krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV pri prodaji stare in nove nepremičnine z 45.členom

4129  07.08.2012 - 06:38h / DDV / Avtor: nina / 716 / 4

Pozdravljeni,

Prodajamo 2 nepremičnini imamo notarsko pogodbo neto +20% DDV , na durs smo kupec in prodajalec oddali izjavo po 45 členu.

Kontrolorka na dursu pa mi zavrača obračun: izdan račun neto+20% ddv in zahteva da se opredelim ali je stara ali nova. 1 nepremičnina je stara , druga pa adaptirana že pred 4 leti- ali bi morali za to izstaviti račun po 76.a členu, kaj pa na staro nepremičnino kakašen račun izdamo ?

Hvala za odgovore.

Zeleni Jurij - 07.08.2012 - 07:49

Stara nepremičnina - pomeni, da je od prve uporabe oz. vselitve že poteklo 2 leti. Adaptacija nima veze pri opredelitvi stara/nova.

 

ZDDV obravnava:

Dobava starih nepremičnin (ne gre za stavbno zemljišče) je v osnovi oproščena plačila DDV po 7. točki 44. člena ZDDV-1.

 

Če izpolnjujete pogoje po 45. členu ZDDV-1 - tj. da ima kupec v zvezi s to transakcijo pravico do celotnega odbitka DDV; da sta oba (kupec in prodajalec) identificirana za namene DDV v Sloveniji; da se nepremičnina nahaja v Sloveniji, potem lahko podata izjavo po 45. členu ZDDV-1 v elektronski obliki in sicer pred opravljeno transakcijo.

 

V kolikor sta se odločila za obdavčitev transakcije z DDV po 45. členu ZDDV-1, potem se šteje, da je plačnik za DDV kupec nepremičnine (glej c točko 76.a člena ZDDV-1). Prodajalec mora izpolniti tudi poročilo o dobavah po 76.a členu. Račun izstavite z vsemi podatki, določenimi v 82. členu ZDDV-1 (vključno s podrobnejšimi podatki, katera nepremičnina je predmet transakcije).

nina - 08.08.2012 - 07:21

Pozdravljeni,

 

Samo še pojsnilo tudi pri stari nepremičnini prodajalec navede 76a člen- gradbeni posel?

To pomeni, da prodajalec ne zaračuna ddv, kupec pa naredi samoobdavčitev, čeprav gre za staro nepremičnino?

Kakšna pa mora biti potem pogodba, ker naša bo neto+20% ddv=plačilo

 

Hvala

Zeleni Jurij - 08.08.2012 - 09:08

Dobava "stare" nepremičnine (7. točka 44. člena ZDDV-1) = v osnovi oproščena plačila DDV, vendar lahko podata izjavo po 45. členu ZDDV-1, da bo transakcija obdavčena z DDV. V tem primeru se za plačnika DDV šteje kupec nepremičnine (glejte 76.a člen in videli boste, za katere primer se uporabi obrnjena davčna obveznost - to ni samo gradbena storitev,...). Pogodobena določila so predmet dogovora - načeloma pa neto vrednost nepremičnine, pri čemer bo kupec naredil samoobdavčitev (obračunal 20% DDV ter uveljavil pravico do odbitka DDV).

 

Dobava "nove" nepremičnine - vedno obdavčena z DDV, v kolikor je prodajalec identificiran za namene DDV. Izjave v tem primeru ni možno podati, saj je itak že obdavčena z DDV. V tem primeru se ne uporabi 76.a člen ZDDV-1 - plačnik za DDV je prodajalec!

 

 

nina - 08.08.2012 - 10:03

Pozdravljen,

 

Hvala za odgovor, sem našla, torej v notarsko kupoprodajno pogodbo vpišemo neto vrednost in lahko dodamo še izjavo po 45.členu (oba 100% zavezanca za DDV )

To velja tudi za prodajo stare nepremičnine.

 

HVALA !!!

 

Poročilo o dobavah (76.a člen) davčni zavezanec predloži davčnemu organu v elektronski obliki prek sistema e-Davki.

Pravilo obrnjene davčne obveznosti se uporablja za:

  • določene storitve v gradbenem sektorju;
  • storitve najemanja osebja v zvezi z opravljanjem storitev v gradbenem sektorju;
  • dobava zemljišč in zgradb, za katere je dobavitelj uporabil opcijo obdavčitve v skladu s 45. členom ZDDV-1;