krpan in druščina postani član

Ali se stavkajoči SVIZ-ci zavedajo kvalitete šolskega izobraževalnega sistema? (24.04.2012)

 

* - 24.04.2012 - 21:23

Se podpišem.....v celoti....

 

Manja - 25.04.2012 - 07:46

Bravo!

Končno pametno razmišljanje.

pina - 25.04.2012 - 08:24

Dobro bi bilo, da bi to prebrali SVIZ-ci in se malo zamislili!

J.J. - 25.04.2012 - 09:30

Pa zakaj nimamo takih bistrih glav v naši politiki? Aja, za tja moraš biti pa že malo "falot" nežno rečeno. Tisti, ki so, ali smo resni in vestni, smo privat :)..

Se podpišem in popolnoma strinjam.

lira - 25.04.2012 - 10:00

Zeloooo dobro napisano.To bi morali predvsem prebrat tudi osnovošolski učitelji. No, so tudi svetle izjeme, ampak teh je res malo.  Kolikokrat pa moram tudi mi izven delovnega časa študirat razne literature in zakone in ostale stvari... pa se tudi nobenemu ne pritožujemo.

Solaris - 25.04.2012 - 11:12

Ko sem to prebral, mi kar ena solzica pobegnila...

 

Glede na to, da sem nekaj let delal na univerzi pa moram priznati, da je to zelo blago napisano.

Bibi - 25.04.2012 - 11:55

Martin Krpan...kar strašim se ob misli kako imava enaka razmišljanja :-)

minutka - 25.04.2012 - 14:09

Se strinjam z vsem zapisanim in se tudi sama podpišem pod to.

Rada bi še samo dodala, da dokler bomo imeli tako "fantastično" zastavljene učne načrte, tako brezciljno, tjavendan naravnane oz. fokusirane, brez pravih, kvalitetno opravljenih analiz obdelane potrebe po določenih kadrih, ne moremo pričakovati boljšega šolstva. Imam vtis, da vse, kar se dela na tem področju, so streli v prazno oz. vse je samo sebi namen. Posledično mladi izgubljajo voljo do učenja, ker v poklicih, ki so na razpolago, ne vidijo nobene prihodnosti, nobene možnosti za zaposlitev. Država oz. Ministrstvo za šolstvo je tisto, ki je za to katastrofo na področju šolstva najbolj odgovorno. Najprej moramo sprejeti določene standarde in pravila, ki bodo razumno zastavljeni, kjer naj bo glavni nosilec stroka, se pravi tisti, ki so na področju pedagoškega dela najbolj priznani, uspešni in delavni. Ne pa da zakone v  šolstvu krojijo razni sekretarji, podsekretarji in bogve kdo še, ki nimajo veze s prakso na področju šolstva, potem pa se vmeša še cerkev, in solata je tu. Predvsem pa katastrofalno manjka več sodelovanja med gospodarstvom in samim šolstvom. Ni nikogar, ki bi bil most med tema dvema, ni kvalitetnega in sprotnega pretoka informacij. Namesto odpiranja brezveznih delovnih mest, ki so pač odprta zato, da je bratranec moje tete dobil službo, bi morali na takih mestih zaposlovati sposobne ljudi, ki jim je resnično mar za prihodnost naših otrok.

Pika - 25.04.2012 - 14:44

Bravo!!! Se podpišem tudi jaz.

Cenka - 26.04.2012 - 07:21

Bravo !!!

Martin Krpan - 26.04.2012 - 10:27

V smeri širjenja ustrezne davkoplačevalske kulture predlagam, da link na tole temo pošljete vsem somišljenikom (pa tudi tistim, ki še vedno živijo na drugem planetu):

 

http://www.davkoplacevalci.com/blog/2012/ali-se-stavkajoci-sviz-ci-zavedajo-kvalitete-solskega-izobrazevalnega-sistema#add_comment_placeholder363727 

Pinkec - 27.04.2012 - 08:34

Bravo, čeprav veliko preveč spoštljivo napisano. Naj dodam še nekaj dejstev v podkrepitev:

- v Avstriji so plače višje, razen pri učiteljih in zdravnikih

- v mojih srednješolskih časih so se na pedagoško akademijo vpisali izključno povprečni in podpovprečni dijaki

- šolniki, vaš sindikalni boj za ohranitev previsokih plač vodi faliran učitelj zgodovine (zgodovine!), ki o svoji družini ne govori (le zakaj...) in ki lahko v svoj CV napiše le, da ima delovne izkušnje na področju zdraharstva

Povzetek: delovni čas šolnika mora biti 8 ur, torej dnevno najmanj 6 ur poučevanja (1h =60 min!), pol ure za malico in 1,5 ure za popravljanje nalog. Priprave in učenje pa v prostem času, tako kot to gre v gospodarstvu! Mandat pa na podlagi uspešnosti, ki se da še kako dobro izmeriti.

Taja - 15.05.2012 - 14:14

TOČNO!

Taja - 15.05.2012 - 14:17

Kaj so naredili iz učbenikov (naravoslovje in tehnika, družba in jaz), angleščina - kot,da ne znamo narediti svojih se kar klanjamo pred Oxfordom.

Učiteljica - 16.05.2012 - 10:25

Vsi se podpisujete in strinjate z napisanim ... Nekaj je treba vedeti: mnoge spremembe, posodobljeni učni načrti, uvajanje novih metod dela ... vse to večinoma prihaja v šole s strani oseb, ki niso v razredu preživele ene ure. Vpeljujejo spremembe in so blazno ponosni sami nase, ko pa se izkaže, da zadeva ne deluje, pa poniknejo vsi "inovatorji".

Da o devetletki pred katero so opozarjali mnogi učitelji in ravnatelji sploh ne govorim.

Sama sem prva, ki podprem osem urno obveznost učitelja na šoli. Ampak potem bom ob 16. uri, ko se bo končala, zaprem vrata kabineta in se ne oziram na starše, ki še čakajo na pogovor. Na elektronsko pošto, ki jo od staršev in dijakov prejemam ob vseh urah, bom odgovarjala le v času moje delovne obveznosti in niti pod razno ne med vikendom (čeprav mogoče kateri od dijakov potrebuje nasvet glede seminarske naloge, ki jo dela med vikendom). Na šolske ekskurzije se bom vrnila v normalnih popoldanskih urah in ne ob pol polnoči.

In še bi se našlo takšnih in drugačnih primerov.

Pa še odgovor za Pinkeca in njegove podpovprečne in povprečne sošolce, ki so se odločali za poklic učitelja - čisto vsak ima možnost pridobiti izobrazbo za učitelja. Prosim, izvolite - pa čim prej delat v šolo, po možnosti na kakšen dvoletni ali troletni poklicni program, kjer je izobraževanje precej omejeno zaradi različnih vzgojnih in disciplinskih problemov.

Le čevlje sodi naj kopitar, a ne?

Martin Krpan - 23.05.2012 - 10:59

Ko sem pisal o 8 urni prisotnosti na delovnem mestu, nisem zahajal v "deljen" delovni čas :) - to pomeni, da - tako kot mi v gospodarstvu - pač delamo, ko je delo.

 

Kar pa se tiče ekskurzij itd. - to "počnemo" tudi v gospodarstvu na način službenih potovanj, dobimo dnevnice itd.

 

Torej, res je skrajni čas, da se nekaj na tem področju premakne. In prosim - ne jamrajte, še vedno zelo (pre)lepo živite glede na gospodarstvo.

 

Ker imam otroke v osnovni in srednji šoli, lahko zelo lepo sodimo o vašem delu tudi tisti, ki nismo "šolniki", ker vidimo in občutimo (predvsem naši otroci), kaj v povprečju dajete od sebe. Niti 30% tega, kar dajejo moji sodelavci.

Taja - 17.05.2012 - 08:01

Ko smo potrjevali učbenika za prihodnjo generacijo sem bila edina,ki se je oglasila,da nisem zadovoljna z izborom in tudi povedala kaj me moti, ostali starši so kar tiho o vsem, čega se bojijo, ali vsi samo čakajo,da gredo leto mimo.

to je zelo sebično,ker bi lahko vsaj kaj izboljšali za prihodne rodove. In morda bi to v višjem razredu naredil za naše.

Tako pa tipično po slovensko,so vsi tiho.. naj hodijo po nas..