krpan in druščina postani član

Naslov teme: stroški s.p. - mnenje DURS-a

400  17.01.2012 - 20:45h / Ostalo / Avtor: sara / 256 / 11

DURS v pojasnilu št. 4212-4452/2011 z dne 12. 1. 2012 navaja:

Davčna obravnava stroškov v zvezi s sredstvi, ki se uporabljajo za privatne namene, je drugačna od obravnave stroškov v zvezi s sredstvi, ki se uporabljajo za poslovne namene. V skladu z veljavno davčno ureditvijo se dohodki, ki jih dosega fizična oseba v okviru opravljanja dejavnosti v svojem organiziranem podjetju, razlikujejo od ostalih dohodkov fizične osebe, ki so po ZDoh-2 drugače obravnavani. Navedeno se po določbah 50. člena ZDoh-2 vzpostavlja tudi preko ločevanja med poslovno in privatno sfero fizične osebe, ki opravlja dejavnost, kar zahteva striktno ločevanje uporabe sredstev (kapitala) v poslovne namene od uporabe sredstev (kapitala) za privatne namene. Če samostojni podjetnik poslovnega prostora, ki ga ima v lasti in ga uporablja za opravljanje dejavnosti, ne prenese iz svojega gospodinjstva (tj. iz privatne sfere) v podjetje (tj. v poslovno sfero), stroški vlaganj v poslovni prostor ne predstavljajo vlaganj v podjetje podjetnika, temveč predstavljajo financiranje njegovega gospodinjstva. Stroški, ki se nanašajo na financiranje podjetnikovega gospodinjstva pa so stroški, ki imajo značaj privatnosti (zasebnosti), zato se davčno ne priznajo kot odhodki. Za davčno nepriznane odhodke štejejo tudi vsi ostali stroški, ki se nanašajo na poslovni prostor (tj. stroški električne energije, ogrevanja, telefona, beljenja), saj gre za stroške, ki nastajajo pri uporabi sredstva, ki je v privatni (zasebni) sferi podjetnika. Veljavna davčna ureditev torej razlikuje dohodke, ki jih dosega fizična oseba v okviru opravljanja dejavnosti v svojem organiziranem podjetju, od ostalih dohodkov fizične osebe, ki jih ta dosega v okviru svojega gospodinjstva. Tako se z vidika davčnega priznavanja odhodkov stroški vlaganj v sredstva, ki so v privatni sferi, ne morejo obravnavati kot da gre za stroške vlaganj v sredstva, ki so v poslovni sferi.

FRANJA - 18.01.2012 - 00:21

  1. VLAGANJA V OPREDMETENA OSNOVNA SREDSTVA, KI JIH PODJETNIK NE IZKAZUJE V POSLOVNIH KNJIGAH



    Pojasnilo DURS, št. 4212-4452/2011, 12. 1. 2012


    Na vprašanje, ali se stroški vlaganj samostojnega podjetnika v poslovni prostor, ki je v lasti podjetnika kot fizične osebe, štejejo za davčno priznane odhodke, če podjetnik poslovnega prostora ne izkazuje v poslovnih knjigah, ga pa uporablja za opravljanje dejavnosti, pojasnjujemo kakor sledi v nadaljevanju. Pojasnilo je usklajeno z Ministrstvom za finance in začne veljati z dnem objave

FRANJA - 18.01.2012 - 01:07

Uh,zopet sem se "namatrala s tem limanjem".Bom že ugotovila,kaj delam narobe.

 Pojasnilo je usklajeno z Ministrstvom za finance in začne veljati z dnem objave.

Ali to pomeni,da za l.2o11 veljajo še stara pojasnila?Glede razmejevanja stroškov elekt.energ.,

....itd. med gospod.in s.p. je bilo vsa leta obrazložitev,da se sorazmerni del stroškov lahko upošteva

 v s.p. .

Obrazložitev glede vlaganja  v tuja OS mi je povsem jasno,tekoče vzdrževanje,kot je beljenje posl.

prostora ..itd v lasti fiz.osebe pa se je (vsaj tako sem jaz razumela razlage)pa se je vedno vštevalo v davčno priznane odhodke podjetnika,seveda sorazmerna kvadratura.

Kako si pa vi razlagate pojasnilo ?

Lp

Virus - 18.01.2012 - 09:10

Če gre v konkretnem primeru za poslovni prostor, ki ustreza definiciji opredmetenega osnovnega sredstva iz SRS (2006) 1.1. in sta izpolnjena pogoja za pripoznanje le tega po SRS (2006) 1.7., je po določbah SRS (2006) treba evidentirati spremembo uporabe poslovnega prostora oziroma prenos iz privatne v poslovno sfero, pri tem pa način evidentiranja poslovnega dogodka ni obvezen. Če ima samostojni podjetnik sicer vzpostavljen sistem poslovnih knjig in knjigovodskih listin v skladu s SRS (2006), se za prenose sredstev med gospodinjstvom in podjetjem lahko vzpostavi enak način evidentiranja prenosov iz privatne v poslovno sfero kot velja za evidentiranje vseh drugih poslovnih dogodkov. Smiselno je, da samostojni podjetnik, ki sicer vodi register opredmetenih osnovnih sredstev, v vzpostavljenih pomožnih evidencah evidentira tudi opredmetena osnovna sredstva, prenešena iz gospodinjstva v podjetje.

Virus - 18.01.2012 - 09:23

... hm očitno imam tudi jaz težave z "lepljenjem".

Torej,... glede na zgornji odstavek se sprašujem, če bi bilo dovolj, da delež stanovanja oz. hiše, ki ga uporablja s.p. za opravljanje dejavnosti in je zapisan tudi v sklepu, zavedemo v register OS. Zavedemo ga brez vrednosti, torej je zaveden samo v register OS, kot pomožno evidenco. Ali bi to pomenilo, da bi bili stroški povezani s tem OS v tem primeru priznani (seveda v deležu)?

Kaj menite?

vprašaj - 18.01.2012 - 09:27

Po mojih nekajkratnih tovrstnih neuspešnih limanjih sodim, da je kriva "kobilca", ki brcne proč celo besedilo, ki sledi "prilimanemu". Zato zdaj "prilimano" dam na konec, čeprav postane nepregledno, kot na primer sedaj:

 

"Uh,zopet sem se "namatrala s tem limanjem".Bom že ugotovila,kaj delam narobe.

Irena - 18.01.2012 - 07:42

A gospodarska družba pa lahko vlaga v tuja opredmetena sredstva!?

 

Potem me je zmotilo, da stroški elektrike, ogrevanja... niso priznan odhodek, če poslovni prostor ni v poslovnih knjigah, je pa sedež dejavnosti doma. Pa saj so ti odhodki (seveda v deležu, ki se nanaša na poslovni prostor) potrebni za doseganje prihodkov. Kako boš pa delal brez elektrike, v mrzlem prostoru itd.

vprašaj - 18.01.2012 - 09:20

Očitno je to začetek ofenzive, da bodo vsi poslovni prostori prijavljeni, da bodo (višje) obdavčeni z davkom od nepremičnin. 

Ker je ugodneje dati v najem (40% normirani stroški!!), kot prenesti OS na sp, bodo  spet  ta kratko potegnili spji , saj v lastni hiši ne morejo sami s sabo skleniti najemne pogodbe, lastnik doo pa jo lahko sam s sabo kot s FO, lastnikom hiše.

Torej vsi v doo-je!!! (a raje ne enoosebne

betka - 18.01.2012 - 09:25

spet en "kretenizem"

jaz imam dejavnost v stanovanju in imam samo en števec za elektriko in vodo ipd...

 

in kaj naj sedaj? sedaj sem sorazmerni del elektrike upoštevala v stroških s.p.; a sedaj pa, ker nimam stanovanja na s.p. po novem ne smem več tega upoštevati?

 

po drugi strani pa ima ena moja stranka sosednji prostor od stanovanja v najemu kjer nima svoje elektrike razen luči, elektriko pa ima potegnjeno iz stanovanja, tako, da sploh delajo lahko računalniki, ki so mu glavna dejavnost. poleg tega ima tudi sanitarije v lastnem stanovanju.

in kaj sedaj? po novem bo šla elektrika za s.p. iz lastnega žepa oz. bodo nastali novi dodatni stroški, ker bo treba montirati nove števce in instalacijo vleči ... ? kaj pa s sanitarijami? stroški so voda, ki ni poceni, in to z lastnega žepa? druge variante ni!

 

p

jest - 18.01.2012 - 09:35

ojoj ojoj, Brdavsi ga pa res lomijo...štrajk.

Cicero - 18.01.2012 - 09:45

V uvodu v SRS je pri točki 6. Pripoznavanje gospodarskih kategorij v računovodskih izkazih in računovodskih razvidih lepo zapisano:

 

Številna sredstva so povezana s pravnimi pravicami, tudi z lastninsko pravico podjetja

Pri ugotavljanju obstoja posameznega sredstva pa lastninska pravica ni bistvena. Zmožnost

podjetja, da obvladuje gospodarske koristi, je običajno sicer posledica pravno zavarovane

pravice, vendar je pri sredstvih treba posvetiti pozornost zlasti gospodarski stvarnosti, in ne

zgolj pravni obliki.

 

Več kot očitno je, da je MF in njegov DURS v gonji za "ukradenimi" denarci, izgublja kompas in  pozablja nekatera osnovna načela.

vprašaj - 18.01.2012 - 11:50

Cicero, pohvaljen za zelo uporaben napotek!