krpan in druščina postani član

Naslov teme: Regres

1658  19.05.2019 - 21:33h / Ostalo / Avtor: Rado / 99 / 2

Ali mora biti regres za vse zaposlene po zakonskih predpisih enak?

tina - 20.05.2019 - 06:27

V gospodarstvu : DA

Neža - 20.05.2019 - 08:17

Ni določeno, da mora biti za vse zaposlene enak. Zakon o delovnih razmerjih pravi takole: 

Določanje različne višine regresa

ZDR-1 določa le minimalno višino regresa, njegove maksimalne višine pa ne. Lahko se zgodi, da delodajalec izplača delavcem različno višino regresa, pri čemer pa vsi delavci dobijo izplačano najmanj minimalno višino regresa.
Situacija pa je lahko drugačna pri delodajalcih, ki jih ne zavezuje nobena kolektivna pogodba, v svojih notranjih aktih pa tudi nimajo določeno ničesar glede višine regresa. Ti delodajalci se morajo ravnati po ZDR-1. Res je, da ZDR-1ne določa, da mora delodajalec vsem delavcem izplačati enako bruto višino regresa (neto, ki ga prejme delavec, ni pri vseh enak), je pa nujno, da delodajalec delavcev pri določanju višine regresa ne diskriminira.
Primerno je, da delodajalec, kolikor želi višino regresa za delavce določati različno, to uredi v svojih splošnih aktih ali podjetniški kolektivni pogodbi, v katerih tudi določi kategorije delavcev in način določanja višine regresa, tako kot je to določeno v nekaterih kolektivnih pogodbah. Bistveno je, da delodajalec odvrne vsakršen dvom, da je višino regresa določal diskriminatorno, brez vnaprej izdelanih meril.