krpan in druščina postani član

Naslov teme: Klimatska naprava - olajšava?

1097  20.03.2019 - 20:14h / DDPO / Avtor: neza / 721 / 6

Uveljavljate investicijske olajšave za montažo klimatske naprave?

Sara - 20.03.2019 - 21:35

Ne.

neza - 21.03.2019 - 11:09

In zakaj ne? Ni nepremičnina, ni pisarniška oprema, ni motorno vozilo....

anelija - 21.03.2019 - 11:49

Menim, da se klimatska naprava obravnava enako kot peči ipd. Prilagam povezavo na stran FURS-a, pa preverite. Končna odločitev je seveda vaša.

http://www.fu.gov.si/davki_in_druge_dajatve/podrocja/davek_od_dohodkov_pravnih_oseb_ddpo/

sara - 21.03.2019 - 11:58

Ker je vgrajena v nepremičnino  in je sestavni del e-te.

Inštalacije in oprema, ki se šteje za sestavni del objekta.

OBRAZLOŽITEV RS Finančna uprava RS

Oljašava za investiranje

Po osnovni opredelitvi objekta so sestavni del objekta tudi vgrajene inštalacije in tehnološke naprave. Kot je pojasnjeno v točki 1.1.6. prvega odstavka 2. člena ZGO-1 so tehnološke naprave tiste naprave, ki so namenjene delovanju samega objekta oziroma vzdrževanju ustreznega stanja objekta. Iz navedene opredelitve izhaja, da so sestavni del objekta tudi vgrajena oprema, inštalacije in tehnološke naprave, ki služijo delovanju objekta oziroma razne pomožne naprave, ki se vgrajujejo v objekt in so neposredno povezane z objektom ter potrebne za njegovo normalno delovanje. Pomeni, da zavezanec za takšne inštalacije in naprave, ki po svoji funkcionalnosti služijo delovanju objekta, ne more uveljavljati olajšave za investiranje po 55.a členu ZDDPO-2.

Glede na navedeno se kot sestavni del objekta primeroma štejejo: vgrajeno stavbno pohištvo (okna, vrata, predelne stene), dvigala in tekoče stopnice, elektroinštalacije, inštalacije sistemov za ogrevanje in hlajenje (vključno s priključki in napravami, vezanimi na te inštalacije, ki zagotavljajo delovanje centralnega ogrevanja in hlajenja objekta), vodovodne in sanitarne inštalacije (vključno s pripadajočimi priključnimi elementi, ki omogočajo uporabo inštalacij oziroma normalno uporabo objekta), sistemi protipožarne zaščite, alarmni sistemi in podobne

napeljave za nadzor nad delovanjem objekta in vse vrste drugih napeljav, ki so potrebne za funkcionalnost objekta.

Za objekt oziroma med vgrajene inštalacije in tehnološke naprave, ki so del objekta, pa se ne štejejo tiste naprave, ki po svoji osnovni funkciji ne služijo delovanju oziroma funkcionalnosti objekta, temveč neposrednemu opravljanju dejavnosti v objektu. Takšne naprave se štejejo za opremo, ki je predmet olajšav po 55.a členu ZDDPO-2. Primer takšnih vlaganj je npr. vgradnja fotovoltaičnih celic, ki so sestavni del sončne elektrarne oziroma v funkciji proizvajanja električne energije.

jst99 - 21.03.2019 - 12:01

Glede na razlago Furs-a ne gre v olajšavo.

neza - 21.03.2019 - 19:18

Hvala vsem za izčrpne informacije. Mislim, da glede na mnenje Furs-a res ne sodi v olajšave.