krpan in druščina postani član

Naslov teme: Vse najboljše

1610  28.12.2000 - 17:49h / Ostalo / Avtor: Darko Končan / 120 / 14

Spoštovane kolegice in kolegi,
ki tako ali drugače razmišljate o vseh mogočih vidikih zadnjih dogodkov. Nikakor nisem užaljen ali prizadet, ampak mi vsebina in nivo razgovorov ter misli večine tukaj sodelujočih dajo dodatnega poguma in volje, da se še bolj angažiram pri ravoju predvsem davčne stroke (o davčni kulturi pa sem itak povedal nekaj misli na temo o "davčnem sekretarju") in to ne glede na kateri strani bi naj bil v prihodnje.
A ne gre za "strani", gre za našo mlado državo, ki je tudi na tem področju žal še precej mlada in zato tudi morda porodne davčne težave zadnjih let. A sam trdno verjamem, da bodo stvari šle na bolje, saj ne more biti pri nas nič drugače kot v dobri stari Evropi. To spoznanje sem sam pridobil tudi v zadnjih 4 letih osebnega strokovnega dela v Fiskalnem komiteju CFE. Priznam, da bi brez te izkušnje tudi sam bil bistveno strokovno revnejši in morda tudi razmišljal podobno kot razmišljate nekateri. A to ni očitek, zato vsaka spletna stran, društvena ali komercialna, ali pa državna, bo pripomogla k večji transparentnosti in pretoku znanja. Tega nam manjka, zato bom tudi sam še občasno skušal slediti izmenjavam mnenj, kolikor bo čas dopuščal. Predlagam pa mojemu in vašemu MKrpanu, da razmisli, če bi bilo možno ob koncu tedna napraviti "clipping" vseh razprav, kajti odpiranje vseh tem je žal prepočasno zaradi vsem znanih tehničnih možnosti.
Vsem, ki boste sledili dobrim namenom o razvoju davčne stroke in razmišljali celovito (tudi z obeh strani zavedajoč se dejstva o nujnosti zagotovitve fiskalnih prihodkov za funkcioniranje te države) bom še kako hvaležen strokovnih predlogov in idej, kako skupno izboljšati naš davčni sistem in ga približati modernemu evropskemu. V ta namen sem pripravljen še kako tehtno premisliti vsak vaš prispevek, ki ga prosim posredujte preko elektronske pošte DDSS.

Želim vam vse najboljše v novem letu 2001

in da bi bolečih davčnih žuljev bilo čim manj, minister Gregor pa kljub vsemu mrko zadovoljen glede izpolnjevanja fiskalnih načrtov. Poti do tega lahko skupno precej olajšamo - na strokoven in kulturen način.
Darko Končan

P.s. Če mi boste zamerili tudi ta nekoliko daljši osebni razmislek in iskrene želje, ali pa ga ocenili kot "frazarjanje in filozofiranje", tudi prav, obljubim, da se ne bom več vključeval v to debato. Morda sem tudi tokrat še preveč naiven in idealističen, pa čeprav o strokovnih zadevah.

šokirani - 28.12.2000 - 17:55

Martin Krpan,

upam, da ne boš posreodval clippinga MF-ju, kajti če želijo naj si sami prepišejo.

hlapec Jernej - 28.12.2000 - 21:17

Spoštovani g. Končan,
vsekakor je vaš razmislek vreden odgovora. Vsebina in nivo razgovorov, na katere se sklicujete so najverjetneje posledica ogorčenosti davkoplačevalcev nad pestrimi dogodki, ki zadnje čase spremljajo slovensko javnost (vključitev SLO v EU, menjave vlade in poraba sredstev povezanih s tem, visoki gotovinski zneski najdeni v blagajni nekega mnistrstva, korupcije, sprejemanje nejasne zakonodaje,...). Moje mnenje pa je sledeče. Država s kršenji lastne zakonodaje ni v zgled nam davkoplačevalcem. Prazna proračunska blagajna na eni strani, na drugi strani pa luksuzni nakupi in projekti uporabnikov javnih financ nikakor ne kažejo na kakršnokoli poboljšanje stanja. Kažejo samo na to, da bomo davkoplačevalci bolj na udaru in ne zaradi kakršnihkoli kršitev, ampak zaradi absurdov kot so napačno postavljene pike in vejice ter nenatančni nazivi na računih, pa še bi lahko naštevali. Poleg vsega, pa so pod svojo streho sprejeli nekoga, ki je dosedaj stal na naši strani. Naši dvomi niso odveč. Vse kar od države pričakujemo je, da bo razpolagala s pobranimi davki in prispevki kot dober gospodar in racionalno, kar pa je najpomembnejše - v skladu z zakonodajo. Vendar je resnica drugačna, do takrat pa se bo nivo razgovorov slabšal, če mene vprašate.
Verjamem, da ste novo funkcijo sprejeli v upanju na izboljšanje odnosov med državo in davkoplačevalci in vam pri opravljanju vseh del in nalog želim obilo uspehov.

MARTIN KRPAN - 28.12.2000 - 22:45

Darko, s tem ko prevzemaš "javne funkcije", postajaš tudi javna osebnost. Zato mislim, da se ne spodobi s tvoje strani, da ocenjuješ "nivo" razprave sodelujočih pod temo "državni sekretar". Prej bi ti razprava lahko dala misliti, kakšen je nivo in odnos "države" do davkoplačevalcev. Kljub temu, da sem v davčni stroki prisoten že več kot 10 let, takšne anarhije in umazanije, ki se danes lomi s strani brdavsov na ramenih poštenih davkoplačevalcev, ni bilo niti v rajnki "Jugi" (slava ji, čeprav se mi po njej ne kolca). Glede na to, kakšna je davčna kultura naše ljube države, je davčna kultura davkoplačevalcev še na zelo visokem nivoju. Ekstremi pa so, kot je tudi tebi znano, na obeh straneh.
Samo kot informacija, v našem klubu davkoplačevalcev je cca. 5 % "članov" iz državnih organov in kot uredniki teh strani ne razslojujemo sodelujoče na to ali ono stran. Naša spletna stran bo vedno demokratična in ne bomo podlegli nobeni politični ali "usmerjeni" strokovni opciji. Zato zadev tukaj tudi NE CENZURIRAMO in jih NIKDAR ne bomo CENZURIRALI. Tako so tudi tvoji obiski tukaj vedno dobrodošli.
P.S. Če boš v svojem mandatu uspel:
- da se organizirajo posebna sodišča za reševanje davčnih sporov, kjer bodo sodelovali strokovno usposobljeni sodniki;
- da bo drugostopenjski davčni organ v "davčnih sporih" sestavljen iz mešane komisije (neodvisni zunanji strokovnjaki + delavcni davčne uprave);
- da se bo naredila "revizija" obstoječih davčnih zakonov, začenči pri DDV-ju;
- da se bo upoštevalo pri davčnih pregledih načelo "v dvomu v korist davčnim zavezancem" (itd. itd. itd.),
ti bom prvi in osebno čestital ne samo na naših spletnih straneh, temveč tudi v širših javnih medijih.
Hkrati mi tudi pozdravi tvoje novega šefa in mu zabičaj, da ne bo preveč "ropal" poštenih davkoplačevalcev. Zadostuje že, če bo izpolnil katero od navedenih davkoplačevalskih želja.

MACA - 29.12.2000 - 07:28

Tako se govori Martin Krpan, naš si, tvoji smo in radi te imamo!!!!!!!!

grof Dracula - 28.12.2000 - 23:16

In nov krvoses je rojen. Transilvanci v tem ne vidimo nič kulturnega, saj nam nov član najeda ljubi rdeč transfuzijski kruhek.

Miško - 29.12.2000 - 05:17

Imam to čudno lastnost, da človeka sodim po dejanjih, ne po besedah. Državnemu sekretarju kot popotnico: "Hic Rhodos, hic salta!! (ali v preprostem prevodu moje nekdanje profesorice doma iz hrvaškega Zagorja: "Sad skači, Jakec!")

Vsem klepetalcem želim prijazno leto 2001, ker ne skrbite zgolj zase, pa še toliko več sreče!

poskusni zajec - 29.12.2000 - 08:06

Spoštovani g.Končan in g. "Martin Krpan" ! Obema se iskreno zahvaljujem za že narejeno za nas davkoplačevalce in vama želim v naslednjem tisočletju, ki zdaj čisto zares štarta, obilo vztrajnosti in sreče, da vama bo uspelo to, kar sta si zadala sama! Zlasti vas g. Darko pa pozivam, NE POZABITE NA KOŽO, KI STE JO NOSILI DO SEDAJ IN NA POČUTJE V NJEJ! Potem verjamem, da boste sekretar, ki si ga bomo zapomnili po dejanjih v plus, saj znanja in izkušenj vam ne manjka!!!! Vse dobro v novem letu obema in vsem, ki prebirate te strani!

objektivni - 29.12.2000 - 12:11

Me veseli, da še kdo najde tudi pozitivne besede. Zdi se mi, da ima g. Končan povsem prav glede kulture udeležencev te klepetalnice. Ves čas udrihate čez državo, ampak pozabljate, da je bil g. Končan do sedaj na vaši strani, tako da za pretekle grehe pač ne more nositi krivde, jo bo pa seveda moral prevzeti, če se v prihodnosti stvari ne bodo spremenile na boljše. Glede na to, da je sedaj "vaš" človek na ministrstvu, bi morda lahko sprejeli ponujeno roko, pa skušali skupaj z njim delati v dobro vseh davkoplačevalcev, namesto da trmasto vztrajate na dveh polih in obsojate vse, kar ima kakršnokoli zvezo z državo.

Vsem skupaj želim uspešno leto 2001, predvsem pa več strpnosti in sodelovanja.

STRUPEK - 31.12.2000 - 14:21

Lahko je tebi biti objektiven, ker očitno še nisi srečal ta pravega brdavsa ali pa si sam brdavs. Vsakršna kultura klepetanja v tej klepetalnici je 100 % višja od kulturnih ravnanj brdavsov pri pobiranju davkov. Zato raje včasih požlobudraj kakšen pameten odgovor, ker te drugače pri pametnih klepetih ni zaslediti. Če bi ti delala kakšna možganska vijutga, bi verjetno vedel, da imamo proračunsko jamo in je naloga vsakršnega delavca v državni davčni upravi, vključno s sekretarji, da opičijo do onemoglosti davkoplačevalce. Včasih je res bolje delat na črno, te nobeden ne išče. Logika pa taka. Da o tvoji objetkivnosti raje ne govorim.

STARI POŠTAR - 29.12.2000 - 10:00

Spoštovani g. Končan
Zelo neprimerno bi bilo prispevke za državnega sekretarja pošiljati na DDSS. Se jih pa lahko nadejate, če boste objavili državnosekretarski (to je službeni) E-mail naslov. Ne dvomim, da boste tudi našli nekoga med sodelavci, ki vam bo pošto printal, sortiral in pomagal pri pripravi odgovorov.
Pa še to: V vašo dobronamernost STARI POŠTAR ne dvomi. Ocenjena bo pa po dejanjih.

Jezna - 29.12.2000 - 13:51

Nekateri se pa hitro dajo prefarbati. So mu že ponudili kaj koristnega.
Kaj vse se dogaja v tej državi? Svinjsko! Malo tu malo tam, kje je boljše???? An pan pet podgan......

Ne dajte se dragi davkoplačevalci! Privoščite si lepe praznike!
SREČNO VSEM SKUPAJ!

Darko Končan - 29.12.2000 - 15:37

Spoštovani stari poštar!
Na to funkcijo sem bil povabljen kot strokovnjak, ki si je svoje znanje očitno pridobival kot eden izmed prvih davčnih svetovalcev (jasno, da ne edini). Zato sem gornje povabilo za sodelovanje v stroki poslal izključno z vidika vključitve širšega kroga strokovnjakov, ne pa kot imenovan funkcionar, saj bi se s tem nehote lahko bistveno zmanjšal krog možnega delovanja. Od tu ideja, da se strokovna razmišljanja usmerjajo preko DDSS ali Davčnega inštituta.
Kot drž. sekretar pa prav tako razmišljam o nekaterih možnostih sodelovanja strokovne javnosti (posameznih strokovnjakov iz kompetentnih inštitucij) po vzoru podobnih oblik dela v EU na tem področju, kar pa je še prezgodaj razlagati bolj podrobno.
Zatorej "jezni" in vsem njej podobnim v razmislek:
Bilo je dobronamerno povabilo za strokovno izmenjavane mnej, če pa res mislite vse tisto o "prefarbanju" in vsemu ostalemu podobnemu v gornjih kritičnih mislih, potem boste dali prav tistim, ki so me svarili pred takšno liberalno a kolegialno zamislijo. Tudi prav!

P.s. v zvezi s klippingom pa le tole, da sem že pred tedni v DDSS naročil tajnici, da za vse pripravlja takšne tednske izvlečke za vse člane DDSS, če nekdo pač nima časa iz objektivnih razlogov, da vse prebere sproti (ker je odpiranje številnih odgovorov žal zelo dolgotrajno) - nikakor pa ne kot potuha nekemu drž. uradniku.Res škoda, da se vse razumeva zgolj s te plati, a žal potrjuje moje zle slutnje.
Kakorkoli že, preživite čim bolj vesel silvestrski večer, da vsi skupaj vsaj malo predahnemo od vseh mogočih tegob zadnjih tednov in mesecev.

STRUPEK - 31.12.2000 - 14:26

Nagradno vprašanje za Darkota in ostale sodelujoče! Čigave interese bo zastopal državni sekretar na MF zadolžen za davke? Državne ali davkoplačevalske? Za pravilen odgovor podarim kilo strihnina.

Jest - 31.12.2000 - 22:09



E N A K O V S E M S O T R P I N O M !!!!!!!!!