krpan in druščina postani član

Naslov teme: Sestavljena transakcija - kraj obdavčitve

1628  15.05.2019 - 13:59h / DDV / Avtor: Uros / 120 / 2

DZ iz EU nam je zaračunal izdelavo naprave in izdelke te naprave. Izdelki so bili poslani v SLO, naprava je ostala pri njem-EU. Transakcijo je obravnaval kot dobavo blaga v EU (glavna stvar), izdelava naprave pa kot podrejena transakcije). 

Danes moramo mi fakturirati to napravo (locirana pri dobavitelju) (v našem imenu za naš račun). Ali je kraj obdavčitve v SLO? v DE (obračunati MwsTali ali 0% MwsT)?

Hvala za komentarje-mnenja

Lp Uroš

Uredništvo - 15.05.2019 - 14:12

Če ste vi lastnik te naprave (na vas je prešla pravica do razpolaganja kot lastnik), potem bi vam moral DZ iz EU pri izdelavi obračunati njihov DDV (kupili ste blago - napravo, niste prejeli storitev). Vendar, ker je ostala pri njem, se ne more sklicevati na oprostitev plačila DDV znotraj Unije - moral bi obračunati njihov DDV.

Vi, ki to napravo, katere lastnik ste, zaračunate drugemu kupcu, naprava pa ostane v tej državi (se ni odpošiljala, odpeljala), ste seveda dolžni upoštevati predpise te države - kraj dobave blaga je tam, kjer se blago nahaja (glejte 19. oz. prvi odstavek 20. člena ZDDV-1).

Popolna davčna rešitev:

http://www.superdavki.com/home

Uros - 15.05.2019 - 14:56

Hvala za napisano...a kot sem dejal je bila po njihovi obravnavi (tudi njihovi davčni eksperti potrdili) zaračunana naprava zgolj podrejena transakcija, ki nosi "težo" obdavčitve kot jo ima glavna transakcija (dobava kosov).

Zdaj pa mi zaračunavamo naprej samo to podrejeno transakcijo.