krpan in druščina postani član

Naslov teme: pokrivanje izgube

330  28.01.2019 - 17:07h / Drugi davki in takse / Avtor: ines B / 115 / 5

Ali se lahko izguba iz leta 2018, pokriva z dobičkom preteklih let (nisem računovodkinja)

 

Hvala za odgovor

Neža - 29.01.2019 - 06:53

Kdaj se pokriva poslovna izguba?

ZGD-1 natančno določa kako in v kakšni višini se mora uporabiti čisti dobiček, od česar je tudi odvisno pokrivanje poslovne izgube.

Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1) natančno določa vrstni red uporabe čistega dobička, ki ga družba izkaže v poslovnem letu (11. odstavek 64. členaZGD-1). Vrstni red je določen kogentno in ga skupščina s svojim sklepom ali drugačno statutarno (ali pogodbeno) ureditvijo ne more spremeniti.

Tako se mora čisti dobiček že ob sestavi letnega poročila (dolžnost poslovodstva oziroma uprave družbe) uporabiti za namene po naslednjem vrstnem redu:

1.    za kritje prenesene izgube;

2.    za oblikovanje zakonskih (torej obveznih) rezerv;

3.    za oblikovanje rezerv za lastne deleže (torej pogojno obvezne rezerve);

4.    za oblikovanje statutarnih rezerv (so obvezne v kolikor jih kot takšne predvideva statut ali družbena pogodba);

5.    za oblikovanje drugih rezerv iz dobička.

V veljavi je torej pravilo, da je treba avtomatično porabiti toliko čistega dobička, da se pokrije prenesena izguba in oblikujejo rezerve po vrstnem redu in višini, kot jo določa zakon.

Če družba izkazuje izgubo, ki ni bila pokrita, se le-ta izkaže v izkazu poslovnega izida kot prenesena izguba. V kolikor družba v naslednjem poslovnem letu posluje z dobičkom in izkaže čisti dobiček, ga je dolžna najprej uporabiti za kritje prenesene izgube! To je dolžnost poslovodstva ob sestavi letnega poročila.

Pri kritju prenesene izgube iz čistega dobička ne gre za posebno pravnoformalno odločanje s posebnim sklepom (enako tudi v primeru, ko se prenesena izguba pokriva v breme posameznih kategorij rezerv) uprave. To je dolžnost uprave ob sestavi letnega poročila (ex lege), ob oblikovanju bilance stanja. Skupščina bi o tem vprašanju odločala le v primeru, če bi bila sama pristojna za sprejetje letnega poročila.

Izgube družba ni dolžna pokrivati v breme odpisov sestavnih delov kapitala, v kolikor tudi v prihodnjih letih družba ne posluje z dobičkom. ZGD-1 ne predpisuje obveznosti kritja (lahko pa se poslovodstvo družbe tako avtonomno odloči) izgube niti iz zakonskih niti iz drugih rezerv iz dobička niti iz osnovnega kapitala. Prav tako izgube ne rabi pokrivati v breme kapitalskih rezerv (če jih je bila dolžna oblikovati).

V kolikor družba ne pokrije prenesene izgube, ne more razpolagati z zakonskimi in/ali kapitalskimi rezervami, kot tudi ne z drugimi rezervami iz dobička za druge namene, kot pa to določa zakon oziroma jih v nobenem primeru ne more uporabiti za razdelitev med delničarje oziroma družbenike, ker nepokrita izguba avtomatično zmanjšuje bilančni dobiček – dokler družba izkazuje nepokrito izgubo ni bilančnega dobička.

Dora - 29.01.2019 - 11:56

Mi imamo v bilanci 1.1.18   229.000 eur nerazporejenega čistega dobička, v letu 2018 bo izguba cca 20.000 eur, torej lahko poknjižimo-pokrivamo to izgubo iz nerazporejenega dobička.

katka - 29.01.2019 - 08:34

top

Luna - 29.01.2019 - 11:50

Ali še vedno velja, da se pokriva izguba do višine 50% čistega dobička?

jst99 - 29.01.2019 - 14:39

V bilanci lahko izgubo pokrivate 100 %, 50 % pa je priznani znesek kot davčna olajšava v obračunu davka od dohodka pravnih oseb, kjer si lahko zmanjšujete davčno osnovo le za polovico dobička (davčnega dobička seveda, ki je lahko različen od dobička v bilanci uspeha).