krpan in druščina postani član

Naslov teme: oproščen promet in odbitni delež

1643  16.05.2019 - 13:58h / DDV / Avtor: Nina / 169 / 1

Pozdravljeni,
prosim za nasvet, če pravilno razmišljam oz. če ima kdo že izkušnje pri odbitnem deležu in DFS v naslednjem primeru...
Podjetje se ukvarja s preprodajo avtomobilov, poleg pa nudi tudi posredovanje pri leasingu.
So zavezanci za DDV, za provizijo pri posredovanju pa morajo izdati račun (leasing hiši) brez DDV v skladu s 4. a točko 44. člena ZDDV-1.
Podjetje tako opravlja obdavčeno in oproščeno dejavnost, zato tu pride v poštev odbitni delež. Ker v preteklem letu podjetje še ni opravljalo oproščeno dejavnost, bi zdaj za tekoče leto določili odbitni delež za vse transakcije na podlagi predvidenih transakcij - in ne bi ločili po dejavnosti, ker je zelo težko določiti ključ za odbitni delež. Od 1.1.2019 ni več potrebno predhodno predložiti napovedi o predvidenih transakcijah na FURS. Zato bi z internim akotom določili predvidene transakcije za določitev odbitnega deleža.
Je pa v tem primeru potrebo obračunati tudi DFS.
Kaj menite, ali sem povzela vse potrebno?
Hvalaa!

Uredništvo - 17.05.2019 - 10:34

Tako na "hitro", vse ok.


Informativno glede odbitnega deleža za celotno dejavnost - slednjega lahko uporabljate šele, če ne morete pravice do odbitka DDV zagotoviti po dejanskih podatkih (105. člen PZDDV). Tukaj FURS "še" ni strikten, zato ste lahko nekoliko "mirni" :)


Glede določitve odbitnega deleža za tekoče leto prav razmišljate - Če teh transakcij v preteklem letu ni, odbitni delež začasno določite na podlagi podatkov o predvidenih transakcijah.

Kot tudi pravilno ugotavljate, je skladno z DFS predmet obdavčitve tudi posredovanje pri sklepanju kreditov oz. posojil ...