krpan in druščina postani član

Naslov teme: PLAČILO OBVEZNOSTI ZA ŠTUDENTSKO DELO

822  16.10.2000 - 08:35h / Ostalo / Avtor: ŠTUDENTEK / 53 / 4

Smo eden izmed mnogih študentskih servisov. Zanima nas sledeče:
1.Sklep o določitvi prispevkov za posebne primere zavarovanja glede plačila prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pravi: "- v letnem znesku 300 SIT; - za dijake ter študente višjih in visokih šol pri opravljanju dela preko pooblaščenih organizacij v skladu s posebnim zakonom". Zanima nas rok za plačilo in način obračuna tega prispevka. Kot opombo lahko rečem to, da posebnega zakona, ki ga omenja Sklep, NI!
2. Sklep o pavšalnih prispevkih za obvezno zdravstveno zavarovanje pravi: "Pavšalni prispevek za zavezance iz 17. člena zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni,...znaša 420 SIT. Prispevek se plačuje mesečno od vsake pogodbe o delu." Zanima nas rok za plačilo in način obračuna tega prispevka. Kot opombo lahko rečem to, da študentski servisi NE SKLEPAJO POGODB O DELU, temveč izdajajo napotnice, s katerimi le napotujemo študente k delodajalcem!
3.Zanim nas tudi, ali moramo za ta dva prispevka izpolnjevati REK obrazce (seveda, če smo sploh zavezani plačevati ta dva prispevka)
3. Nekateri inšpektorji DURS-a tolmačijo, da v primeru, če je študent v enem dnevu imel več prejemkov iz naslova različnih napotnic (prejemki za različna dela, različni delodajalci, ipd.) se vsi ti dnevni prejemki seštejejo in od seštevka vseh različnih dnevnih prejemkov obračuna dohodnina. V 4. alinei 16. člena Zakon-a o dohodnini je napisano: "Osnova za davek od osebnih prejemkov je:vsak posamezni bruto prejemek iz tretje alinee, prvega odstavka 15. člena tega zakona. Ker so eksplicitno navedene besede "posamezni bruto prejemek" smatramo, da so tolmačenja nekaterih inšpektorjev napačna. ZA ODGOVORE SE VAM ŽE V NAPREJ ZAHVALJUJEM.

uršika - 16.10.2000 - 14:28

Študenski servisi boste morali dobiti svetovanje od dobrega računovodje ali davčnega svetovalca, če nimate računovodjo, ki bi te stvari znal sam ali pa vsaj del teh. Za napotnice pa sami veste kako jih izstavljate; vsakega vprašate ali rabi samo eno ali več, da vam ni treba obračunavati dohodnine in je kar prav, da vam tukaj inšpektorji malo stopijo na prste.

MITJA - 16.10.2000 - 18:04

Tudi jaz sem lastnik treh študentskih servisov in imam iste probleme.

1. Naj povem, da za prvo točko se pravi prispevek 300 sit plačujemo dnevno redno za vsakega študenta, ko prvič prične delati v koledarskem letu.

2. Ne glede na to, da zakon res predvideva, da je potrebno plačevati prispevke po 17. členu zakona samo za primer sklenitve pogodbe o delu, vendar dobro si preberite koncesijsko pogodbo v kateri piše, da moramo koncesionarji zagotoviti ustrezno zdravstveno zavarovanje za vse študente, ki delajo preko študentskega servisa.

3. Mi vsakodnevno oddajamo rek 2 obrazce na katere vpišemo točno koliko študentom nakazujemo sredstva, za koliko študentov plačujemo zavarovanje, koliko študentov dela prvič v tem letu in tudi za koliko študentov smo obračunali 25% akontacijo dohodnine. Naj pa vam tudi povem, da trije študentski servisi s katerimi tudi sodelujejo in so iz istega konca Slovenije v 7 letih delovanja še niso oddala rek2 obrazca.

4. Pri inšpekcijskem pregledu našega servisa so inšpektorji tolmačili 4. alineo 16. člena še malo drugače in sicer tako, da sploh ni pomembno kolikšen je znesek na napotnici ampak samo koliko denarja je v enem dnevu nakazano na določenega študenta. Naj vam tudi povem, da ŠOU Ljubljana nakazuje dnevno na posameznega študenta največ 51% bruto OD za predpretekli mesec (na podlagi nekega pravnega tolmačenja iz leta 1993). Takoj, ko so nam inšpektorji zagrozili, da nam bodo za vsa izplačila višja od 51% bruto OD obračunali akontacijo dohodnine, skupaj z zamudnimi obrestmi, smo dobili tudi mnenje svetovalke ministra odgovorne za dohodnino gospe Kovačič Petre, ki pravi, da je pomemben izključno samo posamezni bruto prejemek, se pravi vsaka napotnica posebej.

Ne vem komu bi potem v primeru, da posamezni študent ne preseže 12x 51%bruto OD vrnili preveč plačano akontacijo.

Še nekaj informacija za na koncu: Na podlagi pravilnika ki govori o študentskih servis, davčna inšpekcija sploh ni pristojna in ne sme pregledovati poslovanja študentskega servisa, kajti to je v izključni pristojnosti Ministrstva za delo in njihovih organov. Davčna inšpekcija lahko kontrolira samo davčne stvari in nima pravice kontrolirati stvari ki so predpisane v pravilniku. To smo mi davčni inšpekciji tudi povedali in jim tudi nismo pokazali nobene dokumentacije razen bilanc.

V upanju, da sem vam bil v pomoč vas lepo pozdravljam.

Če želite dodatne informacije ali izmenjati mnenja pustite vašo številko ali e-mail.


l.p. Mitja

grof Dracula - 16.10.2000 - 22:56

U, vi ste še bolj krvavi kot študentski servisi v Transilvaniji. Vaš pogum že meji na norost, ko ste se uprli vašim krvosesom. Takšne rabimo, ostane več transfuzije za nas.

ŠTUDENTEK - 17.10.2000 - 08:39

Mitja, hvala za odgovor. Zanima me, kje ste dobili osnovo, da plačujete prispevek za IPZ vsak dan? Kako plačujete prispevke za zdravstveno zavarovanje? Ali tudi vsak dan za študenta, ki dela prvič v tem letu? Ali obstaja kakšno tolmačenje DURS-a ali obeh Zavodov, da se ta dva prispevka plačujeta dnevno?
Ker je na področju podeljevanja dela študentov in dijakov, kar nekaj odprtih zadev, poleg tega bo verjetno kaj kmalu sprejet nov zakon o dohodnini, ki skoraj gotovo ne bo tako ugoden za študente, kot je sedanji se mi zdi skoraj nujno, da bi ne glede na konkurenco ustanoviti združenje. Ne smemo pozabiti niti vključevanje RS v EU in s tem verjetno tudi spremembe na tem področju. Lep pozdrav in še enkrat hvala.