krpan in druščina postani član

Naslov teme: počitniške kapacitete na Hrvaški obali

1865  13.06.2019 - 13:35h / DDV / Avtor: 5ra / 239 / 4

Ob tem lepem vremenu naš direktor razmišlja, da bi bilo super če bi podjetje imelo določene počitniške kapacitete na morju. Tako kot so jih imeli v času socializma naša večja podjetja :)


Ker take ideje dokaj hitro postanejo realnost me zanima kakšne so administrativne/davčne posledice nakupa počitniške kapacitete npr. na Hrvaški obali. Bodisi bi šlo za nakup apartmaja ali za nakup počitniške prikolice, ki bi bila nastanjena v enem od kampov na Hrvaški obali.

Kapacitete bi oddajali:
- svojim lastnim zaposlenim po želji (5 zaposlenih)
- morebitnim zunanjim  uporabnikom

- iskreno povedano bi verjetno sem ali tja prišlo do lastne uporabe poslovodstva za lastne namene

Zanima me sledeče:

- Kako je z samim nakupom počitniške kapacitete (DDV/PDV), evidentiranje med osnovnimi sredstvi, amortizacija in davčno priznan strošek).

- Kako je z samo administracijo nastanitvenih kapacitet s strani Hrvaške zakonodaje. Bodisi bi šlo za nepremičnino bodisi za počitniško prikolico bi se dopustovalo na Hrvaški obali.
Ali podjetje mora karkoli registrirati na Hrvaškem. Ali mora morda pridobiti Hrvaško PDV številko?

- Kako je z samo administracijo ob oddaji počitniških kapacitet. Prihodek od oddaje gre med prihodke. Kako je z morebitno potrebo po obračunu DDV-ja/PDV-ja. Kako je z prijavami gostov in obračuni turističnih taks. Kako je s plačilom pavšala v kampu če bi šlo za prikolico?

- Kako je z morebitno uporabo poslovodstva za privatne namene. kako je z obračunom bonitet, davčno nepriznanostjo stroškov, popravki odbitkov DDV-ja/PDV-ja ipd?


Vsekakor je tema lahko polna "pikantnih komentarjev", ampak vseeno pa se priporočam za konstruktivno debato na tematiko, ki v teh dneh lahko pride še kako prav. In menim, da nisem edina, ki se te dni srečujem s podobnimi vprašanji. Zato naprošam za kakšen komentar klepetulj, ki imate z računovodenjem takih počitniških kapacitet že izkušnje.


MARIČKA - 14.06.2019 - 07:11

Zelo vesela bi bila bilo kakšnega kontakta osebe, ki ima podatke o omenjeni temi. Sem veliko spraševala tudi na seminarjih in nimam konkretnega odgovora. Lp,

Magnetek - 14.06.2019 - 08:01

Probajte se obrnite  na podjetje Rona trade  iz Opatije, če vam bodo pripravljeni pomagati. Oni upravljajo z velikim številom počitniških kapacitet, ki  jih imajo slovenska  podjetja še iz časov bivše Juge in pomagajo tudi pri prodaji pri teh in samem nakupu.

Joži - 14.06.2019 - 16:00

Tudi mene zanima ta tema. Kaj nima nobeno slovensko podjetje na Hrvaškem in oddaja svojim delavcem.

Zanima me, kaj moraš tu napisati delavcu in kako je s turistično takso, da nimaš potem težav s hrvaškimi inšpektorji.

Bemis - 17.06.2019 - 09:16

Bom napisala kako imamo 'rešeno' pri nas - tako so postavili moji predhodniki.

Apartma imamo evidentiranega med OS, amortizacija in vsi ostali stroški davčno priznani. Apartma je bil kupljen veliko pred uvedbo DDV-ja (tukaj sem prekratka za podajanje mnenj). Oddajamo zaposlenim, upokojencem in teoretično tudi zunanjim uporabnikom. Cena ni sindikalna. Zagovarjamo, da je to ena od naših poslovnih dejavnosti, ki prinaša bolj ali manj dobre rezultate. Zaračunamo vsakemu, ki koristi enoto - nimamo obračunov bonitet.

Glede hrvaškega DDV-ja pa tako: s podjetjem, ki upravlja naselje imamo sklenjeno alotmajsko pogodbo. Vsak mesec jim sporočimo število nočitev in na podlagi tega nam zaračunajo dogovorjeno ceno za nočitev, stroške recepcije in hrvaški DDV. Istočasno jim mi zaračunamo nočitve. Računa medsebojno kompenziramo, razliko jim plačamo. Na ta način nekako plačamo hrvaški DDV.

Koristniki apartmaja ključe prejmejo v naselju in takrat se prijavijo ter ob odjavi plačajo turistično takso.

Prejetih računov ne knjižim v Slo DDV obračun, zavedam se, da je hrvaški DDV problematičen (davčno nepriznan).

Tako imamo 'rešeno' - zaenkrat - pri nas.