krpan in druščina postani član

Naslov teme: Kaj bomo naredili s temi 50 € in z davčnimi karticami ?

231  11.01.2012 - 13:32h / Ostalo / Avtor: p.š. / 103 / 22

Težave s terena :

- zavezanci avtoprevozniki ( pa tudi zavezanci drugih dejavnosti)  stojijo po najmanj 20 min na " pumpi", da zadostijo novi omejitvi gotovin.plačila ; ker želijo gorivo še naprej plačevati z gotovino in imeti račun na podjetje, natočijo do 50 €, gredo plačat, pa spet natočijo do 50 € , pa gredo plačat, itd., itd ....  gotovinski način plačevanja želijo obdržati, ker so preračunali, da bi zaradi kartičnih transakcij morali banki plačevati cca 50€ provizij/mesec ...  kdo jim bo plačal stojnino zaradi zadoščanja zakonskim predpisom in kdo jim bo povrnil stroške provizije, če se vendarle odločijo za plačevanje s kartico ?

- prodajalci ( petrol, merkur, baumax...) so bolj papeški od papeža in trdijo, da je potrebno pri nakupih za dejavnost ali plačati z gotovino do 50€ ali obvezno uporabiti POSLOVNO kartico za plačilo ... branijo se, da oni že nočejo biti kaznovani zaradi nepravilnega plačevanja kupcev in zato preprosto ne izdajo računa na dejavnost, če želiš plačati na kakšen drug način, kot so si ga sami izmislili ( npr. z osebno plačilno kartico) ...

 

ALI BOMO POČAKALI NA KAKŠNO POJASNILO DURS ALI SE BOMO KAJ ZDRUŽILI IN POSKUŠALI DOSEČI BOLJ ČLOVEŠKI PREDPIS ALI VSAJ KOREKTNA NAVODILA ZA IZVAJANJE LE-TEGA?

 

- oddaš obrazec na e-davke; pri plačilu uporabiš TRR in sklice, ki so zapisani na obrazcu, plačaš obveznosti v roku ... pogledaš e-kartico in ugotoviš, da so plačila knjižena napačno ( kar si plačal, imaš odprto, nekje na drugem kontu pa imaš za ta znesek preplačila...) ... kličeš 1 mesec  in dva dni v Ljubljano na telefonsko številko, ki je ena in edina za zavezance iz vse Slovenije ... in se ti posreči dobiti linijo ... prijazen in otožen glas na drugi strani ti razloži, da programi ne delujejo ,kot bi morali in da naj za rešitev moje težave pošljem mail s prošnjo za preknjižbo ... v redu : vprašam, če imam garancijo, da bo v bodoče pravilno poknjiženo ??? ... garancije ni ... in tudi nobene druge kontaktne številke ni, da bi lahko kaj prej uredili njihove napake, ki jih opazimo ... SE VAM ZDI TO V REDU ? Ali bomo čakali in nič storili ?

Prijazen in otožen glas na drugi strani žice se v vsem strinja z menoj in sugerira, da naj zavezanci združimo svoj protest in čimbolj množično pišemo na GDU, da zahtevamo nazaj knjigovodstvo na  svojih izpostavah ( tudi zaposleni na DURSU si to želijo imeti kot prej) , da jim povemo, da so oni tam zaradi nas in ne mi tukaj zaradi njih in da nam morajo kdaj tudi prisluhniti in nas upoštevati. Če bi ostalo, kot je, naj uvedejo vsaj še 10 telefonskih linij ( ali toliko kot smo imeli izpostav) ... pogrešamo ažurnost in možnost kontakta ...

 

KAJ BOMO STORILI ? BOMO VSAK ZASE PISALI NA GDU ... ALI GREMO V KAKŠNO PETICIJO - BILO BI UČINKOVITEJE ? KAJ MENITE , DRAGI SOTRPINI ... MENDA NE BOMO KAR MIRNO POŽIRALI, DA SE NA NAS, KI ŽIVIMO DRŽAVO, LAHKO IZŽIVLJAJO Z NEČLOVEŠKIMI PREDPISI ... IN TO KAR VSI POVPREK, NE SAMO DAVKARIJA ...

 

lp - žalostna in pripravljena kaj storiti - p.š.

 

Marta - 11.01.2012 - 13:42

že zbiramo podpise za referendum...

p.š. - 11.01.2012 - 19:00

Marta, lahko kaj več napišete okrog teh podpisov ( kje jih zbirate, kdo jih zbira,  kako ste zastavili plan za referendumsko vprašanje) ?

 

Drugače  ( če gre samo za "referendumski" hec ), pa razmišljam o "novi" civilni iniciativi ... gremo v akcijo ?

Virus - 11.01.2012 - 14:47

Marta, upam da to ni bil hec, ker se mi ne zdi smešen...

 

p.š.,

vsekakor sem za. Potrebno se je čimprej organizirati. Kako? Ja, pa smo tam... nimam pojma, nimam časa, ..., pridružim pa se čemurkoli, ki bo sledilo temu, kar si napisala.

SIBILA - 11.01.2012 - 15:25

PODPIRAM 100%

ani - 11.01.2012 - 15:27

Tudi jaz sem se pripravljena pridružit vsakemu, ki bi bil pripravljen kaj narediti v tej smeri!!!

 

Moja stranka na terenu opravlja servise kmetom in si mora sedaj nabavit POS - strošek, pri plačilu s kartico mu bodo odtegnili provizijo, v knjigovodstvu bo več evidenc.....

Skratka, danes je razmišljal, da bi vse skupaj pustil in šel na borzo, ker tako zasluži samo za DURS.  

Marta - 11.01.2012 - 15:33

pa saj vam pravim referendum

 

drugač pa: država lepo skrbi za nas računovodje a ne? dodatno delo, dodatni evrčki, ja pa kaj čmo lepšga.

 

samo da je pri nas tako da dodatno delo DA, dodatni evrčki: že slišim stranke kako ropotajo, da smo že itak najdražji....

 

virineja - 11.01.2012 - 16:10

Pri gotovinskem plačevanju je bila predvidena sprememba kar nekaj časa na spletni strani MF, pa se nihče od vpletenih ni oglasil: ne obrtna zbornica in ne podjetniška zbornica. Ko se je neživljenjski pravilnik začel izvajati pa vik in krik. Ne zagovarjam pravilnika, temveč sem jezna na institucije, ki naj bi delale v korist svojih članov. Pa se oglasijo šele takrat, ko člani razmišljajo o civilni nepokorščini. Pa tudi ta ne prinese večjih koristi, saj ta kratko potegnejo vedno zavezanci. Primer, ki ga navaja p.š. (avtoprevozniki), pa se nanaša tudi na prodajalce, ki v skladu z navodili svojih nadrejenih tolmačijo zakonodajo po svoje.

Posebno poglavje so seveda e-kartice. Računovodski servisi imajo svojo stanovosko organizacijo - združenje računovodskih servisov. Menim, da bi lahko bilo to združenje  vmesni člen med podjetji (servisi) in MF/DURS. Pošiljanje obvestil oziroma predlog popravka napak, ki ga bo pošiljal posamezni uporabnik zato, da bodo kartice usklajene, se mi izdi nesmiselno. Trenutno stanje je rezultat popravkov, prenosov, storno od storno itd., ki so računalniško/programsko izvedeni. Zato mora davčni organ usposobiti najprej ljudi, ki "krmilijo" ta program. 

Bibi - 11.01.2012 - 16:11

Glede na odzivnost in glede na apatijo, ki sem jo sama začutila pri marsikateri dejavnosti imam občutek, da tudi iz te moke ne bo kruha.

 

Zbornice niso v pomoč, zato sama vidim edini smisel, da se računovodje združimo skupaj, pa popolnoma brez zbornic in podobnega sr..., saj bomo edino tako potem zmožni še kaj narediti.

ambrio - 11.01.2012 - 17:24

Glede davčnih kartic sem včeraj poslala na GDU Lj, kaj vse je narobe na karticah pri zavezancih. V vednost poslala na mail OZS in tudi na časnik Finance. Če se ne bodo zganili bom poslala še medijem. Ker takšne knjižbe na karticah so skregane z vso logiko, da pa je še huje, nam neupravičeno zaračunavajo zamudne obresti. Le kdo jih je učil knjižit? Se strinjam da bi se morali organizirati računovodje sami, ker za nas ni do sedaj še nihče nič naredil.

Predlagam da si izmenjamo maile in začnemo pošiljati vsi na GDU Lj maile o nepravilnosti, o tem pa tudi seznanimo medije.

Bibi - 11.01.2012 - 18:34

Jaz pa predlagam, da si izmenjamo maile in se dobimo enkrat na eni kavici, pa dorečemo zadeve, da se to dela v imenu vseh in ne vsak zase, ker če bomo dovolj močni, potem bomo uspeli, če bo pa to delal vsak zase pa od tega ne bo popolnoma nič.

Matjaž K - 11.01.2012 - 18:37

Glede prvega dela vprašanja (zaporedni računi po do 50 EUR):

 

brdavsi baje na terenu že "mesarijo" in za take variante izrekajo globe (z utemeljitvijo, da gre pri takšnem "veriženju" gotovinskih računov za načrtno zlorabo določb o plačevanju z gotovino)

p.š. - 11.01.2012 - 19:11

Saj ... to je tista žalost ... postavimo se v položaj takšnega plačnika ( in je možno za vse dejavnosti) : v vsakem primeru ima zaradi te določbe samo dodatne stroške ( ali  neplačano izgubo časa ali nove bančne provizije), da ne govorimo o različnih tolmačenjih zakona s strani prodajalcev in posledično slabe volje, nekulturne komunikacije in onemogočena pridobitev verodostojnih knjigovodskih listin za uveljavljanje stroškov opravljanja dejavnosti... in potem jih plačnik še dobi "po buči" s strani brdavsov zaradi zlorabe

zakonskih določil ... od brdavsov, ki še naših obveznosti in plačil ne znajo pravilno poknjižiti ... pa kam gre vse skupaj ?

 

Za zanimivost : ali ste vedeli, da Merkur, katerega poslovanje je pozavarovano s strani Zavarovalnice Triglav, od letos zaradi zahtev zavarovalnice ne sme več prodajati zavezancem-kupcem na odlog plačila ( pogodbeni valutni rok), če so imeli le-ti v letu 2010 izkazano bilančno izgubo ... to so danes sveže novice s terena s strani stranke ... pa pustimo ob strani cirkus okrog 50 €, kjer so si v Merkurju čisto po svoje razložili pojma gotovinsko in kartično plačilo ...

 

lp

 

 

mimica - 11.01.2012 - 19:29

p.š. očitno danes ni tvoj dan. Če ti čas dovoli, pripelji se jutri v Ljubljano. Malo manj razredčen Ljubljanski zrak, drugače vpliva na počutje :) Imam dobro iniciativo! Moj meil : srcca1@gmail.com

lp, m

 

 

p.š. - 11.01.2012 - 19:56

Hvala mimica :)  časa za Ljubljano je bolj malo ... vseeno je treba delat ... se bom pa definitivno oglasila na mail - hvala za zaupanje :).

 

lp

vprašaj - 11.01.2012 - 19:30

Rad bi videl pravno utemeljitev "načrtne zlorabe" predpisa - če je dejansko trikrat tankal, je na računih videti (vsaj za nekaj minut) različne čase.

vprašaj - 11.01.2012 - 19:31

Ali je tudi načrtna zloraba predpisa, če mali zavezanec v 12 mesecih izda za 24.990 E računov?

p.š. - 11.01.2012 - 19:47

Dejansko se tanka po 3-6x ... situacija danes na Petrolovi pumpi : trije prikoličarji =>eden tanka in skače sproti plačevati, da ne prekorači 50 €,  druga dva čakata, da prideta na vrsto  ... tretji ( v bistvu drugi, ki čaka) je s prikolico na cesti, ker ni prostora na pumpi za vse tri ... videla na lastne oči ... in to je veriženje računov ...:S

mimica - 11.01.2012 - 19:21

Popolnoma se strinjam z Matjažem K. Verižni računi do 50 evrov, so nevarni. Civilno iniciativo podpiram.

lp, m

bacil - 12.01.2012 - 08:15

se pridružujem iniciativi - na vseh nivojih urejanja:

- obnašanja v parlamentu: manjkanje na sejah (opravičilo samo z zdravniškim opravičilom), neodločanje (prepovedati možnost: vzdržati se), izenačenje prejemkov in drugih bonitet poslancev z vsemi drugimi državljani, prepovedati postopanje medijev po hodnikih parlamenta v stilu paparaci;

- gospodarskih in davčnih ukrepov: povečanje investicijskih olajšav brez omejitve max zneska; uvesti sistem refundacije ddv fizičnim osebam pri obračunu dohodnine za vso njihovo letno plačano porabo na podlagi zbranih računov (vseh) - s tem bi zaobjeli tisti segment, kjer se izgublja največ ddv (na začetku verige: izkoriščanje narave in pridelkov in na koncu verige: prodaja storitev fizičnim osebam) in posredno bi bili večji efekti v porabi, doseženi večji ddpo in davki iz dejavnosti, spet posredno večja investicijska vlaganja... (treba je zavezance stimulirati, ne pa omejevati - kot je 50€ neumnost); način plačevanja v tem primeru sploh ne bi bil pomemben; v ZGD dodati obvezo, da morajo firme na vse svoje izdane dokumente pisati, v kateri sektor lastništva spadajo in dodati državo, kjer bazirajo njeni lastniki (tako bi vsi videli, kdo nosi premoženje iz slovenije ven); obvezni poboti so dokazano neučinkoviti: uvesti sistem davčno priznanih odhodkov na podlagi plačane realizacije - sigurno bi se dvignila plačilna kultura (zaradi subjektivnega interesa); uvesti bi bilo potrebno ktim. pokojninske d.o.o., kjer bi se lahko upokojenci organizirano združevali v delu, delno obdržali svojo pokojnino in ustvarjali dobičke in bili recimo nagrajeni, če bi svoje znanje delili mladim (zdaj pa večina upokojencev po upokojitvi dela na črno); na področju zdravstva bi se moral organizirati sistem plačila za zdravstveno storitev pri zdravniku (izjeme: reveži, ki bi imeli potrdilo o tem iz centra za socialo) in nato refundacija od zavoda za zdravstvo, če je posameznik skrbel za svoje zdravje v preventivi, drugače ne)

dovolj imam otročjega obnašanja poslancev - sploh mi ni jasno, zakaj imamo volitve, če pa potem oni sami kupčkajo, kot da so edini v državi, halooooo.

 

Cicero - 12.01.2012 - 09:08

Predlagam, da se dvigne članarina GZS in drugim zbornicam, ki uspešno v imenu članstva sodelujejo pri pripravi takih kvalitetnih pravilnikov. Več kot očitno je, da za naš denar neprestano bedijo in skrbijo za naše dobro.

Dobro da ne crknejo, ko pa so povsem neprespani.

 

Cicero - 12.01.2012 - 09:08

Predlagam, da se dvigne članarina GZS in drugim zbornicam, ki uspešno v imenu članstva sodelujejo pri pripravi takih kvalitetnih pravilnikov. Več kot očitno je, da za naš denar neprestano bedijo in skrbijo za naše dobro.

Dobro da ne crknejo, ko pa so povsem neprespani.

 

Taja - 12.01.2012 - 13:18

Problem je v celi državi in njihovih ustanovah. To je pa tako, ker nikoli niso nič delali, čaprav oni mislijo da so.. No, zaso so vsi poskrbeli.