krpan in druščina postani član

Naslov teme: pridobitve eu-ddv

1896  18.06.2019 - 09:38h / DDV / Avtor: 902025 / 86 / 2

Imam dilemo glede obračuna ddv. Mi prodajamo blago v AT, potem pa oni občasno vzamejo iz te kupljene zaloge kakšne vzorce ipd. in jih nam zaračunajo. Na račun sicer napišejo reverse charge, vendar sem pa v dilemi, ker ti vzorci ne pridejo nazaj v SLO, ne prestopijo meje. Kaj mislite?

Uredništvo - 18.06.2019 - 14:48

Mi smo tudi v dilemi, ker žal ne razumemo, kaj vam sploh zaračunajo ...

Ali jim vi prodate blago in AT iz svoje zaloge vzame vzorec...?

ALi gre za kakšno konsignacijsko skladišče?

:)

Bemis - 20.06.2019 - 08:22

Če vas prav razumem imate kupca blaga/proizvodov iz AT. Za vsako dobavo izdate račun za dobavo v EU, kupec pa si vsake toliko 'vzame pravico' (pogodba, dogovor?), da iz prejete dobave nekaj artiklov obravnava kot vzorec. Te artikle vam zaračuna nazaj - torej zanj so brezplačni, kot bi bili v primeru, da bi jih vi ne zaračunali ob sami dobavi.

 

Dajanje vzorcev se ne šteje kot dobava blaga in za njih ni potrebno obračunati DDV, v kolikor so izpolnjeni naslednji pogoji:

  • Vzorci se dajejo kupcem ali bodočim kupcem;
  • Vzorci morajo biti v takšni obliki, da jih ni mogoče prodajati;
  • Vzorci se dajejo v razumnih količinah.

Če teh pogojev ne izpolnjujete (predvidevam, da ne), je potrebno obračunati DDV od nabavne vrednosti danih vzorcev (torej tisti del, ki ste si ga odbili pri nabavi).

 

Jaz bi se s kupcem dogovorila in jim izdala dobropis za del blaga, ki se štejejo kot brezplačni vzorci in od teh artiklov obračunala DDV po nabavni vrednosti. Njihovega računa ne bi knjižila - tudi ne zdi se mi prav, da bi ga evidentirala kot pridobitev iz EU.