Naslov teme: Dobavnica - odpremnica

230
št. ogledov
1
št. odgovorov
1614
zap. št. teme
12:26 - 14.05.19 | Ostalo
Avtor: bbb
Komentiraj temo Zapri vse odgovore
1614

Mi lahko prosim kdo razloži razliko med dobavnico in odpremnico. Je sploh kakšna razlika? Kateri dokument mora spremljati blago, ki ga podjetje iz svojega skladišča s svojim tovornim vozilom dobavi kupcu? Hvala za pomoč!


Tematska rubrika: Prispevki ostalih področij
1614.1

Dobavnica - odpremnica

Komentiraj odgovor Avtor: IO | 13:38 - 14.05.19

Dobvanica ni knjigovodska listina, ker le dokazuje da je bilo blago dobavljeno naročniku oziroma kupcu, kar ta potrdi s podpisom, ki potrjuje prejem blaga. Dobavnica je le dokument (delivery note), ki je namenjen dokazovanju, da je bilo naročeno blago ali material dobavljeno naročniku oziroma kupcu.

Odpremnica ali odpravnica materiala  je knjigovodska listina, ki dokazuje da je bil material odpremljen iz skladišča, običajno odpremnico prejme s strani kupca pooblaščena oseba to je prevoznik in jo priloži k drugim prevoznim listinam. Kadar se kreira odpremnica materiala mora vsebovati ustrezne podatke, ki jih mora imeti  knjigovodska listina.

Če mislite na prodajo in dobavo blaga potem je ustrezna knjigovodska listina odpravnica, ki dokazuje da je blago zapustilo skladišče oziroma podjetje in je bilo prevzeto s strani pooblaščene strani kupca kar je običajno prevoznik.

V praksi se velikokrat uporabljajo napačne listine ali pa se te ne uporabljajo na ustrezen način, da bi dokazovale gibanje in premike blaga ali materiala. Poenostavitve uporabe listin vodijo v nered v materialnem poslovanju, kar posledično negativno vpliva na poslovanje podjetij.

Komentiraj temo Zapri vse odgovore
Študentsko delo do in od 01.02.2015 naprej
Izračunaj svoj dohodek - obračun študentskega dela.
Davkoplacevalci.com
Krpan računa na prste
Izračunaj svoj dohodek - Cesarju pa le kar je cesarjevega.
Davkoplacevalci.com
Zanesljive davčne rešitve
Ravnovesje znanja in izkušenj - pravi partner za vse davčne izzive.
Bilans.si

Tukaj je prostor za vaš oglas.
Oglaševanje - tekstovni oglasiPošlji povezavo članka.
Dobavnica - odpremnica | Prispevki ostalih področij | 12:26 - 14.05.19