ZDDV, podlage za uporabo nižje davčne stopnje ni.

V skladu s 66. členom ZDDV se za razvrstitev izdelkov po tem zakonu uporablja kombinirana nomenklatura carinske tarife. Pri določanju pravilne davčne stopnje v primeru obdavčitve jogurtov, slaščic, slanih palčk, kornetov in podobnih artiklov v originalni embalaži, kjer sicer res ne gre za pripravo jedi, pač pa za promet z blagom, ki ga je možno razvrstiti v skladu s kombinirano nomenklaturo carinske tarife in ga najdemo med izdelki prve točke 25. člena ZDDV, tako pridemo do zaključka, da je uporaba nižje davčne stopnje dopustna in edina pravilna. Če pa katerikoli od navedenih izdelkov ni prodan v originalni embalaži, ampak odpakiran in postrežen, se to šteje za pripravo jedi v gostinstvu, kar ponovno pomeni uporabo nižje davčne stopnje pri obdavčitvi z DDV.

"Kava z mlekom" je napitek, obdavčen po stopnji 20 %. V gostinstvu kot storitveni dejavnosti je torej priprava in strežba jedi obdavčena po 8,5- odstotni davčni stopnji, medtem ko je nudenje pijače (tako alkoholne kot brezalkoholne) obdavčeno po stopnji 20 %. Pripravljena kava (čaj, kakav ipd.) so napitki, in so ne glede na to, ali jim je dodano mleko, smetana ipd., še vedno napitki in zato obdavčeni z 20-odstotnim DDV. Gostinec, ki zaračuna npr. "kavo s smetano", pri čemer cena vključuje stroške za kavo, mleko, sladkor (kot tudi vse druge sestavine), na računu izkaže ceno za "kavo s smetano". Davčna osnova za DDV pa je v skladu z 21. členom ZDDV vse, kar predstavlja plačilo (v denarju, stvareh ali storitvah), ki ga je ali ga bo davčni zavezanec prejel od kupca za opravljen promet blaga oziroma storitve (vse, kar predstavlja plačilo za npr. "kavo s smetano"). Hkrati pa opozarjamo, da pri obdavčitvi določenega prometa blaga ali storitve ni pomembno, po kakšni stopnji je bilo določeno blago obdavčeno pri nabavi (vstopni DDV), temveč je pomembno, kakšen promet blaga ali storitev opravi davčni zavezanec (npr. gostinska storitev, prodaja izdelka v originalni embalaži). Na to se opiramo - ker je v original embalaži. Pri gostilnah, kjer odprejo steklenice in natočijo v kozarec, pa je drugače. Velja tudi za coca cole, fante, ki so v steklenih stekleničkah in ker jih gostinci odprejo in jih postrežjo ipd. To velja samo za tiste, ki pustijo steklenice zaprte.

 

Lp

 

 

svetovalec - 11.10.2012 - 13:13

Se strinjam s Hey.

Če ti proda v original je 8,5%. Tudi mi tako delamo, ker so tako pisali.

novinc - 11.10.2012 - 13:30

Larifari!

 

Ne izkrivljajte besedila pojasnila!

 

 je pomembno, kakšen promet blaga ali storitev opravi davčni zavezanec (npr. gostinska storitev, prodaja izdelka v originalni embalaži).

 

Prodaja bi bila, če bi plastenko kupil za šankom in jo odnesel (zaprto!) ven.

 

Če pa ti natakar prinese plastenko (tudi če zaprto) na mizo in zraven kozarec, je to gostinska storitev (delo natakarja: prinos na mizo, pospravljanje in pomivanje kozarca).

 

Hey - 11.10.2012 - 13:35

Najprej tole - preberite pojasnilo DURSa kjer to piše, kar sem skopirala. Nisem ničesar izkrivljala.

Drugače pa, sej ravno v tem je point, ker je to \'cedevita to go\' in naj bi jo spil brez kozarca.

Tako kot sem že rekla, delajte tako kot mislite, da je prav, mi pač delamo tako in od davčne imam pojasnilo, ki potrjuje moje razmišljanje.

 

Pozdrav

Hey - 11.10.2012 - 13:31

Sej se naj vsak odloči po svoje. Mi zagovarjamo pač ta stališča.

 

Lp in veliko užitkov ob delu :-)

novinc - 11.10.2012 - 13:59

Citiram iz tvojega prvega odgovora:

 

"Če stranki, date na mizo zaprto cedevito in si jo sama odpre in natoči v kozarec je 8,5% ddv." 

 

To pač ni isto, kot trdiš v zadnjem odgovoru:

"Drugače pa, sej ravno v tem je point, ker je to \\\'cedevita to go\\\' in naj bi jo spil brez kozarca."

 

Na zdravje! 

Tomaž - 11.10.2012 - 13:38

Gostinska storitev je, če gostu omogočiš, da se usede za tvojo mizo, natakar pa ga postreže. Tukaj ni važno ali je embalaža odprta ali zaprta.

 

Kako boste pa v vašem primeru davčnemu inšpektorju dokazovali, da ste postregli zaprto cedevito in da je posledično temu obdavčeno z nižjo stopnjo DDV. ??

 

Cedevita je v osnovi pijača in ne spada med artikle, ki so našteti v pojasnilu DURSa. Pa tudi drugače si malo razlagate po svoje...

mak - 12.10.2012 - 08:32

Hey, ali ne bi bilo super, če bi tudi pivo in ostale pijače prinesli na mizo zaprto.

vprašaj - 12.10.2012 - 09:06

Mak, žal je pri takih, bolj zanimivih pijačah ista stopnja pri zaprtih in odprtih.

 

PS Lahko pa bi sprožili postopek za prekvalifikacijo vina  - po zagotavljanju našega vrhunskega nutricionista dr. Dražigosta Pokorna je vino hrana  - torej bi moralo biti po 8,5%.

 

lp

mimica - 12.10.2012 - 23:38

novinec ima prav

lp,m