krpan in druščina postani član

Naslov teme: Zasebni zavod - reprezentanca, potni stroški,..

1282  30.03.2019 - 13:11h / DDPO / Avtor: Marija / 183 / 4

Stranka si je odprla zasebni zavod, za izvajanje družinskih, osebnih itd....terapij.

Ustanoviteljica in vsi ostali prostovoljni člani niso zaposleni v tem zavodu (večinoma so brezposlene osebe).

Terapije izvajajo na terenu. Izplačujejo si potne stroške, imajo ogromno računov za reprezentanco. Ali so potni stroški sploh lahko izplačani brez obdavčitve ter če so stroški reprezentance lahko izvzeti iz obračuna DDPO.

Predvsem rezprezentanca me skrbi in moti. Ker ne zdi se mi prav, da je v gospodarstvu priznano samo 50% tega stroška, tu pa ker je nepridobitna dejavnost so ti računi izvzeti 100%. Je to OK? Prosim za kakšno usmeritev. Hvala vsem.

B - 31.03.2019 - 11:00

Kako je pa s prihodki? Fakturirate storitve? Če je vse tako in zavod nima zaposlenih se  izplačilo potnih stroškov obdavčeno saj se smatra, da gre za brezplačno podjemno pogodbo.

Marija - 13.04.2019 - 21:30

Zavod pridobiva prihodke s fakturiranjem svojih terapij strankam. Stranke so fizične osebe in tudi podjetja.

Ukvarjajo se z nepridobitno dejavnostjo.

Če vas prav razumem, gre v tem primeru za brezplačno podjemno pogodbo? In vsi potni stroški morajo biti obdavčeni? Ustanoviteljica tega zavoda je oseba, ki opravi največ teh storitev (psiho terapij) in za njo so v večini izplačani ti potni stroški.

TARA - 01.04.2019 - 08:03

V kolikor bi Vam napisali ustrezne programe-poročila, potem tudi "reprezentanca" ni vsa "reprezentanca", lahko je prehrana (pogostitev) udeležencev tretmaja in so stroški, ki gredo 100 % v davčno osnovo. Na račune bi Vam morali napisati, za kaj je strošek uporabljen. Nič niste navedla, kakšni so prihodki in od koga - pridobitna in nepridobitna dejavnost?

Marija - 13.04.2019 - 21:34

Prihodki so od fizičnih in pravnih oseb s fakturiranjem storitev (terapij).

Do sedaj je bilo vse kot nepridobitna dejavnost - v okviru izobraževanja. Podučite me, če je to narobe in kaj bi morali vzeti za kriterij drugačne obravnave obdavčljivosti.