krpan in druščina postani član

Naslov teme: izplačilo dobička

145  12.01.2019 - 12:22h / Ostalo / Avtor: irena / 103 / 3

lastnik firme A je firma B

lastnik firme B je firma C

lastnik firme C  je fizična oseba

Firma A  ima dobiček in se ga odloči izplačati lastniku

kako poteka izplačilo dobička

(ali lahko gre direkt firma A  in fizična oseba (lastnik firme c )

ali  najprej  a izplača b (plača davek) tako  dalje od firme na firmo

(malo sem se izgubila in prosim za pomoč )

 

lp in hvala

  

Forter - 13.01.2019 - 08:49

Pozdravljeni.
Morda se motim, pa me naj kdo popravi, prosim. A po moje so stvari takšne, kot jih bom opisal.
Ljudje zelo hitro pomešajo, lastniki česa v resnici so. Že sami ste zelo jasno napisali, lastnik česa je v vašem primeru fizična oseba: lastnik firme C. Fizična oseba si lahko izplača le tisti dobiček, ki je na voljo za izplačilo v firmi C. Če v bilanci firme C ni na voljo dobička, razpoložljivega za delitev, potem z izplačilom ne bo nič. Če pa firma C ima na voljo dobiček, ki ga lahko deli, in zgolj potrebuje likvidna sredstva za izplačilo, potem pa mora firma A najprej izplačati dobiček firmi B. Firma B mora prav tako imeti v bilancah na voljo dobiček, ki ga lahko deli in ta dobiček izplača firmi C. Če firma B v bilanci nima na voljo dobička, ki ga lahko deli, potem se bo izplačilo dobička firme A zaustavilo v firmi B in ne bo moglo iti naprej na firmo C. Če pa sedaj obstaja dobiček, ki ga firma B lahko izplača firmi C, pa to lahko potem takem stori in na koncu še firma C izplača dobiček fizični osebi.
Ne mešati likvidnih sredstev z bilančnim dobičkom, ki se lahko deli. Ko podrejena firma izplača delež v dobičku nadrejeni firmi, se nadrejeni firmi za ta znesek lahko zvišajo prihodki, ni pa se s tem iz ene na drugo firmo prenesel dobiček, ki bi ga nadrejena firma preprosto delila naprej. Iz ene na drugo firmo se prenese le likvidnost (in prihodki, ki ji v poslovnem letu lahko izboljšajo poslovni izid). Vsaka firma pa ima svojo bilanco, iz katere izhaja, ali ima kaj deliti, ali ne.

Maca - 13.01.2019 - 19:44

Pa se vprasanje..ce je lastnik druga firma,potem dobicek izplaca drugi firmi in ta denar zopet ostane v drugi firmi...izplacilo se vseeno ne pride do fizicne osebe..imam prav?

Dora - 14.01.2019 - 06:41

da