krpan in druščina postani član

Naslov teme: Preplačilo in DDV

1047  18.03.2019 - 13:16h / DDV / Avtor: Nastja / 141 / 3

Prosila bi za odgovor, ali je potrebno obračunat DDV od preplačila (napaka s strani kupca)? Preplačila ne bomo vrnili, ampak bomo z njim zapirali odprte račune (dogovr s kupcem). Vendar preplačilo je iz preteklega meseca, odprti računi pa iz tekočega, tako da ne vem glede DDV-eja.

Hvala...

Neža - 19.03.2019 - 08:04

Če prav razumem, vam je kupec preveč plačal račun. In s tem preplačilom boste zapirali račune, ki ste mu jih že v preteklosti izdali in še niso plačani. Ddv ste že plačali, ko ste izdali račune, to preplačilo ne zapade v obračun ddv-ja. Druga zadeva bi bila, če bi vam plačali avans, potem bi mu morali izdati avansni račun, ki pa bi bil predmet ddv-ja. 

Nastja - 19.03.2019 - 13:46

Naj samo pojasnim - preplačilo je v februarju, novi računi so v marcu in s tem preplačilom bomo zapirali te račune, ki so bili izdani v marcu. Sprašujem zat, ker razlage so tudi take, da se smatra to enako kot če bi bilo dano PREDplačilo (avans) Drugje pa sem zasledila, da se od preplačil ne obračunava DDV-eja.

Navadno smo preplačilo vrnili, tokrat pa je stranka želela, da se preplačilomo zapirajo računi.

Sara - 20.03.2019 - 21:58

Če ste mesečni davčni zavezanci, potem ste prejeli avans in za mesec februar morate obračunati in plačati ddv. Kupcu izstaviti avansni račun. Ko boste izstavili redni račun v marcu, stornirate avansni račun in knjižite ta pravi račun ter ddv poračunate.

V kolikor ste trimesečni zavezanci za ddv, vam tega ni potrebno delati, če se bo vse dogajalo v obdobju januar-marec. lp