krpan in druščina postani član

Naslov teme: V katero DDV obdobje?

1427  16.04.2019 - 09:57h / DDV / Avtor: ell / 110 / 8

Prosim za komentar, v katero DDV obdobje se vključijo izdani računi, na podlagi datuma izdaje (po pravilih mislim, ne v primeru, ko se pozabi in naredi kasneje samoprijavo in obračuna zamudne obresti) ali opravljene storitve?

Kolikor jes poznam zakonodajo, se upošteva datum opravljanja storitve (gre za klasično storitveno dejavnost na domačem trgu), ali se motim?

Prevzeli smo novo stranko, ki so bili sedaj nekaj let pri zelo oglaševanem in zelo razširjenem računovodskem servisu (ki ga ne bom imensko omenjala), ki so upoštevali pri obračunu ddv datum izdaje računa. 

živa - 16.04.2019 - 10:13

nič se ne motite

Neža - 16.04.2019 - 10:18

Datum opravljanja storitev je osnova za vključitev v ddv. Imate prav. 

nja - 16.04.2019 - 11:30

Si kar mislim kateri servis bi lahko bil...Zakonodaja je taka, pri izdanih računih je merodajen datum opravljene storitve. (kar je problematično pri kakih pozabljivih strankah, ki uporabljajo lasten program in nosijo račune v fizični obliki in so v zaostanku z dajanjem banke v knjiženje).

Pri stroških pa sami veste je obratno, gre v DDV po datumu prejema oz. izdaje.

Kako bi računovodja te stvari pomešal, pozabil...ne vem...

ell - 16.04.2019 - 14:50

Hvala za odgovore.

Res, da imam že kar veliko kilometrine, in pri prevzemu nove stranke, lahko pričakujem (in sem tudi že doživela) marsikaj, ampak si pa ne bi mislila, da tudi od "uglednih" servisev pride kakšna taka cvetka, da se vprašam, ali sem mogoče kakšno spremembo v zakonu spregledala.

sonce123 - 16.04.2019 - 15:55

To so pa res čiste osnove. To samo potrjuje dejstvo, da je danes lahko vsakdo knjigovodja in računovodja, ne glede na znanje. Res ne razumem zakaj se področje računovodstva ne uredi, ker je to nujno potrebno, da se potem ne dogajajo take blamaže.

nja - 17.04.2019 - 07:55

Pa dejansko se dela škoda podjetjem. In to ne majhna. Nekdo, ki začenja delat v računovodstvu, rabi izkušenega mentorja pa pika. 

ell - 17.04.2019 - 15:07

Še ena cvetka... ker nekaj ni štimalo sem morala preverjati knjižbe za leto 2018. 

Po njihovo se očitno DDV odbija tudi od reprezentanc (poslovna kosila).

Bi stranki najraje predlagala, da jim bremepis napiše zaradi nepravilnega knjiženja, samo kaj ko vemo, da so taki servisi zaščiteni z vseh strani.

Sabina V - 18.04.2019 - 10:16

DDV bi se lahko obračunal tudi po datumu računa in se v nekaterih primerih, ko je račun izdan pred dobavo ali pred opravljeno storitvijo.

Seveda pa se datum računa ne more gledati ko je račun izdan po dobavi.

Srečaš pa vse možne cvetke. Pa ne samo pri mladih in neizkušenih pač pa tudi kakšni starejši zapadejo v kalup in kar delajo brez da bi bili z glano zraven.

 

Druga možnost pa je da je ta vaša nova stranka ustrajno izdajala račune in jih dajala računovodskemu servisu prekasno. Servis jih je na to večkrat opozoril jim povedal da je potrebno delati popravke ampak so vztrajali pri svojem. Lahko da ima servis tudi pisno od direktorja podpisano da se strinja z napako.

No ja glede reprezentance si pa ne znam predstevljati kaj bi jih lahko zmotilo in so šli DDV odbijati. Razen če je račun v Kitajščini pa so jim rekli da gre za kako storitev.