Naslov teme: Davek od najemnine (lastnik stanovanja umrl)

416
št. ogledov
2
št. odgovorov
1408
zap. št. teme
22:56 - 12.04.19 | Drugi davki in takse
Avtor: gaj
Komentiraj temo Zapri vse odgovore
1408

Najemodajalec sklene najemno pogodbo o oddaji stanovanja. Cena najema je 2oo EUR in vključuje vse stroške.  Lastnik stanovanja umre, stanovanje dedujem.

Od smrti pokojnika je minilo že več kot pol leta, ker sem v tujini so se stvari zapletle a končno imam pravnomočno odločbo, da sem dedič stanovanja. Z najemodajlacem bom sklenil novo pogodbo ali aneks.

Zanima me, kaj moram narediti glede "prijave" davka (ki bi moralo biti konec februarja) in me takrat še ni zadavalo, saj takrat uradno nisem bil lastnik stanovanja, sorodnik pa je umrl in dejansko ni prejel nobenega plačila za najemnino, pokriti in plačani pa so bili vsi stroški,(smeti, elektrika, voda, skladi, zavarovanje)  ki so sicer vključeni v ceno najemnine. 

Glede plačila najemnine "za nazaj" smo se z najemodajlacem dogovorili, da uredimo naknadno, po dogovoru. 

Kaj moram narediti z davkarijo za nazaj t.j. "po pokojniku, katerega dedič stanovanja v najemu sem?  in od kdaj naprej sem sam zavezanec plačila davka od najema. Ali moram prijaviti dohodke tudi po umrlem, glede na to, da sem dedič? Hvala.


Tematska rubrika: Drugi davki, dajatve in prispevki
1408.1

Davek od najemnine (lastnik stanovanja umrl)

Komentiraj odgovor Avtor: Beliska | 07:35 - 13.04.19

Obrnite se na Furs, ker gre za zelo specifično zadevo. Vam bodo vse razložili. Sorodnik, če bi še živel, bi moral narediti napoved do 28.2. Ker je prej umrl in ni bilo napovedi Furs ne more izstaviti odločbe za plačilo. Plačilo davka se izvede šele po prejeti odločbi. 

Ker je sorodnik umrl je vpršanje, kdo mora vložiti napoved. A ste to vi kot dedič dolžni na podlagi samoprijave, pa žal ne vem. 

1408.2

Davek od najemnine (lastnik stanovanja umrl)

Komentiraj odgovor Avtor: bacil | 08:35 - 15.04.19

jaz sem imela tak primer: tašča in mož sta mi umrla v roku 3 mesecev. in oba sta stanovanje oddajala: najprej tašča in po njeni smrti še mož, kot njen edini dedič; po moževi smrti sem bila dedič jaz in oba sinova, vendar sem njune zadeve, kar se tiče davčnih stvari, urejala jaz že prej v njunem imenu, preko e-davkov. tako da mi ni bil problem do 28.2. oddati napovedi, kljub njuni smrti. čez kake dva meseca me je poklicala davčna kontrolorka (sem pač dala na napoved svoj mobitel) in je želela zanju izpisek iz registra smrti in malce več je vprašala o situaciji. nato je izdala normalno odločbo na vsakega od njiju. ker sem bila tudi pooblaščena za poštni prevzem, sem obe odločbi dobila in ju poplačala. seveda se je vse skupaj dogajalo precej pred dejansko določitvijo pred sodiščem, kdo in kolikšni meri deduje (davčna: 2 meseca po smrti moža in dedna razprava: 8 mesecev po smrti moža). sinova sta se odrekla dedovanja na stanovanja v moje dobro, torej ni bilo težav s tem, da sem davek od najem plačala; menim, da je vaša situacija precej podobna...ste edini dedič. ker pa ste zamudili z oddajo, morate sedaj prijaviti samoprijavo in tudi ne bo težav. če pa bi bilo več dedičev, bi vi pred sodiščem v razpravi prijavili že plačano in bi sodišče odredilo, da vam preostali dediči povrnejo del davka, glede na % dedovanja.

seveda je to moja izkušnja in moje mnenje.

srečno

Komentiraj temo Zapri vse odgovore
Študentsko delo do in od 01.02.2015 naprej
Izračunaj svoj dohodek - obračun študentskega dela.
Davkoplacevalci.com
Informativni izračun dohodnine - 2019
Izračunaj svojo dohodninsko obveznost - izračun dohodnine za 2018 in pretekla leta.
Izračun dohodnine 2012-2019
Zanesljive davčne rešitve
Ravnovesje znanja in izkušenj - pravi partner za vse davčne izzive.
Bilans.si

Tukaj je prostor za vaš oglas.
Oglaševanje - tekstovni oglasiPošlji povezavo članka.
Davek od najemnine (lastnik stanovanja umrl) | Drugi davki, dajatve in prispevki | 22:56 - 12.04.19